Olutarvio: Robinsons Trooper Fear Of The Dark.

Iron Maidenin ja brittiläisen Robinsons -panimon jo tutuksi tullut yhteistyö on edennyt sarjan ensimmäiseen kunnolla tummaan olueen.

Vuonna 2016 käytiin jo pikkuisen kurkkaamassa pimeällä puolella Trooper Red ’n’ Black -porterin kanssa, mutta se kääntyi lopulta enemmän punaisen kuin mustan sävyiseksi – myös mauiltaan. Nyt mennään kuitenkin kunnolla paahteisten makujen maailmaan, sillä oluen tyylinä on english stout.

Oluelle nimen ja inspiraation on antanut vuonna 1992 julkaistu ”Fear Of The Dark” -albumi ja erityisesti sen ikoniseksi muodostunut nimibiisi, joka on varmasti useimmille tuttu. Paras versio tästä kappaleesta on ”A Real Live One” –livelevyllä, jossa erityisen intohimoisesti mukana laulava yleisö saa ihon kananlihalle jokainen kerta. Veto on kaiken lisäksi äänitetty Helsingissä 27.8.1992, joten me suomalaiset voimme olla siitä erityisen ylpeitä.

Musta väri tämän tyylisiin oluisiin saadaan tummaksi paahdettuja maltaita käyttämällä. Vaaleaa perusmallasta on aina suurin osa mallaspohjasta ja lisävivahteita kuten suklaan ja kahvin aromeita saadaan eri tummuusasteisiin paahdetuista erikoismaltaista, joita voidaan käyttää useita erilaisia. Fear Of The Dark -oluessa on käytetty sekä ohra-, että vehnämallasta.

Läpinäkymättömän musta olut, jonka vaahto on beigevivahteinen. Valoa vasten tarkasteluna oluessa on tumman punaruskeita sävyjä. Tuoksussa on paahdettujen maltaiden paahteinen, kylmäuutetun kahvimainen ja suklainen aromi. Robinsonsin käyttämä englantilainen hiivakanta tuottaa käymisessä olueen tunnistettavan ”brittityylisyyden”, jota voisi kuvailla hieman marjaiseksi. Lisää brittisuuntausta tuo humalointi, joka tuo minulle mielleyhtymiä kuivaan puuhun ja kukkaketoon.

Hieman epästoutmaisesti tuoksussa on mukavasti myös raikkautta. Maku kertoo, että nyt ei ole sukellettu stoutlaarin synkimpään päähän vaan paahteisuus on lempeää ja maltaan maut suklaisia. Humalien katkeruus jää varmasti tarkoituksella taustarooliin, mutta aromipuolelta sen sijaan löytyy maltaan tueksi hedelmäisyyttä.

Stoutit ovat usein mielestäni parhaimmillaan siellä export stoutin vahvuuksissa eli seitsemän prosentin kieppeissä. Näissä kauppavahvuisissa runko jää monesti turhan ohueksi, mutta Robinsons on tämän miinan onnistunut välttämään ja suutuntuma tässä on sopivan täyteläinen ja myös nautinnollisen pehmeä – mallaspohjassa käytetty vehnä vaikuttaa tähän oleellisesti. Maun intensiteetti on vahvuuteen nähden hyvällä tasolla, eli ei jää pliisuksi missään kohtaa. Laadukas brittityylinen stout, joka tekee hyvin oikeutta ikoniselle kappaleelle. Maukas siemailuolut vaikka joulusesongin pakollisten konvehtien kylkeen.

”Perinteinen brittiläinen stout”

ARVOSANA: 8

Trooper IPA

Panimo: Robinsons, Englanti

Oluttyyli: English stout
Alkoholipitoisuus: 4,5%
Saatavuus: Kaupat (arvioitu olut saatu maahantuojalta)

Teksti ja olutkuvat: Harri MetsäjokiReittausblogi

Metalliluola tekee yhteistyötä oluiden osalta raumalaisen Harri Metsäjoen kanssa. Harri on olutharrastaja, joka on harrastanut vuodesta 2008 alkaen. Vuonna 2009 mukaan astuivat olutarviointi ja laajempi syventyminen oluen valmistukseen, sekä historiaan. Lempioluttyylejä ovat Imperial Stout, India Pale Ale, Barley Wine ja luostarioluet, joita myös keräilee kellariin ikäännytystarkoituksella (poislukien India Pale Alet, jotka nauttii mahdollisimman tuoreena). Valittiin vuoden olutarvioijaksi vuosina 2010, 2011, 2012 ja 2013 Olutopas.info -verkkoyhteisön avoimella yleisöäänestyksellä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here