Michael Kiske täyttänyt 50 vuotta

Helloweenissa 1980- ja 1990-luvuilla vaikuttanut ja yhtyeeseen viime vuonna alkaneelle ”Pumpkins United” -kiertueelle palannut vokalisti Michael Kiske on täyttänyt 50 vuotta.

Hampurista kotoisin ollut ja ainoastaan yhden demon Prophecy-yhtyeensä kanssa tehnyt Kiske liittyi Helloweeniin vain 18-vuotiaana loppuvuodesta 1986. Hän lauloi yhtyeen power metal- genren kulmakivijulkaisuilla ”Keeper Of The Seven Keys I-II”. Tämän jälkeen Helloween ajautui kriisiin kun ensin kitaristi Kai Hansen poistui kuvioista ja epäonnistuneiden ”Pink Bubbles Go Ape”– ja ”Chameleon” –levyjen kokeiluiden jälkeen myös Kiske jätti bändin vuonna 1993. Pahin välirikko vokalistilla oli kitaristi Michael Weikathin kanssa, eikä kaksikko ollut vuosiin puheväleissä. Kisken huhuttiin tuolloin olleen vahvasti ehdolla Iron Maidenin laulajaksi Bruce Dickinsonin tilalle, mutta paikka meni Blaze Bayleylle.

Helloweenista lähdettyään Kiske julkaisi useita soololevyjä sekä materiaalia eri projektien kuten Kiske/Somervillen, Avantasian ja Place Vendomen kautta. Kiske omien sanojensa mukaan kyllästyi metalliin ja vokalistin oma materiaali on ollut hard rock- ja AOR-vaikutteista. Muutamia vuosia sitten Kiske kuitenkin teki paluun raskaamman musiikin pariin perustaessaan entisen bändikaverinsa Hansenin kanssa Unisonic-kokoonpanon, joka on julkaissut kaksi studioalbumia sekä livelevyn.

Helloween-fanit saivat lopulta kauan toivomansa reunionin, kun Kiske ja Hansen palasivat uuteen seitsemän miehen Helloweeniin lokakuussa 2017 alkaneelle ”Pumpkins United” –maailmankiertueelle. Kiertue vieraili myös Suomessa marraskuussa ja nähdään KuopioRockissa sekä Tampereen SouthParkissa ensi kesänä. Helloween on puhunut positiivisesti mahdollisuudesta tehdä myös kokonaan uusi albumi päivitetyllä kokoonpanolla. Kiertueen alla saatiinkiin tästä esimakua ”Pumpkins United” -singlen merkeissä.

Kisken ääniala on vakuuttava (eri lähteiden mukaan 4 oktaavia) ja miestä verrattiin varhaisina vuosina usein Geoff Tateen sekä nuorempaan Bruce Dickinsoniin. Hänen laulutyylinsä vaikutti useisiin voimametallin uudempiin yhtyeisiin ja sen kaiut kuuluvat edelleen lähes kuukausittain ilmestyvillä eurooppalaisilla ja amerikkalaisilla power metal –julkaisuilla.

Biisit kuten ”Eagle Fly Free”, ”Future World” sekä ”Keeper Of The Seven Keys” kuuluvat tyylisuunnan ikonisimpiin esityksiin musiikin voimallaan, mutta sen viimeisen viimeistelyn mestariluokkaan tekee nimenomaan Kisken tunnistettava ja jostain ehtymättömästä voimanlähteensä korkeuksiin noussut sekä vimmansa kaivanut ääni. Ääni, joka Helloweenin konserteissa soi vahvana edelleen.

Teksti: Ville Krannila

Onnittelut Michael Kiskelle!

Alta katseluun miehen hienoimpia esityksiä Helloweenissa, soolona sekä muissa hankkeissa:

https://www.youtube.com/watch?v=ldEShc7s9KQ

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here