Kello on tasan 17, kun puhelimeni soi ja ystävällinen levy-yhtiön edustaja varmistaa, että olen valmis haastatteluun. Haluaisin vastata, että olen ollut tähän valmis jo 20 vuotta ja silti koen olevani huonosti valmistautunut.

Kuuntelen taustalta hetken – joka tuntuu ikuisuudelta – kamalaa pop-musiikkia, kunnes se ilokseni katkeaa ja minua tervehtii 67-vuotias metallimusiikin väsymätön legenda, nahkan ja niittien kruunattu kuningas, kirkuvien laulajien pyhä esikuva sekä kiistämätön metallijumala Rob Halford. Varttituntini on alkanut.

Judas Priest on ollut tauolla Firepower”-kiertueelta muutaman viikon ja pian starttaava rundi Ozzy Osbournen kanssa on alkamassa. Vaihdettuamme alustavat kohteliaisuudet Rob kertoo minkälainen kiertueväsymys hänellä herää, kun ei pääse tien päälle.

Olemme olleet nyt tauolla, mutta käyn aina äärettömän levottomaksi, kun mitään ei tapahdu. Tällä hetkellä olen todellakin valmis starttaamaan taas. Tarvitsen metalliannokseni, Rob suorastaan vaahtoaa.

Kaiken kokenut ja näkenyt Rob muistelee innoissaan edellistä Suomen keikkaa.

Soitimme viime kesänä mielestäni kovan konsertin Rockfestissä Hyvinkäällä. Muistan hyvin, että oli kylmä ja pilvet näyttivät hieman uhkaavilta. Yleisö otti meidät kuitenkin todella hyvin vastaan ja show oli uskomaton. On hienoa päästä takaisin Suomeen helmikuussa. Tällä kertaa soitamme toki sisätiloissa. Onko keikkamme Jäähallissa, Rob kysyy.

Onhan se.

Ozzy Osbournen kanssa kiertäminen herättää miehessä pelkästään positiivisia ajatuksia. Onhan Rob paikannutkin pariin kertaan Pimeyden Prinssiä Black Sabbathissa ja tuntee muutenkin kollegiaalista toveruutta.

Olemme tunteneet Ozzyn iät ajat ja tiedän, että kiertue tulee olemaan todella hauska. Siitä ei ole epäilystäkään. Mielestäni on muutenkin hienoa, että kaksi bändiä melkein samalta maantieteelliseltä alueelta aloitti, synnytti ja mahdollisti tällaisen genren.

Judas Priest aloitti miltei samoihin aikoihin, kuin Black Sabbath. Priest perustettiin vuonna 1969, joten tämä on meille 50. juhlavuosi. Olemme mahdollisesti suunnittelemassa jotain suurta ja hienoa vuodelle 2020, mutta en voi vielä paljastaa siitä mitään. Vedetään ensin tämä kiertue kunnialla loppuun.

Halford on kunnostautunut vierailemalla eri artistien levyillä ja keikoilla, kuten Five Finger Death Punch, In This Moment sekä Babymetal. Onko kiertueella mahdollista kuulla Ozzyn ja Robin duettoa?

Tuo on itse asiassa loistava idea, koska olemme kulkeneet Black Sabbathin kanssa samoja polkuja metallin aikojen alusta asti. Olemme hyviä ystäviä ja mitä tahansa voi tapahtua. Vaikka olen tehnyt paljon vierailuja eri levyillä, haluaisin ehdottomasti laulaa Ozzyn kanssa. Olemmehan vanhoja konkareita kumpikin. Yhtäkkiä on vaikea keksiä mitä voisimme vetää. Joko jotain omaperäistä omien bändien tuotannosta tai jokin cover -veto, Rob punnitsee vaihtoehtoja.

Judas Priestin näkyvin hahmo on Rob, joka on aktiivinen sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa. Viimeisimpänä hän kunnostautui olemalla vieraana The Walking Deadista tutun Norman Reedusin ohjelmassa “Ride With Norman Reedus”. Rob paljastui myös kunnon TWD-faniksi.

Oli erittäin hienoa osallistua Normanin ohjelmaan. Hän kävi läpi eri osavaltioita ja oli tulossa Arizonaan, jossa minulla on vieläkin koti. Olin innoissani päästessäni ohjelmaan mukaan, sillä olen massiivinen The Walking Dead -fani! Oli outoa tavata Norman, koska hän on minulle “Daryl” ja ohjelmassa myös mukana ollut Austin Amelio on “Dwight”. Oli haastavaa suhtautua heihin muina, kuin TWD -hahmoina, Rob naurahtaa.

Olimme sopineet tapaamisen ja olin siellä hyvissä ajoin odottelemassa. Filmiseurue saapui ainakin kahdeksan ison mustan maasturin kanssa ja porukkaa oli varmaankin 60. Daryl – korjaan Norman – oli äärettömän mukava ja paljastui kovaksi Priest -faniksi, kuten myös Austin, joten meillä oli paljon yhteistä. Vietimme hauskan ja onnistuneen kuvauspäivän. Kävimme muun muassa kodissani ja teimme joitain hulluja juttuja, joista en voi puhua vielä enempää. Kannattaa katsoa kyseinen jakso, Rob mainostaa.

Miten tärkeää tänä päivänä bändeille on näkyminen esimerkiksi tv-viihdeohjelmissa?

 Mielestäni tv-esiintymiset ovat osa bänditoimintaa ja markkinointia. Niissä voi halutessaan olla mukana, mutta monet bändit haluavat nykyisin pitää mysteerin verhoa yllään. Tätä on toki ollut aiemminkin, esimerkiksi Led Zeppelin ei tykännyt antaa haastatteluja. Henkilökohtaisesti pidän tällaisista mahdollisuuksista ja koen ne vain positiivisina kokemuksina.  

”(Duetto) Ozzyn kanssa on loistava ajatus!”

Aika ajoin on noussut esiin huhuja Iron Maidenin, Black Sabbathin ja Judas Priestin, brittiläisen metallin suuren kolmikon, yhteiskiertueesta. Tämä ei ole ottanut tuulta purjeisiinsa ja vaikuttaa epätodennäköiseltä etenkin nyt, kun Black Sabbath on ulkona kuvioista.

Never say never, voisihan tällainen olla vieläkin mahdollista vaikka yksittäisenä festarina. Kenties hyväntekeväisyyskeikkana tai jonain. Mielestäni tämä on hyvä ajatus.

Elämme muutenkin mielenkiintoisia aikoja, kun monet vanhan polven bändit ovat eläköitymässä. Black Sabbath, Slayer… Monet niin sanotut originaalit metallibändit ovat kohta ulkona kuvioista tai eivät ole niin aktiivisia. Siksi on tärkeää tulla kuuntelemaan esimerkiksi Ozzya ja Priestia, koska olimme täällä jo silloin, kun kaikki alkoi ja pystymme edelleen tarjoamaan kunnon shown.

”Firepower” oli taattua Judas Priestiä ja albumi nousi monessakin mediassa yhdeksi kovimmista metallilevyistä vuonna 2018. Onko seuraavalle levylle kerätty jo suuret paineet?

Voin luvata, että uusi Judas Priest -levy ilmestyy. Nostimme ”Firepowerilla” riman todella korkealle, mutta emme silti osanneet odottaa faneilta ja medialta niinkin hyvää palautetta ja reaktioita. Kaikki tämä hehkutus vain kerää nälkäämme seuraavaa levyä varten, mutta tottakai tunnemme pientä painetta, kun alamme taas kirjoittamaan uutta materiaalia. Loppujen lopuksi hommassa on kyse vain äijäporukasta, joka kerääntyy yhteen, pistää ideat kasaan ja hoitaa homman kotiin. Olemme onneksi hyvin kokeneita tässä puuhassa, mutta koemme silti jännitystä levynteon prosessin aikana.

Robin mukaan tarkoituksena ei ole väkisin yrittää kirjoittaa uutta “Breaking The Lawia”, “Turbo Loveria” tai “Painkilleria”, mutta jotain voi aina syntyä vaikka vahingossa.

Saatamme aloittaa päivän nollasta ja illan tullen käsissämme saattaa olla uusi Judas Priest klassikko. Tästäkin johtuen aiomme tehdä uuden levyn, koska saatamme kirjoittaa taas yhden kappaleen metallin historiaa.

Yksi Judas Priestin tavaramerkeistä on se, että yksikään levy ei kuulosta samanlaiselta. Silti yhtye on onnistunut luomaan omaleimaisen musiikillisen brändisoundinsa, jonka viitekehys mahdollistaa kaikenlaisen kokeilun kuten vuoden 1986 “Turbon” ja konseptialbumi “Nostradamuksen” vuodelta 2008.

Pyrimme aina tekemään mahdollisimman metallisen levyn, mutta emme halua toistaa itseämme. Hienoa, että toit esiin asian, että Priest-levyt ovat kaikki erilaisia, koska se on meille erittäin tärkeää. “Screaming For Vengeance” on erilainen kuin “Point Of Entry” tai vaikka “Firepower” Judas Priestin aikajanalla.

Olen erittäin tyytyväinen ”Nostradamus”-levyyn. Haluaisin jossain vaiheessa viedä koko konseptin uusiin sfääreihin ja esittää sen ison tuotannon kanssa soittamalla koko albumin alusta loppuun. Satutko kenties tuntemaan ketään Suomen sinfoniaorkesterista, Rob utelee.

Lupaudun ystävällisesti tekemään muutaman puhelinsoiton.

 ”Nostradamus” pitäisi ehdottomasti päästä soittamaan klassisen orkesterin kanssa livenä ja isolla tuotannolla ja lavashowlla. Levy ansaitsee sen, Rob summaa.

Levy-yhtiön edustaja ilmoittaa väliin, että on viimeisen kysymyksen aika. Vilkaisen nopeasti ennalta kirjoittamaani listaa, jossa on mistä valita. Valitsen ehkä hieman tylsästi, mutta tällä mennään.

Mitä Judas Priest haluaa vielä saavuttaa bändinä?

Tehdä hyvää ja laadukasta metallia. Jos pystymme kirjoittamaan yhdenkin huippubiisin, olen onnellinen. Haluan, että jokainen esiintymisemme on ikimuistoinen ja tunteita herättävä kokemus faneille. Toisaalta maailmassa on, usko tai älä, vielä paikkoja, joissa emme ole soittaneet. Olimme vastikään ensimmäistä kertaa Indonesiassa ja se oli aivan uskomatonta. Olemme menossa Etelä-Afrikkaan tänä vuonna ja en malta odottaa sinne pääsyä.

Tehtävämme on levittää metallin ilosanomaa. Siinä on Judas Priestillä vielä saavutettavaa, Rob kiteyttää.

Kuvat ja teksti: Pete Alander 

Judas Priest ja Ozzy Osbourne 24.2.2019 Hartwall Arenalla: https://www.livenation.fi/artist/ozzy-osbourne-tickets

1 KOMMENTTI

  1. Halford and Downing are a magical duo. I can see, in brilliance and entirety–these two talented metal masters–bringing Nostradamus to theater’s worldwide. Perhaps their roman au clef. So clear, I can see it.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here