Heti alkuun on syytä tehdä yksi asia selväksi. Minä en kuulu Iron Maidenin massiiviseen fanijoukkoon. Olen nähnyt bändin livenä tasan kerran, vuoden 2022 Rockfestissa. Kolmen päivän festareilla Iron Maiden oli tietynlainen kaiken kruunaava ”headliner” esiintyessään kolmantena päivänä viimeisenä päälavalla, mutta oma henkilökohtainen pääesiintyjä oli tästä huolimatta Nightwish. En kuitenkaan ryhtynyt kahlaamaan kirjaa läpi täysin vailla omaa henkilökohtaista tarttumapintaa, sillä omassa lähipiirissäni on henkilö, joka on kiertänyt Iron Maidenin perässä ympäri Eurooppaa.
The Number of the Beast
Kirjan ensimmäinen osa käynnistyy melkoisella seikkailulla itänaapurimme rajojen sisäpuolella ja saa varmasti lähes jokaisen lukijan haukkomaan henkeään jännityksestä aivan kuin Ian Flemingin agenttitarinaa lukiessa. Tämän jälkeen kirjassa otetaan kuitenkin muutama askel rauhallisempaan suuntaan ja käydään läpi Iron Maidenin eri vaiheita Juhanan näkökulmasta kuvattuna. Hän kertoo mm. miten itse koki Bruce Dickinsonin lähdön bändistä ja tätä eräänlaista historiikkia on hyvin mielenkiintoista lukea.
Kun sivuja kääntelyssä pääsee hiukan pidemmälle, huomaa että lukijan ei tarvitse olla Maiden-asiantuntija, sillä pääroolissa ei ole bändi eikä oikeastaan heidän tuotantonsakaan, vaan kirjan kirjoittajan, Juhana Kolin ympärille muodostunut ryhmä Iron Maiden-faneja. Kirja onkin oikeastaan enemmän matkakertomus ympäri maapallon, kuin varsinainen musiikkiteos. Kirjassa käydään läpi Maidenventuresin porukan syntyvaiheet ja ulkomaille matkustamisen vaikeat vaiheet ennen Internet-palveluiden yleistymistä ja maailman lähes jokaisen kolkan saavutettavaksi tulemista. Isossa roolissa ovat myös muiden maiden aktiiviset ja uskolliset Maiden-fanit, jotka ojentavat auttavat kätensä monin eri tavoin muille bändin faneille kerta toisensa jälkeen.
Run to the Hills
Teos pitää sisällään matkakertomuksia lähes jokaisesta maapallon kolkasta ja kerta toisensa jälkeen entistä uskomattomammaksi muuttuvia tarinoita Juhanan ja muun porukan seikkailuista mitä erikoisemmissa paikoissa. Alkoholilla on tietysti oma vaikutuksensa reissun erilaisiin käänteisiin ja hyvin nopeasti tulee vaikutelma siltä, että kirjan pääroolissa oleva faniporukka elää tien päällä melkoista rokkarin elämää ja matkakassakin tuntuu olevan lähes loputon. Mukaan on mahtunut myös muutama erikoinen ristiriita, kuten kertomus Bon Scottin varastetusta muistolaatasta Sydneyssä Australiassa, vaikka viereisellä sivulla on kuva kyseisestä muistolaatasta. Pientä värikynää on myös laitettu ainakin joidenkin tarinoiden kaveriksi.
Heaven Can Wait
Kirjan neljännessä osassa ääneen pääsevät Maidenin fanit Suomesta ja ympäri maapalloa. He kertovat miten alunperin päätyivät Iron Maidenin faneiksi sekä miten kohtasivat Juhanan sekä hänen Crazy Finns-porukkansa. Erityisen mielenkiintoista luettavaa on Iron Maidenin entisten jäsenten kertomukset omasta ajastaan bändissä ja miten he ovat kokeneet Maiden-fanit ylipäätänsä sekä millaiselta on tuntunut nähdä hyvin pitkän matkan tehneitä faneja maailman eri kolkissa. Ääneen pääsevät myös tunnetut suomalaiset artistit, jotka kertovat omista ajoistaan faneina ja miten ovat kokeneet intohimoisten fanien hyvät ja huonot puolet omien artistiuriensa aikana.
Blood Brothers
Kirjassa puhutaan moneen otteeseen tosifaneista ja nostetaan esiin kirjoittajan oma eräänlainen määritelmä tosifani-tittelille. Tämä sai minut miettimään omaa mielipidettäni asiaan. Mikä tekee ihmisestä tosifanin? Voinko olla bändin tosifani, vaikka en ole esimerkiksi nähnyt bändiä koskaan livenä, mutta osaan kaikkien biisien sanat unissaankin? Voinko olla bändin tosifani, vaikka olen nähnyt heidän esiintyvän livenä vain muutaman kerran ja vain omassa kotimaassani? Kuuluuko tosifanin analysoida esimerkiksi kitaristin solmion väriä ja asentoa keikoilla?
Päädyn pohdinnassani hyvin samaan lopputulokseen, kuin minkä Iron Maidenin entinen vokalisti Paul Di’Anno kertoo kirjassa. Jokainen fani on tärkeä ja on omalla tavallaan mahdollistamassa bändien ja artistien unelmaa musiikin luonnista ja ihmisten viihdyttämisestä. Intohimo bändiä tai vaikkapa urheiluseuraa kohtaan voi tulla esille monella eri tavalla, eikä toinen ole edellistä oikeampi tapa. Jollekin kiertueen avauskeikan näkeminen matkakohteesta riippumatta on maailman tärkein asia ja toiselle matkustaminen toiseen maahan on täysi mahdottomuus taloudellisen aseman tai vaikkapa elämäntilanteen takia. Silti molemmat voivat olla ihan yhtä intohimoisia faneja.
Hallowed Be Thy Name
Maidenventures – rautaisen fanituksen polulla on viihdyttävä matkakertomus mikä vie lukijan ympäri maapalloa Iron Maidenin perässä. Se on kirja fanituksesta ja faneista. Vieraista kulttuureista ja erilaista elämäntavoista. Äijähuumorista ja alkoholista. Ennen kaikkea kirja kertoo veljeydestä minkä voi kokea, kun tapaa samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä maasta ja kielestä riippumatta.
Tilaa kirja: https://www.readme.fi/kirja/maidenventures-rautaisen-fanituksen-polulla-kovakantinen-kirja/
Harvinainen autoton espoolainen, kuuntelee musiikkia melko laidasta laitaan, mutta melodinen metalli, vaihtoehtometalli sekä raskaampi rock kolahtavat eniten. Keräilee käytettyjä jääkiekkopaitoja ja viettää suuren osan talvesta jäähallissa. Myös jenkkifutis osuu ja uppoaa.