In Flames – I, The Mask (2019)

In Flames, tuo yksi Göteborg-soundin legendoista on saanut valmiiksi kolmannentoista studioalbuminsa. Levy kantaa nimeä “I, The Mask”. Vokalisti Anders Fridén kuvailee albumin olevan kitaravoittoisempi ja aggressiivisempi, samalla kuitenkaan uhraamatta tunnettuja melodioita. Levy on onnistunutta jatkumoa sille, mitä bändi on saanut aikaiseksi ja myös tuomalla sen uudelle tasolle. Fridén on tyytyväinen lopputulokseen ja miehen mukaan, jos olet pitänyt bändistä aiemmin, sinun pitää kuulla tämä ja jos et ole kuullut yhtyettä aikaisemmin sinun tulee ehdottomasti ottaa albumi haltuun.

Allekirjoitan tämän, sillä levyltä löytyy varmasti kappaleita niin uudemman tuotannon, kuin myös jopa vanhemman In Flamesin kuuntelijoille. Mikäli bändi on täysin tuntematon oletan, että olet joko kasvanut kellarin pimeydessä tai kuulut johonkin uskonlahkoon missä metallimusiikki on varma menolippu sinne synkimpään paikkaan.

Albumin avausraita “Voices” tuo mieleen erään In Flamesin live-vedon Suomessa (ja varmasti monessa muussa maassa), jossa esiintymislava oli peitetty suurella verholla ja soittajat näkyivät ensin häilyvästi verhon läpi. Biisin alkaessa kunnolla, verho tippui ja show alkoi. Bändin settilistoja katsellessani, näyttää että tätä kappaletta myös käytetään keikan avauksena. Levyn biisejä tehdessä live-esiintymiset ovat selvästi olleet mielessä.

Pitin pyöritykseen löytyy levyn nimikkoraita “I, The Mask” sekä “Burn”, jotka varmasti toimivat parhaiten alkupään tuotannon ystäville. Yleisön huudatukseen ovat puolestaan kuin luotuja kappaleet “I Am Above” sekä “(This Is Our) House”. Herkimpiin hetkiin tarjolla ovat “Follow Me”, “All The Pain” ja albumin päätösraita “Stay With Me”. Viimeinen kappale on uskottavuudessaan jo sellaisella tasolla, että Fridénin sanoma menee varmasti perille jokaiseen eturivissä viihtyvään. Yksinkertaisuudessaan ehdottomasti yksi parhaimmista “herkistelyistä” koko bändin tuotannosta.

Soundillisesti levystä on vaikea keksiä mitään huonoa sanottavaa, soittimet ja vokaalit ovat erittäin hyvässä tasapainossa. Albumi ei todellakaan ole paluu bändin juurille, eikä sen kuulu olla. Vaikka on vaikea olla vertailematta uutta levyä vanhempiin hittilevyihin, tahtomatta se fanien keskuudessa varmasti tapahtuu. Kyseessä on kuitenkin nykyaikainen albumi, jossa jopa nuoruusvuosien In Flames on paikoitellen havaittavissa. Toki joukkoon mahtuu muutama kappale, jossa tunnettavuuden raja on melko häilyvästi havaittavissa. Kyseessä on keveähkö, mutta paikoitellen kuitenkin aggressiivinen, kitaravetoinen ja melodinen teos. Edelliset kaksi albumia ovat jääneet erittäin vähälle kuuntelulle ja odotukset uudelle levylle olivatkin aika varovaiset, mutta useaan otteeseen kuunneltu ”I, The Mask” on herättänyt jälleen Göteborg-liekin roihuamaan ansaitsemalleen tasolle.

9-/10

Jarno Saarinen

1. Voices
2. I, The Mask
3. Call My Name
4. I Am Above
5. Follow Me
6. (This is Our) House
7. We Will Remember
8. In This Life
9. Burn
10. Deep Inside
11. All The Pain
12. Stay With Me

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here