Graveborne – 1918 (2018)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja.
Mainos:
Saarihelvetti

Kotimainen, reilu kymmenvuotias Graveborne julkaisi kolmannen täyspitkänsä viime vuoden loppupuolella. Vuosilukua ”1918” kantava albumi on teemalevy, jonka tekstit ja ulkoasu käsittelevät reilu sata vuotta sitten käytyä Suomen sisällissotaa. Sotateema ei ole sinänsä uusi tuttavuus black metallin saralla, joten mitään huimaa yllätysefektiä on turha levyltä odottaa.

Levylle on saatu synkkä ja melko autenttinen ilmapiiri, mutta perinteiset black metal-soundit jyräävät läpi tuotoksen. Toki välillä musiikillisesti pintaan pomppaavat hieman folkahtavat sovitukset, doomahtavat laahaukset sekä sotajoukkojen yhteislaulut. Parhaimmillaan ”1918” on juuri näissä “koukuissa” joita on viljelty pitkin tuotosta. Punainen lanka on kohtuullisen helposti seurattavissa, mutta koituu samalla jollain tavalla levyn kompastuskiveksi. Useampaan kertaan pyörittäessä alkaa levy tökkiä yksinkertaisuutensa vuoksi. Kappalepoimintoina joka tapauksessa “Myrskytuuli”, “Jääkärin Tie”, “Tuomittu” sekä “Jumalan Palvelija” toimivat hyvin.

Kokonaisuutena “1918” on kelpo tuotos. Tässä tapauksessa olisi vain kompaktimpi paketti ollut hieman parempi. Vaikka levy kärsii hienoisesta tylsyydestä, pienet yksityiskohdat korjaavat tilannetta. ”1918” on laadukas albumi siinä missä Mardukin ”Frontschwein” tai vaikka Hornin ”Feldpost”. Ja välttämättä kuuntelijan ei tarvitse olla Suomen historian asiantuntija, jotta levystä ja sen tarinasta saisi kaiken irti. Lisäpisteet albumin kansiviholle, joka istuu aiheeseen erittäin mallikkaasti.

7+/10

Jarno Saarinen

1. 1918
2. Myrskytuuli
3. Jääkärin tie
4. Valkokaarti
5. Susinarttu
6. Kuoleman kellot
7. Tuomittu
8. Punakaarti
9. Vaiti
10. Jumalan palvelija

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän