Eden’s Curse – Cardinal (2016)

Vuonna 2006 perustettu melodista metallia soittava Eden’s Curse on rekisteröity brittiläiseksi, vaikka yhtyeestä löytyy kansainvälistä miehistöä laajalla skaalalla ja myös sinivalkoista väriä. Uudelle ”Cardinal” albumille yhtyeen vahvuuteen on nimittäin liittynyt useissa eri kokoonpanoissa vaikuttanut kosketinsoittaja Christian ”Chrism” Pulkkinen. Yhtyeen ulko-ovi on auennut molempiin suuntiin myös vokalistin osalta kun alkuperäinen laulaja Michael Eden teki jo edellisellä albumilla ”Symphony Of Sin” (2013) tilaa Nikola Mijicille.

Albumin aloittaa kappale ”Prophets Of Doom”. Kitarat nousevat alun hämäryydestä hyvin esille, mutta mitään aivan jäätävää riffittelyjen ilotulitusta biisi ei tarjoa. Kyseessä on tasavahva aloitus, jonka kertosäe jää tosin vajavaiseksi. Toisena kuultavasta ”Sell Your Soulista” on tehty myös musiikkivideo ja tämä biisi toimiikin ”Cardinalin” soihdunkantajana. Pulkkisen soittamat koskettimet nousevat pirteästi pintaan ja tämä kertoo samalla selkeästi siitä, että albumilla ollaan menty hieman rauhallisempaan ja melodisempaan suuntaan, vaikka laulussa saisi olla voimaa enemmän. Pulkkinen kertoikin Metalliluolan haastattelussa soittaneensa levylle peräti 14 syntikkasooloa.

Sama tyyli jatkuu läpi albumin, melodiat toimivat hyvin, mutta vokaalien tullessa kehiin tunnelma lässähtää kasaan. Toisaalta allekirjoittaneen Eden’s Curse-innostus lähti käyntiin vasta viime kesällä Michael Edenin ohjastuksella, joten uuden vokalistin sisäistäminen vaatii aikaa. Nikolalta ei mitään pysty ottamaan pois, mies laulaa levyllä mallikkaasti, mutta pieni karisman puute nakertaa väkisin kokonaisuudesta.

Levyllä balladin roolia näyttelee ”Find My Way”, joka alkaa mielenkiintoisesti hieman progressiivisella meiningillä, mutta kiinnostus lopahtaa nopeasti. Kyseessä on turha balladi, joka on vielä tuskaisesti venytetty piirun vajaaksi seitsemän minuuttiseksi. Kappaleen ”Unconditional” alkutahdit kuljettavat meidät Stockmannin hissiin ja fiilis myös vahvistuu kun alkuvokaalit tarjoilee Leaves Eyesista tuttu Liv Kristine. Sovituksessa toimii ainoastaan loistava kitarasoolo.

Levyltä löytyy toki yksi loistava kappale, nimittäin ”Rome’s On Fire”. Pulkkinen käynnistää biisin vakuuttavasti ja Mijicin vokaalit ovat tässä kohden jo hieman monipuolisemmat. Kertosäkeessä päästään vielä siihen kuuluisaan ratsastusmeininkiin. Albumin päättää mukavasti eeppinen ”Jericho”, johon on otettu vaikutteita 1980 luvun Black Sabbathista höystettynä nykyajan melodioilla.

”Cardinal” ei nouse hittituotteeksi, eikä yhtyeen parhaiden julkaisujen joukkoon pääasiassa aneemisten sovitusten ja lauluosuuksien takia. Melodioita on hieno kuunnella, ja niissä ollaankin onnistuttu kautta linjan. Yhtyeen perustajan ja kivijalka Michael Edenin lähtö vielä rasittaa fanin mieltä, mutta kuten sanonta kuuluu elämä jatkuu ja uuteen on syytä tottua.

6+/10

Jussi Krannila

1. Prophets Of Doom
2. Sell Your Soul
3. The Great Pretender
4. Messiah Complex
5. Find My Way
6. Kingdom Of Solitude
7. Utopian Dreams
8. This Is Our Moment
9. Rome’s On Fire
10.Unconditional (Feat. Liv Kristine)
11. Saints And Sinners
12. Jericho

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän