Dyecrestiltä uusi musiikkivideo – ”Winterblood” on kunnianosoitus Helena Wariksen ”Pohjankontu”-kirjoille

Kuva: Sami Romppainen
Mainos:
Saarihelvetti

Tiedote 31.7.2020

Kaksi vuotta sitten paluun melodisen metallin kentille Are You Not Entertained? -albumin myötä tehnyt ristiinalainen Dyecrest on julkaissut uuden musiikkivideon. Osin joukkorahoituksella toteutettu video kappaleen Winterblood akustisesta versiosta. Videon on toteuttanut tuotantoyhtiö Gallacas Films, ja sen on ohjannut ja käsikirjoittanut Saara Leutola.
– Julkaisimme helmikuussa 2019 digitaalisen EP:n The Stage Is Set, joka sisälsi nimiraidan lisäksi muun muassa akustisen version AYNE? -levyllä olleesta biisistä Winterblood, kertoo Dyecrest-rumpali Niko Takala.
Biisi perustuu sanoituksensa osalta fantasiakirjailija Helena Wariksen Pohjankontu-trilogiaan, erityisesti sen päätösosaan Talviverinen. Videon ohjaaja Leutola on tehnyt Wariksen kanssa yhteistyötä jo aiemmin, kun hän on ohjannut kirjailijan teoksiin pohjautuvan lyhytelokuvan Noidantuli.
– Itse tutustuin Saaraan jo useampi vuosi sitten, juuri Helenan kautta. Bändin osalta yhteistyö Saaran kanssa alkoi keväällä 2018, kun hän ohjasi meille videon biisiin Fading/Reaching. Nyt tässä Winterbloodin videossa sitten yhdistyy kolmen tahon taiteelliset näkemykset yhteistyönä!
Takala kertoo, että akustinen versio biisistä syntyi kahdesta pyynnöstä. Ensinnäkin Leutola ja Waris ehdottivat Winterbloodista ”jotain mitä voisi käyttää joskus vaikka leffan soundtrackilla”. Toisekseen, EP:n julkaissut Inverse Records kehotti lisäämään sille muutakin materiaalia alkuperäisen kahden biisin suunnitelman sijaan.
– Ja onneksi lähdettiin tekemään. Winterbloodin alkuperäinen versiokin on kova, mutta jotenkin tähän akustiseen versioon saatiin vangittua se talviverisyyden tunne vielä vahvemmin. Ja videobiisiksihän se sopi kuin nenä päähän!
Winterblood-video on kokonaan luonnonlokaatioissa kuvattu, muun muassa Puumalan Pistohiekalla sekä Ristiinassa Astuvansalmen kalliomaalauksilla ja Pien-Toijolan talonpoikaismuseolla. Näyttelijöinä nähdään Peik Carpelan, Pilvi Mäkeläinen ja Minni Lilja. Videon toteuttamiseksi järjestettiin joukkorahoituskampanja, johon osallistui noin 30 tukijaa.
– Kertakaikkisen hienoa, että näin suuri joukko ihmisiä lähti tukemaan tätä projektia, joka olisi kyllä muuten jäänyt tässä laajuudessa tekemättä! Takala kiittelee.
– Näin päästiin toteuttamaan video, joka on sekä meiltä bändinä että ohjaaja Saaralta ennen kaikkea kunnianosoitus Helenan upealle kirjatrilogialle.
Waris itse oli mukana videon suunnittelutyössä alusta saakka.
– Oli mielenkiintoista nähdä romaaninsa henkilöiden heräävän eloon. Varsinkin kun miesosan esittäjäksi valikoitui kirjoitusprosessin aikana muusana toiminut Peik Carpelan. Myös videon maisemat ovat pitkälti samoja, joita olen mielessäni käyttänyt Talviveristä kirjoittaessani! Waris kertoo.
– Oli mahtava kunnia saada näin hieno nimikkobiisi ja -video trilogialle, hän hehkuttaa.
Videon ohjaaja Saara Leutola sanoo, että Winterblood oli ”hankala mutta palkitseva ja opettavainen projekti”.
– Päällimmäisenä ajatuksena projektista on, että kunnianhimoisesti lähdettiin toteuttamaan ja sen vuoksi työskentely osoittautuikin erittäin haasteelliseksi. Lisää vaikeuskerrointa toi helmikuun kuvausviikonlopun sää (Pistohiekan rannalla raivoisa tuuli) ja esimerkiksi maskeerauksen kanssa koetut haasteet. Mutta samalla Winterblood oli opettavaisin projekti, jossa olen ollut mukana. Pohjankonnun matka ei varmasti jää tähän! Leutola lupaa.
Gallacas Films suunnitteleekin tulevaisuuteen uusia elokuva- tai tv-tuotantoja Wariksen ilmestymisvuosinaan Suomen parhaina fantasiakirjoina (Kuvastaja-palkinto, Suomen Tolkien-seura) palkituista Pohjankontu-kirjoista.
Dyecrest äänittää parhaillaan materiaalia uudelle albumille, joka julkaistaan ensi vuonna. Ennen pandemiaa aikatauluksi ilmoitettiin alkuvuosi 2021, mutta korona aiheutti viivästyksiä aikatauluihin, joten tällä hetkellä bändistä uskalletaan luvata uuden albumin julkaisun ajankohdaksi vain ”ensi vuoden aikana”.

*

Lähde: Inverse Redords
Kuva: Sami Romppainen

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän