Whorion – The Reign Of The 7th Sector (2015)

MAINOS:

[three_fourth]
Helsinkiläinen Whorion on ollut yksi kevään mielenkiintoisimpia metalliorkestereita. Yhtyeen debyyttialbumi The Reign Of The 7th Sector julkaistiin huhtikuun loppupuolella ja levy saapuikin ilmestymisen aikoihin luolaan arvioitavaksi. Vaikka biisiäkään en levyltä ollut vielä kuullut, niin odotukset onnistuneen promootion johdosta olivat korkealla. En tiedä mistä johtui, mutta mielikuvat yhtyeen musiikista olivat jokseenkin erilaiset kuin mitä se lopulta oli. Kyseessä on siis äärimmilleen vietyä melodista death metallia, jonka teknisyys ja voima hakee Suomen kamaralta vertaistaan. Tätä kun vielä sävytetään hiotuilla sinfoniaosuuksilla, niin genren voisi hyvinkin ristiä melodinen death metal 2.0 – nimikkeellä.

Albumi rymistelee raja-aitoja venytellen lähes koko kestonsa ajan. Poikkeuksen tähän tuo loppupuolella kuultava ”Gates Of Time,” jonka aikana kuulija voi vedellä happea ennen viimeistä pommitusta. Vaikka teknisesti ja energisesti soittava yhtye ei juuri heikkouksiaan näytä suojamuurinsa takaa, niin jotenkin tasaisen varma suorittaminen alkaa puuduttamaan. Sovituksellisesti näin taitavalta yhtyeeltä jäin odottamaan jotain yllätyksellistä. Mielikuvat maailmalopusta ja täydellisestä tuhosta kuvaavat musiikkia mielestäni parhaiten. Jostain kaukaa heijastuvat kumminkin valonsäteet, jotka vaivoin näkyvät pimeyden ja paksun sumuverhon takaa. Juuri näitä valonsäteitä jäin levyltä kaipaamaan.

Soitannallisesti virheitä ei kumminkaan levyltä löydy. Ratkaisut ovat loppuun asti hiottuja ja tasaisen voimakas äänivalli hallitsee kuuntelukokemusta. Laulaja Ari Nieminen murisee vakuuttavasti, vaikka paikoin hänen äänensä häviääkin musiikillisen tuhon tieltä. Rumpali Heikki Saari pitää homman tiukasti hallussaan tarkalla soitollaan. Tuotannollisesti albumi on myös vahvaa tekoa. Soittimet ovat balanssissa ja levyn painostava sekä raskas tunnelma puskee kaiuttimista lävitse suurella voimalla. Parikymmentäkään kuuntelukertaa ei kiiltävästä ulkomuodosta huolimatta nosta kappaleita sille tasolle, että niitä voisi pitää jotenkin erityisen hyvinä.

Albumin 36 minuutin matka pitää sisällään 8 kappaletta kahden ollessa instrumentaaleja. Tasaisesta materiaalista on vaikea nostaa yksittäisiä biisejä pinnalle. Olivatko sitten kovat odotusarvot syynä pettymykseen? Vaikka Whorion tekee monet asiat paremmin kuin kilpailijansa, niin se viimeinen silaus jää puuttumaan, mikä myös saa levyn vahvat osiot tuntumaan valitettavan keskinkertaisilta.

7½ / 10

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]

Whorion-The-Reign-Of-The-7th-Sector
1. Flesh Of Gods
2. When The Moon Bled
3. Awakening
4. Blood Of The Weak
Chapter Two: Kindling The First Flame:
5. Forbidden Light
6. Gates Of Time
7. Immaculate
8. Arrival Of Coloss[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-