Uutta ja vanhaa energiaa: Five Finger Death Punch & Megadeth @Hartwall Arena, Helsinki 20.1.2020.

Kuva: Peter Saari

Five Finger Death Punch on kiistatta yksi maailman suosituimmista uudemman aallon raskaan musiikin kokoonpanoista.

Bändi saapui fanien iloksi helmikuussa ilmestyvää uutta ”F8”-levyään ennakoiden myös Suomeen. Monet yllättyivät, kun lämmittelijäksi ilmoitettiin vanhan liiton thrash metal –jätti Megadeth.

Helsinki ja Euroopan kiertueen avaus merkitsi rankoissa syöpähoidoissa olleen keulamies Dave Mustainen ensimmäistä live-esiintymistä yhtyeensä kanssa reiluun vuoteen. Yleisö koostui ensimmäkseen Five Finger Death Punchin ystävistä, joten mahdollisesti Mustainen päätös perustui toiveeseen kerätä uutta kuulijakuntaa. Toisaalta lavalle paluuseen liittyi epävarmuustekijöitä, jotka oli helpompi taklata lämmittelypestillä.

Joka tapauksessa helpotus oli huomata Daven olleen Helsingissä todella virkeässä kunnossa verrattuna joitakin vuosia sitten toteutuneeseen väsyneempään vetoon Hyvinkään Rockfestissä. Tauko ja lepo sairaudesta huolimatta oli tehnyt selvästi hyvää Mustainelle, joka otti jopa juoksuaskeleita setin aikana.

Daven välillä muminaksi mennyt lausunta oli nyt kääntynyt makeaksi sekä karheaksi tulkinnaksi, joka muistutti Megadethin alkuaikojen vimmasta 35 vuoden takaa. Bändi oli täynnä energiaa ja otti yleisön mukaansa heti alusta alkaen. Alkuvaiheessa paikkoja näytti olevan katsomossa tyhjinä, mutta yhtyeen päästessä setissä yllättävään ”Dawn Patrol/Poison Was The Cure” -kappaleeseen halli oli täysi.

Megadeth oli panostanut (ja yhtyeelle oli annettu mahdollisuus panostaa) lavashown näyttävyyteen ja kyseessä ei ollut mikään neliömetrin alueelle pakattu lämppärisetti. Illan agenda noudatti klassikkolinjaa ja lukuun ottamatta viimeisimmän ”Dystopia”-levyn hienoa nimibiisiä, biisit oli otettu 20-35 vuoden takaa. Päämiehen takana vakiintunut kokoonpano osaa asiansa ja soundit välillä haasteellisen suuren hallin etualalle toimivat hyvin.

Mustaine nosti välispiikissä esiin syöpätaistelunsa ja yleisö mylvi suosionosoitukset selvästi laulajaa liikuttaen. Huutomyrsky vain yltyi yhtyeen päätettyä keikan ”Peace Sells” -kappaleeseen ja bändi palasi soittamaan vielä loistavan ”Holy Wars…The Punishment Duen”.

Five Finger Death Punch ei ollut helpon haasteen edessä vakuuttavan thrash metal –session jälkeen, mutta bändi tarjosi näyttävällä show-meiningillään hyvän vastineen. Päihdeongelmista vuosien varrella kärsinyt laulaja Ivan Moody oli todella hyvällä tuulella sekä energinen läpi illan. Mies hymyili levästi ja otti yleisön huomioon joka käänteessä.

Moody johdatti jopa yleisön yhteislauluun syntymäpäiväonnitteluiden merkeissä kiertuehenkilökunnan jäsenelle Glenille. Kaikissa kappaleissa nähtiin hieno valoshow ja pyrot lämmittivät aika ajoin.

Yhtyeellä on maine aggressiivisena ja melodisena tykittäjänä, mutta Five Finger Death Punchilla on materiaalissaan myös kantaa ottavia ja ajatuksia herättäviä kappaleita kuten sotaveteraaneista kertova ”The Wrong Side Of Heaven”. Rauhallinen biisi sai yleisön hiljenemään ja akustisen kitaran sävelin kännyköiden luoma valomeri oli loistavaa katsottavaa.

FFDP:n settilista ei sisältänyt lainkaan materiaalia tulevalta albumilta, vaikka levyltä on jo ilmestynyt kaksi singleä. Sen sijaan yleisölle tarjottiin kattava läpileikkaus vanhempaan tuotantoon sekä tutut cover-valinnat ”Bad Companysta” ”Gone Awayn” kautta keikan lopussa soineeseen ”House Of The Rising Suniin”.

Kohokohtina aiemmin mainitun sotaveteraanilaulun lisäksi ”Burn MF”, jossa pirun sarvien saattelemana rumpali takoi vauhdikkaan soolon sekä ”Never Enough”, jonka aikana yleisöstä nähtiin normaalisti varautunut Pohjola huomioiden todella kova ääni.

Maanantai-ilta Helsingissä tarjosi kaikille jotain. Five Finger Death Punch –fanit saivat mitä hakivat eli näyttävän energisen shown kun taas Megadeth sulatti vanhempien vanhan liiton ystävien sydämet ja valoi uskoa keulamiehensä uuteen nousuun metallin kärkikastiin.

Teksti ja kuvat: Peter Saari ©Metalliluola

1 KOMMENTTI

  1. Toinen coveri, jonka 5FDP soitti oli Gone Away, ei House of the Rising Sun. Se kyllä soi keikan päätteeksi.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here