Swallow The Sun – Songs from the North I, II & III

[three_fourth]Ja minä näin pedon nousevan merestä; sillä oli 21 sarvea ja kolme päätä, ja sarvissansa 21 kruunua, ja sen päihin oli kirjoitettu mustia, sielua piinaavia tarinoita pohjolasta.
Näinkin bibliaanisesti joku voisi edesmennyttä tarinankertojaa ronskisti mukaellen erehtyä kuvailemaan Swallow the Sunin uusinta mahtieeposta. Tämä tulkinta ei kuitenkaan kerro kolmen albumin materiaalimäärän todellista synkkää, ihmismäistä, varjostettua kauneutta. Onko nykyaikaisessa musiikin kertakäyttökulttuurissa kuitenkaan enää tilaa Songs from the North’n kaltaisille mammuttiteoksille? Metalliluola sai etuoikeutetusti mahdollisuuden kurkistaa sumuverhon taa ja arvioida minkälaisen pohjoisen sielunmaiseman kertomuksen 21-raitainen Goljatti pitää sisällään.

Songs from the north on jaettu toisistaan jokseenkin erottuviin kokonaisuuksiin, jotka noudattelevat melko hyvin levyjakoa. Levykokonaisuudet lienevät tarkoin harkittuja, sillä levyt kannattelevat kuulijaa hyvin erilaisissa kuuntelukokemuksissa. Ensimmäinen levyosuus koostuu paitsi melankolisista tarinoista, mutta myös melodisesti monipuolisista kappaleista. Tästä levystä löytyvät myös ehdottomasti albumin tarttuvimmat riffit. Erityisesti ”10 silver bullets”, ”Heartstrings shattering” sekä ”The memory of light” toimivat monipuolisella, mutta silti koherentilla kokonaisuudellaan. Levyn tunnelma säilyy hyvin pohjoisen matalalentoisessa mentaliteetissa, mutta saa toisaalta kuuntelijan tarkkaavaisuutta virkistäviä sävyjä hieman eteerisistäkin kappaleosista.

Toinen levykokonaisuus koostuu tunnelmallisista, rauhallisista vedoista. Metalliystävien olisi kuitenkin virheellistä olettaa tällä perustella, etteikö tämä kokonaisuus näennäisestä verkkaisuudesta johtuen olisi välttämätön osa albumikokonaisuutta, päinvastoin. Kakkoslevy sisältää erinomaisia utuista pohjolan mieltä tuudittavia fiilistelyjä. Itse asiassa koen, että levy olisi jollain tavoin hieman vaillinnainen ilman ”Awayn”, ”66,50´N,28,40´E” tai ”Before the summer dies’n” kaltaisia tunnelmointeja. Viimeksi mainitussa kuulijaa hivellään hetkellisesti ihan ihka aidolla perisuomalaisella rautalangalla.

Kolmas levykokonaisuus, koostuu sieltä helvetin pohjasta kaivetusta inspiraatiosta. Siltä se myös kuulostaa. Tämä kokonaisuus tarjoa todellista doom-venytystä. ”Empires of lonelines” edustaa kolmoslevyn parhainta antia huikeine välisosioineen ja tuo samalla mieleen myös jo edesmenneitä black/doom suuruuksia.

Tekstit ovat levyn kantava elementti, ne ovat paikoin jopa varsin erinomaisia ja osuvat allekirjoittaneen mielenlaatuun erittäin hyvin. Laadukkaat tekstit eivät todellakaan ole automaatio nykyaikaisessa massatuotannossa.

Kokonaisuudessaan Songs From The North on erittäin kunnianhimoinen ponnistus ja luomistyön taidonnäyte. Vaikka levy ei ole helppo eikä missään tapauksessa antaudu ensikuuntelulla, on kuuntelijalle luvassa nimenmukaisesti hyvin mielenlaatuumme sopivia sointukulkuja. Teos on tuotannollisesti nykytyyliin miellyttävää kuunneltavaa. Studiopöntöilläkään tästä on vaikea hakea mitään negatiivista sanottavaa. Mörkömurinat taittuvat lauluosuuksissa oivallisesti, joskin joissakin puhtaissa lauluosuuksissa olisin kuitenkin kaivannut hieman enemmän pontta optimaalisen lopputuloksen taltioimiseksi. Kaiken kaikkiaan tässä on doomahtavaan genreen perehtyneille merkittävä määrä materiaalia nautittavaksi. Uskoisin kuitenkin, että tästä on ammennettavaa kaikille metallimusiikin ystäville.

Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää; tervetuloa pohjolaan.

8½/10

Toni Hirvonen


[/three_fourth]
[one_fourth_last]

swallow
Songs from the North I
1. With You Came the Whole of the World’s Tears
2. 10 Silver Bullets
3. Rooms and Shadows
4. Heartstrings Shattering
5. Silhouettes
6. The Memory of Light
7. Lost & Catatonic
8. From Happiness to Dust

Kesto: 59:20

Songs from the North II
1. The Womb of Winter
2. The Heart of a Cold White Land
3. Away
4. Pray for the Winds to Come
5. Songs from the North
6. 66°50´N,28°40´E
7. Autumn Fire
8. Before the Summer Dies

Kesto: 42:33

Songs from the North III
1. The Gathering of Black Moths
2. 7 Hours Late
3. Empires of Loneliness
4. Abandoned by the Light
5. The Clouds Prepare for Battle

Kesto: 51:57[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-