Soulwound – The Suffering (2020)

Kouvostoliitosta kajahtaa! Soulwound sai päätökseen äänitysrupeamansa ja lopputuotoksena syntyi yhtyeen kolmas pitkäsoitto, joka kantaa nimeä “The Suffering”. Ilkka Valkonen palasi vokalistin paikalle “Seeing Red”– ja “No Peace”-albumeilla kyseistä tonttia hoitaneen Arto Jauhon jätettyä yhtyeen.

Bändin soitannassa ja vokaalityöskentelyssä on havaittavissa vaikutteita thrash metalin suuruuksilta, niin Sodomilta, Testamentilta kuin Sepulturalta. Ilkka Valkosen suorituksessa kuulee paikoitellen Chris Barnesin tyylistä guttural-kurlausta herran kultakausilta, mutta nykyistä Six Feet Under -kähinää ei onneksi tältä levyltä aisti.

“Waste Of Life” käynnistää raivokkaan 48-minuuttisen kokonaisuuden, eikä Sodom-viboilta voi albumin ensipuraisulla välttyä. Kappaleen loppukaneetti ”Just Fucking Die” summaa hyvin tunnelman enkä olisi voinut kuvitella parempaa avausraitaa tälle albumille: otetaan kuuntelijalta turhat luulot pois.

Perversiot ovat pääosassa osuvasti nimetyssä “Pleasures”-biisissä. Painostavat riffit ja irstaan kauppiaan mieleen tuova verbaalisen aggression äänitorvi Valkonen luovat kappaleeseen uhkaavan ja ahdistavan snuff-filmimäisen tunnelman.

“Meat Puppetsin” dystopiamainen sanoma ja tunnelma ei jätä paatunutta Orwell-fania kylmäksi. Vokaaliosaston komissaari Valkonen komentaa, adjutantit Huusari & Huusari komppaavat ja kuuntelijalihanuket tottelevat aivopestyinä vailla toivoa tulevasta.

Hengähdystaukoja ei “The Suffering” juuri tarjoa, sillä tempon hidastuessa tunnelma tiivistyy entisestään. Albumin kruununjalokivi on päätösraita ”Death Of The Sun”, johon kulminoituu pitkäsoiton teemojen mukainen kärsimys, epätoivo ja suoranainen viha.

Levy vain paranee loppua kohden, eikä albumin heikkoa lenkkiä tunnu useamman kuuntelukerran jälkeen löytyvän. Edeltäjänsä “No Peacen” tavoin “The Suffering” jatkaa intensiivisellä, paahtavalla raivolla etenemistä ja lopputuloksena on mallikelpoinen suoritus.

8+/10

Aki Blomqvist

1. Waste Of Life
2. Ritual Cleansing
3. Pleasures
4. The Cult Of I
5. Enter The Hive Mind
6. Meat Puppets
7. Error In The System
8. This Hatred
9. Apex Parasite
10. Death Of The Sun

+ artikkelit

Kyseenalaisella soittotaidolla varustettu basistinretale pääkaupunkiseudulta.
Raskaamman musiikin soratiellä 2000-luvun alusta lähtien, lähimpänä sydäntä black-, death-, folk- ja doom metal. Tehtävinä (lähinnä) levy- ja keikka-arviot.