Sodom – M-16 (2001)

[three_fourth]Siinä missä moni aikaisensa thrash-bändi lähti 90-luvulla seikkailemaan musiikillisesti moninaisia tyylilajin ulkopuolisia polkuja, Sodom ei oikeastaan koskaan päätynyt kauas lähtökohdistaan. Tom Angelripperin luotsaaman yhtyeen albumit vuosituhannen viimeisellä vuosikymmenellä seilailivat välillä hieman niin death metalin, kuin punkinkin suuntamiin musiikin ytimen pysyessä silti pääosin muuttumattomana. Vuonna 2001 ilmestynyt ”M-16” onkin sitten jälleen ehtaa thrash metallia.

Sodom on ottanut teemakseen ”M-16:lle” Vietnamin sodan, minkä voi jo havaita niin levyn nimestä, kappalelistasta, kuin myös hyytävästä kansikuvasta. Levyn aloittaa marssirummutuksen omaisesti, junttaava ”Among The Weirdcong”. Kun seuraavaksi pärähtää ”I Am The War”- alkaa olevan selvä mistä levyssä on oikein kysymys. Sodom on ottanut jälleen askeleen kohti juuriaan. Erityisen pahaenteisen sävyn omaa ”Lead Injection”, samoin Tom Angelripperin ”Jumping in a mine”- lainit ”Minejumperissa”. Levyn soundit ovat myös sopivalla tavalla raa’at. Säröt ovat likaisia, mutta kaikesta saa silti hyvin selvää.

Nopeampaa kaahausta tasapainottaa kuitenkin keskitempoisemmat biisit ja osiot. Tätä keskitempo-osastoa edustavat mm. kappaleet, kuten ”Genocide”, ”M-16” ja Ilmestyskirja Nyt- lainauksia sisältävä ”Napalm In The Morning”, mistä viimeksi mainittua kuulee edelleenkin bändin livesetissä. Kappaleet iskevät kuitenkin yhtä lailla kuin nopeammat serkkunsa, ja ne tuovatkin hyvää vaihtelua levykokonaisuuteen. Ja maaliin osuessaanhan se on aivan sama tuleeko niskaan tykkitulta vai vihaista konekiväärin sarjaa. Lopputulos kuitenkin on sama.

Huonoja hetkiä levyltä onkin sitten aika vaikea löytää. Levyn resepti on toimiva ja biisit sen verran kovia, että levy kantaa hyvin viimeisille mutkille asti. Jostain syystä loppupuolella oleva, ehkä hieman kevyehkömpi ”Marines” ei allekirjoittanutta oikein sykäyttänyt muutamankaan kuuntelukerran jälkeen. Vähitellen tätäkin kappaletta on oppinut arvostamaan, ja se kyllä ansaitsee paikkansa. Levyn päättävä ”Surfin’ Bird”- laina on sopiva levyn teemaan liittyen, kyseinen The Trashmen- yhtyeen hitti vuodelta 1963 on sittemmin assosioitu vahvasti Vietnamin sotaan. Sodomin käsittelyssä kappaleesta tulee tottakai raskaampi ja räkäisempi. Ihan hauska veto, jonka puhtaasti musiikillinen arvo muuhun levyyn verrattavissa voi tosin olla kyseenalaistettavissa.

Mitenkään väheksymättä bändin viimeisiä albumeja, uskaltaisin väittää että Sodomin 2000-luvun paras levy on ainakin vielä tällä hetkellä tässä. ”M-16:ssa” on kaikkea mitä Sodomilta voi toivoa. Vaikka aivan ”Agent Orangen” tyylisiin kohkauksiin ei päästä, levy on todella tiukka kokonaisuus ja etenkin levyn teeman haltuunotto on teutoneilta onnistunut täydellisesti. Vietnamin tulihelvetin ja taistelukenttien tuhon pystyy aistimaan jo sodankäynnin mieleen tuovista riffeistä asti. Ja niitä riffejä muuten sitten riittää.

9+ / 10

Jari Ala-Kahrakuusi
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
Sodom_M-16_4479
1. Among the Weirdcong 5:07
2. I Am the War 4:06
3. Napalm in the Morning 5:56
4. Minejumper 3:11
5. Genocide 4:49
6. Little Boy 4:08
7. M-16 4:49
8. Lead Injection 6:24
9. Cannon Fodder 3:53
10. Marines 3:55
11. Surfin’ Bird 2:42[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän