Shadow’s Mortuary – Kylmään Hautaan EP (2015)

MAINOS:

[three_fourth]Vuonna 2013 perustettu kahden miehen metalliorkesteri Shadow`s Mortuary julkaisi loppukesästä ensimmäisen virallisen EP:nsä nimeltään Kylmään Hautaan. Bändin sieluna toimii Void, joka on hoitanut sävellyspuolen kuin myös vokaalit, kitarat sekä basson. Rumpuja hakkaa Ovda.

Shadow`s Mortuaryn tyylinä on raaka ja tunnelmallinen black / death metal. Vauhtia löytyy, mutta mihinkään sekasortoiseen meininkiin ei sorruta. Bändin otteessa on hiukan suomalaista melankoliaa, jotka tulevat riffien kuin toistojen puolesta esille. Ensimmäisillä kuuntelukerroilla neljän biisin EP yllätti todella positiivisesti. Sävellykset ovat näinkin nuorelle bändille mieleenpainuvia ja etenkin laulusovitukset ovat erinomaisia. En voi olla mainitsematta Voidin loistavista vokaaleista mielikuvia Jim Carreyn legendaarisen videopätkään, jossa hän imitoi Napalm Deathin Barney Greenwayta.

Neljän biisin EP käynnistyy vauhdikkaasti kappaleella ”Raatojen Kunigas”. Biisiä värittävät ajoittain esiin tulevat kitaramelodiat jotka vain vahvistavat myrskyn lailla etenevää kappaletta. Laulaja Voidin tuskaisen kuuloinen todella voimakas murina ei jätä ketään kylmäksi. Toinen kappale ”Kylmään Hautaan” on oma suosikkini tasaisesta materiaalista. Vaikka tempoa avauksen jälkeen tiputetaan, niin biisin enemmän toistoihin perustuvat riffit ja temponvaihdokset pitävät otteen erittäin mielenkiintoisena. Mainiosti nimetty ”Hirttoköyden Juhla” on hieman poikkeava kappale. Voidin vokaalit puskevat nyt suomenkielen selvemmin esille, mikä itseäni hiukan vieroksuttaa. Muuten meno on rockaavampaa ja mielikuvia voi hakea esimerkiksi Barathrumin ”Last Day In Heavenista” tai nykysatyriconin menevimmistä kappaleista.

Shadow`s Mortuary on tehnyt hyvän debyyttijulkaisun, jota kestää kuuntelua. Kaksikko Void sekä Ovda pelaa hienosti yhteen ja soitto on sulavan kuuloista. Vaikka mitään teknisiä hienouksia ei kuullakaan, niin sävellystyö on sopivan värikästä eikä tukehdu samoihin ratkaisuihin. Tuotannollisesti jälki on nykystandardien mukaan hyvää. Ehkä hieman matalalle miksattua bassoa olisi voitu korostaa. Kyllä, nostan kirkkaasti vihreää lippua jatkoon menon kunniaksi. Sopivan kylmä tunnelma kuin korostaa syksyn ja pimeyden saapumista.

3½ / 5

Juha Karvonen

https://www.youtube.com/watch?v=bhDpprYnmDg

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
shadow`s mortuary
1. Raatojen Kunigas
2. Kylmään Hautaan
3. Hirttoköysien Juhla
4. Labyrintti[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-