Refusal – We Rot Within (2016)

[three_fourth]Vuodesta 2008 silpomistaidetta harrastaneen helsinkiläisen Refusalin ensimmäinen täyspitkä näki päivänvalon tammikuussa kovien pakkasten ja lumisateiden hemmotellessa suomalaisia. Refusalin musiikki ei kumminkaan maalaile pakkasmaisemaa, vaan enemmänkin liikutaan kylmien tehdas- ja teurashallien sisäpuolella, missä kalman ja pilaantuneen (ihmis)lihan löyhkä ovat enemmän kuin läsnä. Yhtye on julkaissut  ennen debyyttiaan useita demoja, jotka ovat pyörineet vuoroin death metallin ja grindcoren pyörteissä. Vaikka debyyttialbumillaan pääpaino onkin brutaalinmuotoisessa kuoleman palvonnassa, niin grindiakin viljellään sopivin määrin.

We Rot Within on genrelleen esimerkillinen teos. Kaikki osa-alueet ovat bändillä selvästi hallussa. Basso on nostettu hienosti pinnalle ja sen soundi on jätetty suhteellisen luonnolliseksi mikä sopii yhteen jyräävien riffien kanssa. Rumpali Aleksi Roiton soitto kuulostaa vaivattomalta vaikka mies varmaan henkihieverissä on osuutensa levylle hakannut. Biiseissä ei kaasujalkaa ei säästellä, mutta ajoittain keskitempoinen jyräys ottaa vallaan ja betonipalkit murenevat runttauksen voimasta. Laulaja Niikka Lius käyttää ääntänsä hyvin ja monipuolisesti tukien myös musiikillisia siirtymäkohtia.

Vielä kun soundillisesti tasapainoinen paketti potkii sisuskalut uuteen järjestykseen niin Refusalin voisi sanoa päällisin puolin albumillaan onnistuneen. Levyn ainoa ja pienimuotoinen ongelma on genren perisynti eli aavistuksen tasapaksuinen materiaali. Hyvin useasti jossain vaiheessa levyä kuunnellessani aivoni menevät ”putkimoodiin” ja biisit alkoivat sulautumaan yhteen ilman katkoja. Olisinkin toivonutkin keskivaiheille ja loppupuolelle herätysjuhlia tai jotain – millä kuuntelija revitään takaisin lahtausbileisiin. Tietyssä mielentilassa levyn kyllä pyöräyttää vaivoin läpi jolloin meno on kuin raivotautisella koiralla.

Yhdeksästä kappaleesta omiksi suosikeikseni nousivat brutaali avauskappale ”Dignity In Void”, tyylikkäällä melodialla alkava grindin voimannäyte ”Cannibal Instinct” sekä levyn nimibiisi ”We Rot Within”, johon on tuotu hitaampaa lähestymiskulmaa ennen täystuhoa. Riisuttu ja karu kansikuva jättää toivomisen varaa, mutta Refusalin musiikillinen anti hätistelee kotimaisia kärkinimiä. Tämän tyyliselle lahtaukselle olisi tilaa ensi kesän festarimarkkinoilla.

8/10

Juha Karvonen


[/three_fourth]
[one_fourth_last]
refusal
01. Dignity in Void
02. Dead End Society
03. Get Insight
04. Short on Ammo
05. Cannibal Instinct
06. Do Your Part
07. G.O.A.
08. Doomed
09. We Rot Within[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here