Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistönkin kehaisema Raskasta Joulua-kiertue pysähtyi Lahden Lahti Halliin 8.12. Vuosi vuodelta giganttisemmaksi kasvanut joulukaravaani on ansainnut jo jonkinlaisen suomalaisen perinnestatuksen ja isommatkin hallit ovat tänä vuonna olleet loppuunmyytyjä. Muun muassa Hartwall Areena, jota Lahden keikka edelsi. Virtuoosi Erkka Korhosen luotsaaman kokoonpanon uusin levy “Raskasta Joulua IV” ponnahti myös heti Suomen albumilistan ykköseksi.

Solisteina tämän vuoden kiertueella ovat olleet Marco Hietala, Floor Jansen, Tony Kakko, Elize Ryd, Antti Railio, JP Leppäluoto, Tommi Salmela, Pasi Rantanen, Kimmo Blom ja Antony Parviainen. Paisuneessa showssa myös Tarja Turunen ja legendaarinen Joe Lynn Turner ovat olleet mukana julistamassa joulusanomaa kansalle.

Kiertueen bändin kokoonpanossa toimii viime vuosilta tuttu tonttujoukko: orkesteria johtava kitaristi Erkka Korhonen, kitaristi Tuomas Väinölä, basisti Erkki Silvennoinen, rumpali Mirka Rantanen ja kosketinsoittaja Vili Ollila.

Lahti Hallin vokalisteina kuultiin Tony Kakkoa, JP Leppäluotoa, Marco Hietalaa ja Floor Jansenia. Tony Kakko oli mukana paikkaamassa sairastunutta Ari Koivusta.

Onnistuneen illan keikalla kuultiin kaikki vanhat klassikot Raskasta Joulua-levyiltä tutuilla sovituksilla. Suurempia muutoksia kappaleiden rakenteisiin ei oltu tehty, vaikkakin jo hieman pitkäksi venynyt yhteislauluhetki “Varpunen Jouluaamuna” -kappaleessa Marcon johdolla sai hallin ujoimmankin katsojan mukaan lauluun.

Vanhemmilta levyiltä tuttujen “Jouluyö, Juhlayö”, “Sylvian Joululaulu” ja “Petteri Punakuono” -kappaleiden lisäksi illan anti koostui uuden levyn materiaalista.

Viime vuosilta tutun kaavan mukaisesti laulajat kävivät ensin soolona esittämässä kappaleen, jonka jälkeen laulettiin parina tai isommassa ryhmässä. Etenkin JP:n ja Marcon yhteiset stemmat toimivat loistavasti. Tonyn ja Floorin yhteiset hetket olivat myös vaikuttavia.

Loppuunmyydyn keikan yleisö koostui hieman varttuneesta, ei niin geneerisen metallisesta, väestä ja paikoin myös lapsiperheistä. Sateinen ja kylmä sää oli unohtunut ja hallissa nautittiin joululauluista hyvällä sykkeellä.

Illan suvereenein, kaunein ja mieleenpainuvin esitys oli Floor Jansenin tulkitsema “Oi Jouluyö”. Laulajan hyvällä suomenkielellä ja täydellisellä äänellä tulkittu esitys sai yleisön osoittamaan kunnioitustaan seisten jo ensimmäisen kertosäkeen jälkeen. Floor osoitti olevansa metallimaailman kärkilaulajia ja taipuvansa saumattomasti mihin tahansa genreen.

Positiivisen ja ansaitun vastaanoton yleisöltä sai myös kitaristien Tuomaksen ja Erkan yksittäiset soolot ja yhteiset tilutteluhetket.

Nähtäväksi jää mikä on Raskasta Joulua-projektin tulevaisuus. Suomessa areenat ja hallit myydään varmasti tulevinakin vuosina jälleen loppuun, mutta sillä on kaikki onnistumisen edellytykset myös ulkomailla. Trans-Siberian Orchestra on jo vuosia kiertänyt etenkin Yhdysvaltoja hieman vastaavalla konseptilla. Logistisesti etenkin kiireisen laulajakatraan sitominen joulukiertueelle on varmasti haasteellista, mutta varmasti järjestettävissä. Toisaalta voidaan itsekkäästi ajatella, että onnistuessaan tämä kaikki olisi Suomelta pois.

Raskasta Joulua on kokonaisuudessaan häikäisevän hieno paketti. Vaikea siitä on mitään negatiivista sanoa. Jos olet ehdottomasti jouluilon ja joululaulujen vastainen, niin tätä konseptia kannattaa välttää kaikin mahdollisin tavoin. Muuten asian voi kuitata vaikka näin:

KUVAT: PETE ALANDER
TEKSTI: PETE ALANDER & JOHANNA ALANDER

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here