Tammikuun 2020 loppupuolella Suomen menestyksekkäimpiin yhtyeisiin kuuluva Nightwish kutsui media-alan edustajia Finnvox-studiolle Helsinkiin tulevan ”Human. :II: Nature.” -levyn ennakkokuuntelusessioon. Bändistä paikalla olivat Tuomas Holopainen, Marko Hietala sekä vuodesta 2014 asti rumpalin tonttia hoitanut Kai Hahto

Hyväntuulinen kolmikko sulautui mediaväen joukkoon ennen tulevaan levyyn paneutumista jonka puitteissa katseltiin myös ennakkoon yhtyeen musiikivideo ”Noise”-kappaleesta.

Toimittajamme Juhan kirjoittaman ennakkoarvion ”Human. :II: Nature.” -levystä voi käydä lukemassa täältä.

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg

Kuuntelun jälkeen oli aika valmistautua haastatteluun, joka olisi vaikeutunut huomattavasti, jos levyssä olisi ensikuuleman perusteella ollut flopin makua. Onneksi ei ollut. Suuresta ja eeppisestä Nightwish-brändiaineksesta rakennetun kokonaisuuden jälkimaku oli vahvasti kiitettävän puolella ja ennakkoon tekemäni kysymyslista muokkautui kuuntelun myötä miltei kokonaan uusiksi. 

Levy-yhtiön edustaja johdatti allekirjoittaneen ja valokuvaajamme Markon ja Kain kipparoimaan haastattelutuokioon. Kunnon toimittajina veimme mukanamme lahjuksia ja kohteliaisuuksien jälkeen oli aika käydä asiaan. Luonnollisesti ensimmäiseksi keskustelunaiheeksi muodostuivat kuuntelusession fiilikset ja uuden levyn positiiviset tunnelmat.

– Olemme itse erittäin tyytyväisiä – se on täysin selvää. Nightwish saa hyvää jatkumoa vaikka taas löytyy kuitenkin niitä pettyneitä, jotka odottivat enemmän esimerkiksi oopperalaulua, Kai Hahto kertoo.

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg

Marko Hietala on aiemmin julkistanut soololevynsä sekä suomeksi että englanniksi.

– Se on totta, että aina joku pettyy, Marko jatkaa. Omasta soololevystäni tuli “suomenkielinen on parempi, mutta englanninkielisen mä ymmärrän” -tyylistä kuittia.  Välillä ei mikään tunnu riittävän, teit niin tai näin.

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg

– Se on parempi muutenkin pysyä vaan vaikka kellarissa, kun uusi levy ilmestyy, Kai nauraa.

– En itse huomioi tai lue edellisten levyjen kritisointia tai arvioita uutta tehdessä vaan kaikki syntyy aina oman mielenkiinnon, tarpeiden ja näkökulman mukaan, Kai jatkaa. 

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg

– Minä luen välillä silkasta mielenkiinnosta, jatkaa Marko. On kiinnostavaa miten levyt otetaan vastaan, mutta emme pyri tekemään esimerkiksi uutta ”Nemoa”, joka on yhtyeen suurin hitti. Sellainen kaupallinen reseptiajattelu on kamalan tylsää. 

Nightwishin sävellyskynän käsittelijään, Tuomas Holopaiseen, Markolta riittää paljon luottamusta. 

– Tuomakseen voi aina luottaa säveltämisessä. Vaikka miten rikkoisimme niin sanottuja mainstream-sääntöjä, niin kaverin kirjoittama materiaali on aina häikäilemättömän melodista.

– Tuomas osaa tehdä tarttuvaa materiaalia vaikka välillä ollaan paljon esimerkiksi progen puolella, Kai jatkaa.

Vaikka Tuomas on yhtyeen niin sanottu mastermind on muillakin bändin jäsenillä mahdollisuus vaikuttaa levyn kokonaiskuvaan ja prosessin aikana voidaan nähdä runsaasti muutoksia sekä erilaisia sovituksia. Markon ja Kain mukaan yhteistyö bändin kesken toimii erittäin hyvin.

– Tuomas tekee luonnollisesti pohjat ja biisit, joissa on mukana rummut, bassot ja kitarat ynnä muut. Nämä sovitukset prosessin aikana muuttuvat ja hioutuvat, kun oikeat ihmiset oikeine instrumentteineen astuvat prosessiin sisään. Välillä ne muuttuvat paljon, Marko kertoo.

– Meillä kaikilla on aina jonkinlainen idea ja niitä syntyy loppupeleissä paljonkin prosessin aikana.

– Kun ihmisen ääni tulee mukaan, niin se vaikuttaa todella paljon, Kai lisää. Harjoittelimme ja testasimme uusia biisejä ensin pari viikkoa nelistään, jonka jälkeen Floor tuli laulamaan ja olimme kaikki ensin ihan pihalla, että mitenkäs tämä biisi nyt oikein meneekään. Uusien biisien työstö on kollektiivista toimintaa ja tilanne elää koko ajan, mutta jossain vaiheessa se asettuu ja voimme todeta, että näin sen kuuluu mennä. Näin tästä päästään eteenpäin.

– Edellinen levy jouduttiin äänittämään hieman kiireessä, mutta nyt oli onneksi enemmän aikaa hienosäätää ja persoonallistaa rumpuja, Kai Hahto kertoo.

– Kun laitetaan koko joukkue kasaan, niin se on sellaista rehellistä ja avointa kommunikaatiota. Jos jokin asia ei toimi tai toimii erityisen hyvin, niin asioista puhutaan. Kokeilemme surutta eri mahdollisuuksia ja ideoita, Marko kertoo. 

– Levyn lauluharmonioita harjoiteltiin treenien yhteydessä nuotion äärellä akustisen kitaran tahdissa. 

Uusin ”Human. :II: Nature.” -levy on tuttua Nightwishiä, mutta on Markon mukaan tuonut myös uusia tuulahduksia aikaisempaan materiaaliin verrattuna ja etenkin rumpujen osalta. Kai Hahto liittyi yhtyeen riveihin virallisesti vasta vuonna 2019 vaikka toimikin tuuraajan-tittelillä jo vuodesta 2014. 

– Tällä levyllä olimme vapaampia ja käytimme enemmän omaa persoonallista soittotyyliä, joka näkyy lopputuloksessa. 

– Edellinen levy jouduttiin äänittämään hieman kiireessä, mutta nyt oli onneksi enemmän aikaa hienosäätää ja persoonallistaa rumpuja, Kai kertaa.

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg
– Kun laitetaan koko joukkue kasaan, niin se on sellaista rehellistä ja avointa kommunikaatiota. Jos jokin asia ei toimi tai toimii erityisen hyvin, niin asioista puhutaan. Kokeilemme surutta eri mahdollisuuksia ja ideoita, Marko kertoo.

– Vaikka tulinkin alunperin vain tuuraamaan, niin onhan tässä jo yli 250 keikkaa yhdessä vedetty ja olemme hitsautuneet porukkana hyvin yhteen tällä kokoonpanolla. Näin ollen oli myös henkilökohtaisesti helpompaa lähteä mukaan tekemään uutta levyä vailla paineita siitä mitä on tehty ennen. 

Levyn mahtipontisuudesta huolimatta raidoilla ei ole vierailevia tähtiä tai suuria sinfoniaorkestereita. Vokaalit ja harmoniat on äänitetty bändin kesken.

– Mukana on 17 henkinen jousiporukka, mutta ei mitään 52 henkistä sinfoniaorkesteria, joten ykköslevy on enemmän bändin kesken tehty. Toinen osio kaikessa instrumentaalisuudessaan on enemmän Tuomaksen osiota. Muu bändi pystyi vaikka juomaan sen nauhoitusten ajan kaljaa, Kai nauraa.

– Hei, toivottavasti me vedetään se livenä, Marko yhtyy vitsiin ja naurulle ei tule loppua.

Uuden levyn kappaleita on kaksikon mukaan tarkoitus soittaa livenä enemmän. 

– Löytyy levyltä varmasti ainakin seitsemän biisiä, jotka mahtuvat tulevaan settilistaan. Ainoastaan pari kappaletta tullee jäämään yli, kertoo Kai. 

”Human. :II: Nature.” -levyn äänitykset tapahtuivat Finnvoxin ohella myös bändille tutussa paikassa Kiteellä, Röskössä

– Sinne mennään vetten ja rantojen ja jumalan selän taakse. Saadaan olla omassa rauhassa, Marko kuvailee Röskön tunnelmia. 

Kain mukaan rummut käytiin kuitenkin äänittämässä Hollolassa, koska Röskössä tila osoittautui hieman liian pieneksi miehen patteristolle eikä sopivaa soundia tahtonut löytyä. 

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg

Nightwish suuntaa luonnollisesti kiertueelle levyn ilmestymisen jälkeen. Kokenut bändi kokeneine muusikoineen on tottunut elämään ja olemaan tien päällä, mutta minkälaista on Nightwishin kiertue-elämä on vuonna 2020 ja miten laulaja Floor Jansen sopeutuu herrasväen kanssa rundille?

– Meillä on ainakin kaksi koppia, toinen on Tarzaneille ja toinen Janelle, joka on omassa kopissaan ja saa ihan rauhassa vaihdella vaatteitaan sun muuta, Kai kuvailee.

– Naisihmisillä on hieman tarkempaa kledjujen kanssa ja naamaakin pitäisi laittaa, joten siinä vaiheessa on hyvä ollakin omassa rauhassaan, mutta ei Floor siellä yksinään jaksa kauaa olla. Hän on kaikessa huikeassa olemuksessaan myös hyvin mielikuvituksellisen läpän heittäjä, kuten mekin, ja haluaa päästä jakamaan juttuja kanssamme, Marko nauraa.

– Floor ilmestyy aina 20 minuuttia ennen keikkaa Tarzanien koppiin, Kai myhäilee.

– Ja heti keikan jälkeen, Marko jatkaa ja taas nauretaan.

Nightwish, kuva: Reelika Järvekülg

Suomen menestyksekkäimpiin yhtyeisiin kuuluvan Nightwishin uusin levy ”Human. :II: Nature.” julkaistaan 10.4.2020. Tilaukset tästä.

https://nightwish.com/

Teksti: Pete Alander | Kuvat: Reelika Järvekülg

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän