Mikko Aspa (Clandestine Blaze) haastattelu

MAINOS:Suomen yksi tunnetuimpia black metallin vaikuttajia on Clandestine Blazesta ja Deathspell Omegasta tuttu Mikko Aspa. Metalliluola otti yhteyttä Mikkoon kysyäkseen Clandestine Blazen kuulumisia ja Mikon ajatuksia black metallista.

Edit: Clandestine Blazen tuore albumi New Golgotha Rising on julkaistu 2.4.2015. 

 

1. Tervehdys Mikko! Mitä kuuluu ja onko tällä hetkellä musiikillisia projekteja käynnissä?

-Haastattelun saamisen aikaan Clandestine Blaze oli aktiivisena ja sai valmiiksi uuden albumin. Aina on menossa jotain pientä.

2. Monia varmasti kiinnostaa miten ajauduit black metallin pariin ja minkälainen on musiikillinen taustasi? Vastaat kumminkin täysin itse Clandestine Blazen sävellyksistä sekä eri instrumenttien soittamisesta.

-Ajauduin hardrock & heavy metal bändien kautta etsimään aina rajumpaa musiikkia. Nuorempana se tarkoitti AC/DC ja GNR tyyppisten bändien kautta siirtymistä thrash / death / doom / black metaliin ja yhtä lailla punk/hc/grindcore ja pian myös industrial/noise suuntaan. Myöhemmin kyse ei enää ollut “rajun” etsimisestä, vaan enemmän mielenkiintoisen tai oikean energian etsimisestä. En ole saanut mitään koulutusta soittamiseen, vaan kaikki on itse opeteltu. Vain tekemisen kannalta välttämättömälle tasolle. Minua ei juurikaan kiinnosta ominaisuudet jotka liittyy muusikon tekniseen suorittamiseen.

3. Mitkä ovat tärkeimmät musiikilliset vaikuttajasi?

-Ei ole yksittäistä tärkeintä vaikuttajaa. Suurin yleinen vaikuttaja on sijoittuminen musiikin itsetarkoitukselliseen vasta-/alakulttuurisiipeen. Huomaan lähtökohdan olevan täysin erilainen kuin monella ammattimaisemmalta tai “muusikko” pohjalta lähtevällä tekijällä. Tapa toimia sekä tavoitteet.

4. Sinut tunnetaan monista projekteista. Mikä on ollut mielenkiintoisin projektisi ?

-Olennaisimmat projektit varmasti ovat ne mitkä ovat omiani. Ei ne missä vaikutan vain yhtenä monesta jäsenestä. Niissä roolini voi olla varsin erilainen, ihan “sivullinen” avustaja joka mahdollistaa muiden visiot. Tai vain osa isompaa kokonaisuutta, joka tekee bändien dynamiikasta täysin erilaisia kuin “projektit”. Omalla tapaa äärimmäisen hienoja asioita kaikenlaisten rajattujen projektien rinnalla. Kuitenkin soolojen olennaisuus johtuu siitä että ne liittyy kiinteästi omaan elämääni perustavanlaatuisella tavalla. Joissa ei juurikaan ole eroa omaan maailmankatsomukseen tai kiinnostuksiin.

5. Clandestine Blazelta on tulossa uutta materiaalia. Mitä saamme tulevalta julkaisulta odottaa?

-Tuleva albumi jatkaa melko suoraa kehityskaarta mitä bändiltä voi odottaa. Joka levyn kohdalla olen todennut muille että tällä kertaa on ehkä tulossa jotain ihan muuta. Niin myös tällä kertaa. Mutta joka kerta albumin ollessa valmis, se ei juurikaan poikkea siitä mitä voisi odottaa edellisen albumin tietäen. Jos minulta kysytään, luvassa on parhaat kappaleet, kovimpia riffejä ja lievästi enemmän vaihtelua. Mutta koska CB ei varsinaisesti pyri olemaan mitään muuta kuin mitä siitä omalla painollaan tulee, luvassa tuskin yllätyksiä tai viihdettä niille jotka etsii materiaalia ruokkimaan uutuuden nälkäänsä. Vain tympeää ja suorasukaista Black Metalia.

mikko aspa

6. Mistä saat kappaleisiisi tarinoihin inspiraation?

-Jos kyse on Clandestine Blaze materiaalista, sen inspiraatio on oma maailmankatsomukseni ja omat kiinnostukseni kohteet. Näihin vaikuttaa tietysti kaikki mitä näkee ja kuulee. Ei ole mitään yksittäistä lähdettä, vaan ihminen yleensä hakeutuu niiden asioiden pariin jotka siihen vetoaa. Olkoon kyse taiteesta, kirjallisuudesta, uskonnosta, politiikasta, kokemuksista, elämästä yleensä. En pyri siihen että tarjolla olisi jotain “mielenkiintoista” tai “erilaista”. Bändi käsittelee asioita niissä puitteissa kun itse koen mielekkääksi. Aiheita valikoituu lopulta rajallinen määrä ja levyt pyörii niiden ympärillä, tavoitellen totuutta tai jalostunutta ymmärrystä asiasta. Usein perspektiiviä hieman parannellen.

7. Minkälaiset ovat sävellysrituaalisi? Syntyvätkö ideat talven synkkinä ja pimeinä aikoina vai hakeudutko varta vasten soittimien pariin säveltääksesi uutta musiikkia?

-Minusta liian triviaalien asioiden kutsuminen rituaaliksi on typerää. Kyse on siitä, että jotain tehdessä tunnistaa eron, mikä on sillä kun tavoittaa jonkun idean tai tunnelman tai ei tavoita. Ja hylkää jälkimmäisen, vaikka sillä olisi triviaaleja käyttötarkoituksia (mahdollisuus esitellä soittotaitoa, mahdollisuus tehdä myyntiartikkeleita, mahdollisuus pitää hauskaa, tms).
Minä en useinkaan sävellä musiikkia kovin tietoisena siitä mitä sille tarkalleen pitäisi tehdä. Pyrin vaan tunnistamaan hetken milloin asiat meni kohdalleen. Mitä enemmän aikaa kuluu, pyrin välttämään vääristäviä asioita kuten ajatukset jotka suhteuttaa tekemisen liikaa jo olemassa olevaan. Esim. piinata itseään ajatuksella onko riffi liian yksinkertainen ja mahdollisesti jo “käytetty”. Tai onko joku aihe “loppuun kaluttu”. Vaikka tiedän että tietyt geneerisyydet voi ärsyttää muiden tuotannossa.“Etenkin tahalliset, mutta joskus myös tahattomat.

8. Onko mielestäsi aatteellinen black metal menettänyt merkityksensä ja miten tärkeänä pidät Clandestine Blazen sanoituksia?

-Jos aatteellinen Black Metal on menettänyt merkityksensä, silloin black metal on menettänyt merkityksensä. Vai mikä merkitys olisi Black Metalilla joka ei sisällä ajatusta tai ideaa? Ymmärrän hyvin että kankea ja kaavamainen ideologia voi tuntua turhalta, mutta jos aatteellisuuden ymmärtää että musiikki sisältää todellisen elämänkatsomuksellisen sisällön, niin se on miltein vähimmäis vaatimus! Jos merkityksellistä on enää esim. itseisarvoinen uudistus, estetiikka, viihde ja kulutus, niin sitten voin todeta sen Black Metalin tekijöineen ja yleisöineen edustavan jotain minulle vierasta haaraa.

9. Monet mainstream-fanit ja kriitikot eivät arvosta black metal-muusikoiden soitto- ja sävellystaitoa. Huolimatta siitä, että musiikki voi olla äärimmäisen teknistä ja vaativaa. Mistä mielestäsi tämä
johtuu?

-Tämä on asia joka huolestuttaa yleensä vain nuorempia hevareita tai ihmisiä joilla on jonkin tasoinen ongelma hyväksynnän saamisen kanssa. Black Metal ei kaipaa hyväksyntää tai arvostusta musiikin tai taiteen standardeilla. Ja vaikka kyseessä ei ole soitto- tai sävellystaidoltaan rupusin musiikkityyli, ei rehellisyyden nimissä ole paljon varaa keulia. Moni blastbeatin ja monimutkaisten kitaratilutusten pauloissa oleva jätkä ei usein osaa hahmottaa miten helppoa se musiikki on suhteessa moneen
muuhun musiikkiin joka vaatii paljon enemmän ja jota ei voi piilottaa teknisten suoritusten taakse.

10. Sinut nähtiin Black Flames of Blashemy festareilla vetämässä ensimmäistä live-esiintymistä Mglan säestyksellä. Minkälaiset fiilikset tästä jäivät ja onko odotettavissa, että Cladestine Blaze tekee lisää
live-esiintymisiä?

-Ainakin olen lupautunut, mutta asian suhteen ei ole vielä tehty mitään

Toimittaja: Juha Karvonen (2/2015)

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-