Kameleontti – Henkiinjäämisharha (2013)

MAINOS:[three_fourth]Groove- ja death metallin välimaastossa panssarivaunun lailla liikkuvan Kameleontin toinen albumi Henkiinjäämisharha julkaistiin jo viime vuoden puolella. Yhtyeen taival on yli kymmenen vuoden mittainen ja toisella täyslaidallisella tarjoaa vajaan 40 minuuttisen annoksen tiukkaa modernia metallia. Levyn kansi johtaa vähän nimensä mukaisestikin harhaan ja voisi luulla, että kyseessä on tunnelmallisilla vesillä seilaavaa metallia. Kuinka väärässä taas voimme ollakaan?

Kameleontti antaa kuulijalle sen verran kovaa korville, niin että korvissa soi ja pitkään. Riffit ovat raskaita ja squealeja upotetaan hyvärytmiseen ja eteenpäin vyöryvään metallimyrskyyn. Rumpali takoo onneksi sen verran voimakkaasti, että vahvat kitarat eivät pääsee liian suureen osaan. Ensikuunteluilla levystä ei tahdo saada oikein irti ja biisit vaihtuvat lennosta toiseen. Kuuntelukertojen edetessä erottuvuutta löytyy, mutta hätäisimmät kuuntelijat päästävät irti ennen kuin levyn ydin löydetään. Onneksi Kameleontti on laittanut intron jälkeen levyn parhaimman biisin alkuun , koska ”Puutteen Harha” sisältää semmoiset riffitulitukset ja raskaat temponvaihtelut, että siitä ei voi olla tykkäämättä. Kappale täyttää kansallisen kuin kansainvälisen etulinjan groove metallin tunnusmerkit, eikä häpeä esikuvilleen. Valitettavasti seuraavat kappaleet uppoutuvat keskinkertaisuuden raskaalle polulle, kunnes tasaisesti junnaava ja melodioitakin sisältävä ”Viima” isketään tulille. Levyn loppupuolen groovaava nimibiisi ”Henkiinjäämisharha” on myös erittäin tiukka veto joka erottuu levyltä.

Henkiinjäämisharha on hyvä levy, josta löytyy tarvittavaa raivoa ja myös melodianrippeitä, mutta paikoin taistelee pysyäkseen pinnalla. Soundeiltaan levy on sopivan repivä musiikkityyliä korostaen. Laulaja Ville Hakasalo sekä koko bändi tekee levystä ehdottomasti tutustumisen arvoisen. Yhtye on kehittynyt tasaisesti ja tulevaisuudessa Kameleontti tulee nousemaan entistä korkeammalle. Se vaatii vielä kovempaa työntekoa ja vähän hienosäätöä, koska edellytykset ja sopivat työkalut siihen ovat jo olemassa.

7½ / 10

Juha Karvonen

[/three_fourth]

[one_fourth_last]

kame

01. Intro

02. Puutteen Harha

03. Savupatsaita
04. Talvisalama
05. Viima
06. Uusi muisto
07. Pinktopia
08. Henkiinjäämisharha
09. Kaksi Hautaa
10. Lakeija
11. Helmasynti[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-