Hatespirit – Blood & Poetry (2016)

Räyhäisää bläkkistä tarjoilevan oululaisen Hatespiritin raaka debyyttilevy “Blood & Poetry” heittää genren pisuaariin oman kepillisensä veristä virtsaa. Se tekee sen nopeasti, varmasti ja käsiä pesemättä.

“Blood & Poetry” on tiiviisti hakattu puolituntinen. Suurin osa levyn materiaalista menee kertakuulemalta hieman ohi, mutta useampi toistokerta jättää positiiviset sävärit. Bändin kolme jäsentä Kalmo (laulut), Woewrb (rummut ja krediitit biiseistä) ja Sevoragis (kitara, basso) osaavat työnsä ja etenkin Kalmon ärhäkkä ulosanti vakuuttaa pitkin levyä.

The Wolfish Hunger” ja sahaava “Talvitunnelmia” tuovat riffeillään mieleen Tsjuderin tai Inquisitionin punkahtavammat vedot. Kummatkin varsin tyylikkäitä biisejä. Levyn helmiin kuuluvat äkäinen “Silvery Howls”, turboahdettu “Breath of Night” ja brutaalin rehellinen “Saalistajan Kuutamo”. 

Lyriikat ovat enimmäkseen englanniksi, mutta myös kotimaa taipuu melko runolliseen muottiin:

“Olkoon ihmisen aika ohitse, vain vihaa säälittävää rotuanne kohti. Kuolemaa ja vihaa, epätoivoa rodullenne. Kuolemaa ja vihaa ali-ihmiselle” (Viha ja Vitutus)   

Levyn kansitaide on sisuksineen perinteistä black metal -mallia. Ei mikään omaperäisyyden esikuva, mutta goottilaistyylinen tekstuura, riimukirjoitukset ja luonnon tematiikka promokuvineen on rehellinen visuaalinen käyntikortti bändin musiikista.

Hatespiritin juna puksuttaa levyn läpi melkoisella kiukulla ja vimmalla eikä välitä hidasteista. Alkukantaisella rehellisyydellä luodut biisiaihiot murjotaan verisellä nyrkillä naamaan. Siten luodaan paketti, josta on helppo samaistua ja johon on hyvä hukuttaa pahimmat angstinsa (tai vihamiehensä…).

Vimma kaipaisi kuitenkin hieman lisää omaperäistä pöhinää ja vaihtelua. Nyt paketti jää hieman etäiseksi. Myös tukkoiseksi jäävä neliraidalla nauhoitettu kellarisoundi alkaa levyn loppupäässä puuduttamaan, mutta asiaan enemmän vihkiytyneet osaavat kenties arvostaa tätäkin.

“Blood & Poetry” on primitiivinen ja misantrooppinen irtiotto arjesta. Vitutuksen ja luonnon ylistystä ja ihmisrodun verbaalista kurittamista. Viha tuskin on laantumaan päin, joten soisin Hatespiritille jatkumoa tuleviksi vuosiksi.

7½/10

https://youtu.be/bs9ba9NKat8

01. Blood & Poetry
02. Saalistajan kuutamo
03. Viha ja vitutus
04. The Wolfish Hunger
05. In Dusky Depths
06. Silvery Howls
07. Thought and Memory
08. Talvitunnelmia
09. Breath of Night
10. The Ghost Lights
11. Calm Before the Storm
12. Song of the Woods

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here