Pitkän uran tehnyt alankomaalainen sinfonista metallia soittava Within Temptation on edennyt katalogissaan seitsemänteen levyyn. Bändin viimeisin albumi “Resist” on moderni ja kypsä näyte Within Tempationin tavasta muovata perinteinen riffivoittoinen metalli pop-soundeihin. 

Yhtyeen laulaja Sharon den Adel on ollut mukana bändin alkutaipaleilta asti ja Within Temptation onkin pitkälti profiloitunut laulajattaren karismaan ja voimakkaaseen tulkintaan. 

Julkinen kuva Sharonista on valoisa ja positiivinen. Samat adjektiivit on ollut helppo havaita yhtyeen livekeikoilla ja aamupäivän Skype-yhteys sekä ensikontakti kokeneeseen laulajaan osoittavat luulot todeksi. Hetken keskusteltuamme alankomaalaisesta puutarhanhoidosta ja sisustuksesta käymme läpi kuulumiset pakollisine koronapäivityksineen.

“Minulle kuuluu olosuhteet huomioon ottaen todella hyvää ja kuten puhuttiinkin, niin puutarhanhoito on yksi asia, jota etätöissä ehtii tehdä. Toki tämä vallitseva poikkeustilanne voi tuntua turhauttavalta, mutta asiat ovat muuttumassa ehkä hiukan parempaan suuntaan ja tärkeintä on, että kaikki ihmiset ovat turvassa.” 

Muiden yhtyeiden lailla myös Within Tempation on joutunut perumaan keikkojaan pandemian myötä.

“Tottakai keikkojen peruuntuminen harmittaa, mutta onneksi olemme onnistuneet siirtämään useimmat keikat tulevaisuuteen. Haluamme kaikki takaisin kiertueelle ja keikoille heti kun se on taas mahdollista.”

“Pitää olla kiitollinen nykyteknologialle, joka mahdollistaa yhteydenoton ystäviin ja faneihin.”

Kuva: Pete Alander

Yhtyeen uusin sinkku “Entertain You” kirjoitettiin Sharonin mukaan marraskuussa 2019, äänitettiin helmikuussa ja promokuvat otettiin maaliskuussa. Juuri ennen kuin korona pysäytti kaiken. Biisi on oiva näyte yhtyeen muuntautumiskyvystä ja kappale on Sharoninkin mielestä erilaisempaa, mihin fanit ovat kenties tottuneet. 

Kappaleesta löytyy myös syvällisempi puoli.

“Biisi on todellakin erilainen ja hieman poikkeava normaalista Withinistä – se on enemmän rokimpi. ‘Entertain You’ on kuitenkin kertomus erilaisuudesta, sen kauneudesta ja hyväksymisestä. Aina on olemassa ryhmä erilaisia ihmisiä, jolla on vaikeuksia kuulua joukkoon, mutta erilaisuus on kauneutta. Joillakin ihmisillä tuntuu olevan aina ennakkoluuloja ymmärtää muita.”

“Muut tulevat biisit ovat enemmän metallipainotteisia,” Sharon muistuttaa.

Uusiakin kappaleita on luvassa vielä tämän vuoden puolella.

“Levymme on tekeillä, mutta emme vielä osaa sanoa milloin se julkaistaan. Tämän vuoden puolella pistämme ulos kuitenkin muutaman uuden biisin. Levyä saattaa joutua kuitenkin vielä hieman odottelemaan…” laulaja naurahtaa.

”Aina on olemassa ryhmä erilaisia ihmisiä, jolla on vaikeuksia kuulua joukkoon, mutta erilaisuus on kauneutta.”

Mainitaanpa Suomi. Within Tempation on vieraillut kotimaassamme useaankin otteeseen. Minkälaisia muistoja laulajattarella on tuhansien järvien maasta ja katajaisesta kansastamme?

“Suomi on ihana paikka. Siellä on kauniita konserttipaikkoja ja te elätte metallista. Teillä saattaa soida kaupassakin metalli. Olen törmännyt vastaavaan vain Belgiassa, jota pidän toisena kovana hevimaana. Kun olin elämäni ensimmäistä kertaa Suomessa ja kävin ruokakaupassa, niin nautin, koska siellä soi heavy metal.” 

“Päällimmäisin asia kuitenkin Suomesta on että se on todella kaunis maa,” Sharon kehuu.

Kuva: Hannu Juutilainen

Suomen muistelu tuo laulajalle mieleen myös yhteistyön ja ystävyyden Tarja Turusen kanssa.

“Tarja vieraili kappaleessamme ‘Paradise (What About Us?)’ ja hänen kanssaan oli mahtavaa työskennellä. Pidämme edelleen yhteyttä ja vedämme itse asiassa livelähetyksen lähiaikoina, jossa laulamme muutaman kappaleen. Odotan myös innolla hänen kanssaan pian pidettävää verkkopalaveria.”

Kyseinen kappale on Within Tempationin katsotuin video Youtubessa yli 74 miljoonalla katselukerrallaan.

“Biisi on mielestäni upea. Videolla laulaa kaksi kaunista naista ja se on muutenkin visuaalisesti komeasti toteutettu. Se on tietyllä tapaa rauhallinen,”  Sharon pohtii videon suosion salaisuuksia.

Yhtyeen biiseissä on ollut muitakin vierailevia laulajia.

“Uusimmassa biisissämme laulaa meidän tuottajamme Daniel (Gibson). Halusimme saada biisin valmiiksi aikataulussa ja hänellä on upea ääni. Daniel on hyvä ystävämme ja hän teki loistavaa työtä!”

“Yleensä emme suunnittele vierailevia laulajia liian varhaisessa vaiheessa. Teemme biisin ja jos katsomme, että vierailija voisi tuoda siihen lisäarvoa niin miksi ei.”

“Maailmassa on lukuisia muusikoita joiden kanssa olisi kiva tehdä yhteistyötä, mutta on vaarallista nimetä heitä, koska se voisi luoda turhia odotuksia fanien suhteen. Usein näissä koituu ongelmaksi aikataulut, kun kalenterit eivät artistien kesken matchaa.”

Kuva: Hannu Juutilainen

Mitkä ovat Sharonin omia Within Tempation -suosikkikappaleita? Esimerkiksi TOP-3?

“TOP-3? Wau, liian vaikeaa…” Sharon nauraa. 

Entä TOP-5?

“Vieläkin liian vaikeaa. Sama kun joutuisi nimeämään lempilapsiaan.”

Yksi lempibiisi per albumi onnistuu vaivattomammin.

Enter: “Candles”

Mother Earth: “Mother Earth”

The Silent Force: “Stand My Ground”

The Heart of Everything: “The Cross”

The Unforgiving: “Faster”

Hydra: “Paradise, mutta siellä olisi muutama muukin hyvä valinta…” Sharon empii hieman, mutta lukitsee valintansa.

Resist: “Taas vaikea tehdä valinta, koska varsinkin Holy Ground, Supernova, Raise Your Banner ja The Reckoning ovat kaikki suosikkejani.”

“Viimeisin on helppo, koska ‘Entertain You’ on toistaiseksi ainoa julkaistu kappale”, laulaja nauraa.

Kuva: Hannu Juutilainen

Mitä musiikkia artistin omalta levylautaselta löytyy?

“Tässä on hyvä mainostaa omaa Spotifysta löytyvää workout-soittolistaani ‘The Corona Quarantine | Sweat It Out Workout’. Sieltä löytyy hyvää musiikkia,” Sharon mainostaa.

“Yleisesti ottaen tykkään tietenkin hevimusiikista, mutta myös popmusiikista. Aina välillä löytyy joku aivan uskomattoman hieno biisi musatyylistä riippumatta.”

Tutustu Sharonin soittolistaan ja aloita jumppaaminen:

Vuosien edetessä naisten asema metallimaailmassa on paranemaan päin ja Sharon on huomionut asian. 

“Parannusta naisen asemassa metallikentillä on tapahtunut paljon vaikka tottakai vieläkin on paljon tekemistä. Koen hienoksi sen, että asiasta edelleen keskustellaan. On tärkeää, että nuoret tytöt voivat saavuttaa elämässään mitä tahansa, on kyseessä sitten heavy metal -bändissä soittaminen tai jokin muu asia, mistä he ovat kiinnostuneita.”

“Nuoret naisartistit, identiteettinne on tärkeä. Ole oma itsesi ja pidä siitä kiinni,” kolmen lapsen äiti Sharon vinkkaa lopuksi aloitteleville muusikoille ja jää jatkamaan puutarhanhoitoa.

Me jäämme odottamaan Within Temptationilta uusia kappaleita ja tulevaa levyä.

https://www.resist-temptation.com/

https://www.facebook.com/wtofficial/

*

Haastattelu: Marko Leppinen ja Pete Alander
Kuvat: Hannu Juutilainen ja Pete Alander

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän