…and Oceans – Cosmic World Mother (2020)

Suomen 1990-luvun vahvimpiin ja ehkä kokeellisimpiin black metal -yhtyeisiin kuuluva …and Oceans tekee paluuta pitkän odotuksen jälkeen. Yhtyeen edellinen täysmittainen ”Cypher” näki päivänvalon kauan, kauan sitten vuonna 2002. Myöhemmin Havoc Unitiksikin nimensä vaihtanut kokoonpano jatkoi selkeämmin industrial metal -tyylin lipunkantajana mutta uudeksi …and Oceaniksi rytmiryhmästä ei ole ollut. Ei varmasti ollut aikomuskaan.

…and Oceans on fanien riemuksi palannut keikkarintamalle ja nähtiinkin esimerkiksi vuoden 2019 Steelfestissä. Nyt yhtye on julkaissut uransa viidennen albuminsa, joka (ainakin melkein) jatkaa siitä mihin ”Cypher” jäi.

”Cosmic World Mother” alkaa heti tutuilla elementeillä, joissa death- ja black metal räyhääminen kulminoituu ”The Dissolution of Mind and Matter” -kappaleen tunnelmalliseen melodiaan. Mathias Lillmåns uutena laulajana näyttää omaa ääriosaamistaan ja levyn korkkaamisen sekä ensipuraisun jälkeen on nautinnollista jatkaa tissuttelua.

”Vigilance and Atrophy” droppaa hanskat maahan ja uhoaa nyrkkihippasille. Kappaleessa houkutellaan äärimmäisyyksien äärelle, mutta maltetaan pitää ryhti linjassa ja nyrkit kasvojen suojana. Tämä kuvaa oikeastaan pitkälti koko levyn filosofiaa ja punaista lankaa; uhotaan kovaan ääneen, mutta pidetään homma kontrollissa. ”Five of Swords”, ”One of Light, One of Soil” ja ”In Abhorrence Upon Meadows” ovat esimerkkejä raa’an vihan ulosannista ja suorasukaisesta …and Oceans-asenteesta tehdä asioita myös vailla ennakkoluuloja.

…and Oceans osaa tunnelman rakentamisen taidon ja melodiantajun. ”Apokatastasis”, ”Cosmic World Mother” ja hengähdystauon antava pianolla soitettu ”In Abhorrence Upon Meadows” maalaavat omalta osaltaan unohtumatonta mustaa maisemaa ja vievät kuuntelijan matkalle läpi runneltujen ja irvokkaiden polkujen. Levyn päättävä mahtipontinen ”The Flickering Lights” kuuluu saamaan kastiin ja muistuttaa ehkä eniten vanhasta …and Oceanista.

Niille, jotka pitävät enemmän …and Oceansin elektronisista industrial-kokeiluista tämä levy ei välttämättä uppoa ja kolahda ihan täysillä. Vaikka itsekin pidän enemmän yhtyeen ”A.M.G.O.D”-albumin suorastaan röyhkeästä synasoundi-iloittelusta, niin ”Cosmic World Mother” osoittaa omalta osaltaan yhtyeen kasvutarinaa. Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Ja nyt on hyvä.

Pidemmän päälle levylle olisi kaivannut selkeämpää linjausta ja kappaleille enemmän omaa persoonaa, erottuvuutta ja profiilia, mutta kokonaisuutena ”Cosmic World Mother” on väkivahvaa osaamista ja jään hinkumaan lisää – mieluiten mahdollisimman pian.

9/10

Biisilista:

1. The Dissolution of Mind and Matter
2. Vigilance and Atrophy
3. Five of Swords
4. As the After Becomes the Before
5. Cosmic World Mother
6. Helminthiasis
7. Oscillator Epitaph
8. In Abhorrence Upon Meadows
9. Apokatastasis
10. One of Light, One of Soil
11. The Flickering Lights

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän