Firespawn – Shadow Realms (2015)

MAINOS:

[three_fourth]LG Petrovin ja muiden ruotsalaisten nimimiesten kasaama Firespawn pisti debyyttialbuminsa pihalle Century Median toimesta muutama viikko sitten. Bändien jäsenien kytkökset ovat pääosin syvällä ruotsin maaperässä, mutta “Shadow Realmsilla” meno kallistuu enemmän 90-luvun jenkkidödiksen suuntaan.

Raskassoundinen ja tuhti albumi vaatii jonkin verran kuuntelua avautuakseen. 11 kappaletta on survottu noin 40 minuuttiin ja en päässyt missään vaiheessa alusta alkaen vallinneesta tunteesta eroon, että kovin suurta panostusta sävellystyöhön ei ole käytetty. Vaikka yksittäiset riffit ja melodiat puhuttelevatkin, niin niiden ympärille ei ole saatu tarpeeksi lihaa. Levyn parhaimmaksi vedoksi osoittautuukin singlebiisi ”Lucifer Has Spoken”, johon on saatu istutettua synkkä ja pahamaineinen tunnelma runttaavien kitaroiden sekä puhtaiden taustalaulujen muodossa. Levyn käynnistävä ”The Emperor” on toinen huomionarvoinen biisi, joka kuin puoliväkisin nappaa kuuntelijaa niskasta kiinni ruhjovan sekä nopeamman mättämisen ansiosta.

Osakkeita ei myöskään nosta laulaja LG Petrov, joka ei mielestäni istu täysin yhtyeen brutaaliin ja raskaaseen ulosantiin. Tämäkin makuasia, joten parempi laulaja ei levyn kokonaisuutta pari yksikköä enempään parantaisi. Albumi vajoaa hyvän alun jälkeen pikaisesti massatuotannon tielle kunnes kuudes kappale ”All Hail” saa aivot lähettämään käskyjä lihaksistolle moshausta varten. Valitettavasti levyn loppupuolella ei enää mitään suuria hetkiä koeta.

Soundillisesti levy on vahvaa tekoa joka potkii sen miten kunnon kuolonmätön pitääkin tehdä. Soittajat osaavat asiansa ja kokemus kuuluu monelta suunnalta.  Firespawn osoittautuu kumminkin jäseniensä ”höyrykattilaksi” jossa päästeltiin turhat paineet pois omien projektien tieltä. Ajan saatossa levy jää hyllyyn pölyyntymään, vaikka ensihuumassa se voisikin tuntua todellista paremmalta.

7 / 10

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
firespawnalbumsept
01. The Emperor
02. Imperial Burning
03. Lucifer Has Spoken
04. Spirit of the Black Tide
05. Contemplate Death
06. All Hail
07. Ruination
08. Necromance
09. Shadow Realms
10. Ginnunga
11. Infernal Eternal[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-