Evil Drive pureutuu uuteen “Ragemaker”–albumiinsa: “Levy sai meidätkin vihaiseksi”.

MAINOS:

Kotimainen metalliyhtye Evil Drive juhlistaa uuden “Ragemaker”–albuminsa julkaisua haastattelulla sekä 29.3.2018 ilmestyvällä uudella musiikkivideolla “Fight To Die”.

Metalliluola kävi jututtamassa yhtyeen laulaja Viktoria Vireniä, kitaristi Ville Vireniä ja J-P Pusaa, sekä basisti Marko Syrjälää päästäkseen levyn alkulähteille.

Uusi levynne “Ragemaker” ilmestyy 30. maaliskuuta, mistä albumin nimi oikein on lähtöisin?

“Mielestäni nimi kuvastaa levyn tekoa aika hyvin: siinä on molemmat elementit: rage ja making, eli “Ragemaker”, mikä ei edes ole englantia, mutta kuulostaa hauskalta”, Marko Syrjälä naurahtaa.

“Nimi kuulosti hyvältä, mutta toisaalta levyllä on aika monta sellaista asiaa, jotka saavat meidät oikeasti vihaiseksi”, Viktoria Viren lisää.

Ville Viren kuvailee levyntekoprosessia omasta näkökulmastaan: “Albumin nimi tuli itse asiassa siitä kun lueskelin iltapäivälehtiä, ja niissä oli paljon juttuja pedofiileistä ja raiskaajista. Alkoi vituttaa niin paljon, että en pystynyt enää tekemään töitä vaan oli pakko alkaa tehdä sanoituksia, purkamaan niitä tuntoja paperille”.

Kansitaide: Jarkko Vanhalakka

Miten levyn kansitaide syntyi?

”Kansitaiteen kanssa kävi niin, että me annoimme luotetulle kansitaiteilijallemme Jarkko Vanhalakalle levyn nimen ja täysin vapaat kädet”, Marko kertoo.

“Saimme Vanhalakan ensimmäisen kansikuvan ja mietin:`Hemmetti, onpa siisti, mutta ihan kuin olisin nähnyt tämän jossain aikaisemminkin´– paljastuikin että kansi oli hyvin samannäköinen kuin Battle Beastin uusimmassa levyssä”, J-P muistelee.

Kansikuva menikin kertaalleen vaihtoon. Metalliluolan korviin uusi albumi kuulostaa selkeästi edellistä melodisemmalta. Mutta miten bändi itse vertaa levyjään?

“Meidän tyyli vähän muuttui uuden kitaristin tulon myötä. Levyn työstäminenkin oli ihan erilaista. Ennen Ville teki kaikki riffit ja biisit, nyt työnjako oli erilainen. Bändin yhteistyö sujui tosi hienosti”, Viktoria kuvailee “Ragemakerin” työstämistä.

Marko arvioi: “Tavallaan laajensimme ilmaisuamme aika rankasti”.

“Kun teimme biisin, niin halusin käyttää siihen mahdollisimman paljon J-P:n soittotaitoa, hänhän on yksi Suomen, jopa Euroopan parhaita kitaristeja”, Ville kehuu bänditoveriaan saaden muut puhkeamaan iloiseen nauruun, ja jatkaa: “Jätin kaikki vaikeat kohdat aina J-P:lle. Sanoin, että anna mennä niin kuin haluat”.

“Ragemaker” vaikuttaa myös tuotannollisesti laadukkaammalta – oletteko samaa mieltä?

“Kyllä. Ja iso osa siitä on levyn miksanneen Saku Moilasen ansiota. Äänitimme laulut Sakun kanssa ja saimme häneltä paljon apuja tuotantopuolen suhteen”, J-P kertoo.

Yhtye kiittelee miksaajaansa, vaikka osa albumista jouduttiinkin äänittämään kahteen kertaan

Ragemakerin levytyksissä kesti melko kauan. Mistä tämä johtui?

“Se oli ensimmäinen kerta kun äänitimme itse, ja emme osanneet tehdä kaikkia asioita heti oikein”, Viktoria kertoo.

J-P lisää: “Toisaalta se liittyi vähän myös miksaajaamme Moilaseen. Hänellä on tietynlainen tapa työskennellä, ja koska olimme tehneet alussa itse asiat omalla tavallamme, niin teimme Sakun pyynnöstä joitain juttuja uudelleen”.

“Sakusta oli mielestäni todella paljon hyötyä. Hän ei pelkästään äänittänyt lauluja, vaan oli myös kovan luokan coach”, Marko kiittelee Moilasta.

“Ensimmäisen levyn kanssa oli kiire, ja laulut äänitettiin kolmessa päivässä. Sakun kanssa oli täysin erilaista. Lauloin kahtena päivänä, ja heti kun Saku kuuli ääneni muuttuvan, hän käski minua pitämään kaksi välipäivää. Jatkoimme vasta kun olin levännyt”, Viktoria vertaa kahden levyn tekoa toisiinsa.

Hän jatkaa kiitollisena nauraen: “Sakua kuvailtiin ennakkoon Hitleriksi. Hän on kyllä todella tarkka, mutta toimi hyvänä valmentajana minulle. Nyt kun treenaan biisejä, tiedän tarkkaan miten kappaleen ja jokaisen sanan intonaation kuuluu mennä“.

“Huomaan ainakin itse sen eron, että kaikista laulujen sanoista saa nyt hyvin selvää”, Ville kehaisee vaimoaan.

Albumiltahan julkaistiin jo pari kappaletta ennakkoon: “Anti-Genocide” jo aika kauankin sitten, sekä hiljattain “Fire Is Her Name”. Miten juuri nämä kappaleet valikoituivat?

“Anti-Genocidehan” tuli ulos J-P:n liittyessä bändiin ja kappaleen julkaisu olikin oikeastaan J-P:n esiintuonti”, Ville kertoo.

“Siinä vaiheessa ei ollut vielä uutta levyä, tai mitään muutakaan, mutta haluttiin tavallaan pitää nimi pinnalla julkaisemalla jotain”, Syrjälä toteaa.

“Kappale miksattiin levyntekovaiheessa uudelleen, jotta levystä saatiin yhtenäisen kuuloinen”, Ville puolestaan paljastaa.

Marko tiivistää: “Se oli sellainen neutraali vaihtoehto, joka tavallaan kuvastaa levyä menemättä sen ääripäihin. Kappale on sellainen, mikä voisi periaatteessa miellyttää ketä tahansa”.

Uudella levyllä luvassa muun muassa puhtaita lauluja ja nostalgiaa

Millaista palautetta olette saaneet albumista toistaiseksi?

Marko nauraa: “Joku oli jakanut videomme erääseen ääri black metal-ryhmään, jossa sitä oli tietysti haukuttu täydeksi paskaksi, koska onhan se nyt törkeää, että joku yrittää tehdä kaupallista musiikkia. Oli jopa vedetty sellainen “metoo”-kortti että laulajaksi otettu tissit ja perseen omaava hyvännäköinen nainen, jota bändi käyttää hyväksi”.

Bändi toteaa huvittuneena kaiken julkisuuden olevan hyvää julkisuutta. Muuten he ovat saaneet levystä vain positiivista palautetta.

“Saimme Saksan Legacy Magazinesta 12/15 arvion, eli käytännössä yhdeksikön kouluarvosanoilla. Myös Nuclear Blastilta saimme todella hyvät arvostelut”, Marko kertoo.

Viimeisimmällä singlellä “Legends Never Die” yhtye muistaa kuolleita tähtiä.

“Se on tehty kaikkia suuria, hiljattain kuolleita rocktähtiä, kuten Lemmy Kilmisteriä ja Jeff Hannemania muistellen”, Viktoria kertoo kappaleesta.

Kappaleella kuullaan puhtaita lauluja, eli se kuulosti hyvin erilaiselta aikaisempaan tuotantoonne verrattuna. Tätähän lupailittekin jo etukäteen.

“Levy-yhtiö ajatteli alunperin jopa että “Legends Never Diestä” olisi tullut levyn ensimmäinen single, mutta emme itse uskaltaneet lähteä siihen”, Marko paljastaa.

“Se olisi ollut aika iso riski. Niille, jotka odottivat että tekisimme jonkun “Land of the Dead” 2:sen, se olisi ollut kyllä liian kova shokki siinä kohtaa. Eikä “Ragemakerista” tullut kyllä muutenkaan mitään jatko-osaa, vaan sen sisältö on aika paljon laajempi. Tyylivaihtelu on mielestäni laajempaa ensimmäiseen levyyn verrattuna”, J-P pohtii.

Viktoria korostaa: “Emme yritä pysytellä koko ajan samassa genressä, vaan se muuttuu jatkuvasti. Kaikki mikä kuulostaa hyvältä, laitetaan levylle”.

“Levyä tehdessämme mietimme aika paljon, voimmeko laittaa siihen tuollaisia biisejä, että ovatko ne liian erilaisia”, Marko kertoo.

Oliko vaikeaa nauhoittaa “Legends Never Die” –kappaleen vokaaleja, Viktoria?

“Ei ollut, koska harjoittelen kotona paljon akustisen kitaran kanssa. Studiossa kaikki sujuu nopeasti, melkein yhdellä kerralla”, Viktoria vastaa.

Johon Ville huomauttaa: “Ainoa vaikeus voi olla tuollaisen biisin toteutus livenä, koska kappaleessa on selkeä laulutyylin muutos ja toteutuksessa paljon teknisiä muuttujia”.

“Meillähän on tulossa On the Rocksiin lauantaina 12.5. Helsingin levynjulkaisukeikka, siellä sitten katsotaan mitä tulee”, Marko toteaa lupaamatta kuitenkaan vielä mitään.

Onko On the Rocksin keikka samalla käynnistys kiertueellenne?

“30.3. meillä on Karhulan paikallisessa aivan ensimmäinen julkaisukeikka”, J-P sanoo.

“Siinä tulee perään pari muutakin keikkaa, esimerkiksi Turussa. Helsingissä On the Rocks vasta silloin kuun puolessa välissä”, Marko lisää.

Yhtye vaihtoi viime vuonna levy-yhtiötä ja teki uuden, kolmen levyn sopimuksen Reaper Entertainment -levymerkin kanssa. Vaihdos vaikutti myös “Ragemaker” -albumin viivästymiseen. 

“Käytännössä meiltä tulee jäämään kesän festivaalit ohi, koska levyn ilmestyminen meni näin myöhään keväälle. Meidänhän piti alun perin julkaista levy jo lokakuussa. Keikkojen osalta puhutaan pääasiallisesti siis syksystä”, Marko harmittelee tilannetta.

“Samalla alamme tehdä jo seuraavaa levyä, ja olemmekin jo työstämässä uusia kappaleita”, Ville paljastaa.

Haave vinyylin julkaisusta toteutuu

Tuleeko teiltä jatkossakin aina ilmestymään digijulkaisun lisäksi myös fyysinen levy, jos asia riippuu teistä? Entä LP?

“Kyllä tulee. Ja LP:täkin on tulossa kolmea eri lajia. Se on todella limited edition, sillä tulossa on vain 300 lp-levyä, joista 100 on mustia, 100 sinistä ja 100 punaista”, Marko kertoo.

“Luulen että punaiset myydään ensimmäisenä loppuun”, Ville arvuuttelee.

“Viime levyn kanssa tuli yksi lapsuuden haaveistani toteutettua siinä että saimme julkaistua Japanissa cd:n. Se oli hienoa. Ja nyt tulee vinyyli, joka on toinen iso unelmani”, Marko tunnelmoi.

Luvassa Motörheadia uudella twistillä

“Otimme levyn päättävän “Killed By Deathin” sooloihin ja muuhun studiossa ihan erilaisen aspektin. Olemme soittaneet sitä keikoilla jo jonkin aikaa, ja ajattelimme että olisi kivaa sisällyttää levylle joku cover. Mielestäni saimme kappaleesta tarpeeksi tuoreen, oman version. Ei ole mitään järkeä tehdä pelkkänä läpisoittona tuollaista biisiä”, Syrjälä kuvailee bändin versiota kappaleesta.

Ville selittää: “Se on myös hyvin erilainen kuin levyn muut kappaleet, mutta siinä heijastuu silti meidän kasaridiggauksemme. Kappaleen tempo on todella paljon nopeampi kuin alkuperäisessä versiossa ja se kuulostaakin aika erilaiselta, vaikka siinä on silti kasaripohja jäljellä”.

“Mielestäni on aika kuolematonta kun Viktoria naisena laulaa: `If you squeeze my lizard, I put my snake on you´. Sehän on muutenkin aika kuolematon lause”, Marko sanoo innostuneeseen sävyyn.

Bändin juuret kasarihevissä

Tuleeko teillä olemaan jatkossa pidempiä keikkoja nyt kun teillä on kahden levyn verran materiaalia?

“Meillä on niinkin kunnianhimoinen tavoite, että ainakin Karhulan ensimmäisellä keikalla tulemme luultavasti soittamaan melkein koko uuden levyn ja katsomme sitten miten se toimii. Uskoisin että se tulee olemaan melkein 60-40, 60% uutta ja 40% vanhaa”, Marko paljastaa suunnitelmia.

Mikä levy teillä soi itsellänne tehdessänne näitä biisejä ja levyttäessänne? Inspiroiko muu kuin Evil Drive “Ragemakeria”?

Ville toteaa: “No ei se itsensä kuuntelu oikein inspiroi. Kyllä ne ovat noita samoja mitkä aina inspiroivat, kuten Mötley Crüe, Iron Maiden, sekä Slayer. En tiedä kuuluvatko ne levyllä läpi, mutta kyllähän ne siellä jollain lailla kuuluvat. Itse huomaan kyllä biiseistämme ja omista riffeistäni, että olen aikanaan soittanut paljon Slayeriä ja muita”.

“Meidän musiikkimmehan on periaatteessa ihan kasariheviä. Suomessa ei mielestäni oikeastaan edes ole muita bändejä, jotka kuulostaisivat meiltä”, Syrjälä toteaa yhtyeen tyylistä.

Ulkomaat saattavat kutsua yhtyettä jo vuoden lopulla

Kuva: Raisa Krogerus

Millä tiivistäisitte sen missä bändi on tällä hetkellä ja missä se on vuoden päästä?

Ville toteaa ytimekkäästi: “Tällä hetkellä olemme Helsingissä ja vuoden päästä puolestaan Los Angelesissa”, ja lisää hetken kuluttua: “Tai jossain. Ulkomaille olisi ihan kiva päästä”.

Marko raottaa varovasti tulevaa: “Meille on jo ennen levyn valmistumista annettu aika vahva vihje siitä, että joulukuun alussa lähtisi parin viikon kiertue, missä kierrettäisiin läpi kaikki merkittävät Keski-Euroopan kaupungit”.

“Faktaahan on se, että levymyynnillä ei enää tänä päivänä tee mitään suuria omaisuuksia. Eli jos haluaa jollain tavalla tienata tällä hommalla niin se on raakaa keikkojen tekoa”, hän toteaa vakavana.

Ville huomauttaa: ”Ja itse asiassa ne levyt myy juuri siellä keikoilla”.

“Juu, ja hienot designit, kuten esimerkiksi t-paidat”, Marko lisää.

“Land Of The Deadkin” myytiin loppuun 2017 helmikuussa juuri Pakkahuoneen keikalla. Siellä meni viimeiset kappaleet”, Ville myhäilee.

“Ragemaker” -albumin saa tilaukseen linkistä.

Haastattelu: Ville Krannila & Kirsi Lätti
Kuvat: Raisa Krogerus, Yhtyeen promokuvat

Lisätietoja:
www.evildriveband.com
www.facebook.com/evildriveofficial
https://twitter.com/EvilDriveBand
https://www.instagram.com/evildriveband/

+ artikkelit

Metalliluolan uutistoimitus. Tällä hetkellä uutisia ja tiedotteita julkaisevat Ville Krannila, Pete Alander, Mikko Huuhka ja Joni Renko.