Encrypted – Realms Of Confusion EP (2014)

MAINOS:[three_fourth]Vuonna 2009 perustettu Oululainen Encrypted iski viime vuoden puolella ensimmäisen EP:nsä ulos. En tiedä mihin ensimmäiset vuodet kuluivat, mutta viiden vuoden olemassaolon jälkeen debyyttijulkaisu kuulostaa alkuun erittäin vahvalta. Bändin musiikkigenre liikkuu teknisen- ja brutaalin death metallin välimaastossa. Vaikutteet kuuluvat selvästi, mutta mihinkään suoraan kopioimiseen bändi ei ole onneksi lähtenyt. Teknisellä puolella death metallin kummisedän Chuck Schuldinerin perintö on kuultavissa kun taas brutaalimmalla osastolla liikutaan Karl Sandersin (Nile) tyylisissä riffimurskajaisissa.

Heti alkuun täytyy todeta, että Encrypted on yksi lahjakkaimmista nuorista yhtyeistä. Bändin jäsenet ovat virittäneet soittotaitonsa kuin myös EP:n soundimaailman lähes tappiin asti. Erityisesti basisti Tuomas Pesälän soitto on ihailtavaa. Vaikka välillä painetaankin sata lasissa, niin Encrypted antaa tilaa progressiivisimmille osioille, joissa tyylikkäät melodiat ja bassokuviot hemmottelevat kuuntelukokemusta. Laulaja Ville Männikkö murisee perusvarmasti, joskin olisin odottanut vielä rohkeampaa äänenkäyttöä.

Neljän biisin EP on pinnallisesti erittäin hienoa kuultavaa, mutta yhtyeen sävellystaidoissa on vielä vähän petrattavaa. Jos biisit yksittäin potkivat kovaa ja etenkin ensimmäinen raita ”Realm Of Confusion” pistää myrskyn päälle, niin yhtye tyytyy toistamaan ensimmäisen kappaleen ideoita ja ep:n kokonaisuus jää aavistuksen tasapaksuksi. Vielä kun biisien pituudet ovat kaikki yli viisi minuuttia, niin monimutkaiset kuviot sekä näytönhalu peilaavat lopulta itseään vastaan.

Vaikka Encryptedin ensimmäiseltä EP:ltä puuttuu viimeinen silaus sävellysten sekä sovitusten osalta, niin missään mielessä tämä ei ole mikään keskitason julkaisu. Näin taidokkaan bändin yltiöpäinen kehuminen olisi väärin yhtyettä kohtaa. Realms of Confusion on kriitikistä huolimatta erittäin vahva pelinavaus, joka on suomen mittakaavassa ehdottomasti kärkitasoa. Seuraava julkaisu tulee näyttämään yhtyeen suunnan ja en voi kieltää, ettenkö sitä odottaisi suurella mielenkiinnolla.

4- / 5

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
encrypted
1. Realm Of Confusion
2. That Which Comes From The Sky
3. Above All, None Below
4. Forget Your Names[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-