Disformed – Horror Reborn EP (2015)

MAINOS:[three_fourth]Espoolaisen death metal -yhtye Disformedin edellinen Ep ”Prelude To Death” nousi omissa listoissani vuoden 2014 parhaimpien pienjulkaisujen joukkoon. Yhtyeen primitiivinen ja tinkimätön tyyli osui kolmen biisin osalta lähes täydellisesti maaliin. Uuden julkaisun suhteen bändi ei ole juuri itsestään huudellut ja se laskeutuikin kaikessa hiljaisuudessa heinäkuun lopussa mätäiselle maaperälle.

Disformedin musiikillinen suuntaus on vain ja ainoastaan ruotsin death metallin alkulähteillä. Mitään nykyajan modernisuutta ei kuulla sävellysten eikä myöskään soundien suhteen. Tämä sopii varmasti monelle, mutta tiedän että alkukantainen soundimaailma ei tule kaikkia miellyttämään. Dismember ja Grave -viittaukset kuuluvat musiikista selvästi, mutta Disformedin soundissa ja tyylissä on ripaus omaperäisyyttä joka tekee siitä tunnistettavan.

Tasaisesta ja brutaalista mättämisestä voin nostaa esille ”Depraved Faithin”, jossa on juuri niitä elementtejä mitä death metal parhaimmillaan edustaa. Raapivaa ja tuskaisen kuuloista laulua, vahvaa jyräystä, verenvuotavia melodioita sekä betoniseiniä kaatavia runttausriffejä. Vahvaa tasoa edustaa myös kappale ”Without Glory” jossa rymistellään oikein kunnolla, kunnes biisin tempotasoa lasketaan ja verenvuodatus pääsee kunnolla käyntiin. Edellä mainituissa kappaleissa piilee Disformedin sekä säveltäjä/kitaristi Jani Hentilän vahvuus. Mitään suoranaisia heikkoja biisejä levyltä ei löydy, mutta ehkä liiankin konventionaalinen sekä perinteitä kunnioittava suoritus kaipaisi rinnalleen jotain millä yhtye nousisi todella haastamaan kotimaan genren kärkinimiä.

Tuotannollisesti Horror Reborn on kaksijakoinen. Tavallaan 90-luvun alkuun vahvasti peilaava soundimaailma on miellyttävää, mutta kolikon kääntöpuolella yksityiskohdat ja biisien eroavaisuudet olisivat vaatineet lisää nuppien kääntelyä. Vaikka Disformed ei täysin lunastanutkaan suuria odotuksia, niin levy rähisee paikoin pelottavankin voimakkaasti. Ne kenelle 90-luvun alkupuolen Sunlight Studion tuotokset tippuvat, niin uskon että tämä levy tarjoaa teille jotain millä verestää muistoja.

3½/ 5

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
disformed
1. Into the Horror
2. Salt the Ground
3. Depraved Faith
4. Bound in Chains
5. Without Glory
6. Above Us All
7. Final Winter
8. Infestation[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-