Death Toll 80k – Step Down (2017)

MAINOS:Grindcore ei tyylilajina jätä paljon venymävaraa, mitä tulee musiikillisiin ratkaisuihin. Sen on ehdottomasti oltava ideologisesti vasemmistolaista, vokaalien tappiinsa rääkättyjä ja soiton lähinnä antimelodiseen raastamiseen keskittyvää äärinopeaa mättöä. Genren uranuurtajat kuten Napalm Death sekä Carcass, ovat sittemmin ottaneet vaikutteita death metallista, mutta alkuperäinen grind on ennen kaikkea piinkovaa agitaatiota eivätkä biisit yleensä ylitä pituudeltaan edes minuuttia.

Tuolle 80-luvun puolivälin grindcore-perinteelle kumartaa myös Death Toll 80k. Vaikka lajityyppiä vaivaa aiemmin mainittu ahdas valumuotti, lappeenrantalaisyhtye osoittaa “Step Down” -pitkäsoitollaan, että yksinkertaisista aineksista on mahdollista saada myös varsin viihdyttävää musiikkia. Sanalla “pitkäsoitto” tarkoitetaan tässä tapauksessa noin vartin rutistusta eikä mitään vajaan tunnin mittaista perinteistä albumimittaa. Grindin kuuluukin olla äärimmilleen tiivistettyä takomista.

Sanoituksissa käydään läpi ne tyypilliset teemat. Eläinten oikeudet, antikapitalismi sekä fasismin vastustaminen ovat Death Toll 80k:n biisien lähtökohtina eikä tulkinnan varaa kuulijalle juuri jätetä. Ei tässä mihinkään runosieluiluun varmasti tähdätäkään, vaan soittamaan kapinamusiikkia poliisiautoja potkiville huppupäille. Emme Metalliluolassa kuitenkaan kannusta tuollaiseen vaikuttamiseen.

Lopputulos on yllättävän nautittava kattaus puhdasveristä grindiä. Ei voi väittää, että tässä olisi mitään uutta tai ihmeellistä, mutta silti levyltä löytää useammalla kuuntelukerralla jopa oivaltavia ratkaisuja, jotka erottavat bändin muista kaltaisistaan. Antakaa kaaoksen viedä mennessään.

8-/10

Joonas Hynninen

01. Panopticon
02. Walls
03. Trampled
04. Process
05. Repeating Failures
06. Abolish Fur Farms
07. Step Down
08. Statistics
09. Leeches
10. Lack of Perspective
11. Cause/Avoid
12. Hydra
13. Diminish
14. Trickle Down
15. Binary
16. Silent Approval
17. Blame The Victim

+ artikkelit

Metalliluolan uutistoimitus. Tällä hetkellä uutisia ja tiedotteita julkaisevat Ville Krannila, Pete Alander, Mikko Huuhka ja Joni Renko.