Death – Human (1991)

[three_fourth]Death metallin pioneeri ja yksi genren ensimmäisistä yhtyeistä Death julkaisi vuonna 1991 albumin nimeltä ”Human”. Edellinen julkaisu  ”Spiritual Healing” oli jo täydellisyyttä hipova death metal – levytys joka antoi viitteitä tulevasta. Human oli ilmestyessään edellä aikaansa ja ehkä selkein suunnannäyttäjä tekniselle death metallille. Levy oli viimeisen päälle hiottu sävellyksiään ja sovituksiaan myöten. Chuck Schuldiner oli kasannut albumille nimekkäät soittajat, jotka olivat omalta osaltaan vaikuttamassa yhteen kaikkien aikojen parhaimmista metallijulkaisuista.

Heti ensimmäinen kappale ”Flattening of Emotions” on ilmiömäinen näyte yhtyeen osaamisesta. Rumpuintro käynnistää riffitulituksen ja melodioiden täydellisen harmonian. Kappale tuo esille death metallin ominaispiirteet mutta myös progressiivisia  osioita jotka vielä tänäkin päivänä pistävät haukkomaan henkeä. Vaikka levyllä on kuultavissa death metallille ominainen raakuus, niin kokonaissävy on jollain tapaa kaunis ja ajaton. Kahdeksan kappaleen kokonaisuudesta ei puutu heikkouksia ja 34-minuuttinen albumi loistaa kirkkaana vielä 25 vuotta ilmestymisensä jälkeen.

”Secret Face” sekä ”Together As One” jatkavat albumin harkittua linjaa nousten yhtyeen ehdottomaan parhaimmistoon. Herra Schuldiner ei näytä vain olevansa mestarillinen säveltäjä, vaan myös ilmiömäinen tulkitsija. Hänen vokaaleissaan on musiikille ominaista ahdistusta sekä vihaa, jotka tuovat syvällisiin sanoituksiin riittävästi laajuutta.  En voi jättää mainitsematta bassotaituri Steve DiGiorgion työskentelyä. Ajoittainen bassoraitojen korostus ei vain kerro soittajan taidosta, vaan myös koko tuotannon sekä sovitustyön täydellisestä onnistumisesta. Morrisound Studiolla legendaarinen Scott Burns sekä Schuldiner tekivät uskomattoman taidokasta työtä. Vaikka tekniikka onkin kehittynyt siten vuoden 1991, niin ”Human” on soundillisesti yksi parhaimpia levytyksiä…koskaan!

90-luvulla musiikkimaailma oli hyvin erilainen. Monien onnekkaiden yhtyeiden markkinointikanava oli MTV:llä pyörivä Headbangers Ball. Sinne päätyi myös soittolistalle Deathin kappale ”Lack Of Comprehension”, jonka tummasävyinen musiikkivideo jätti omat jälkensä historiaan kasvattamalla yhtyeen suosioon aina vain entistä suurempiin mittoihin. Biisin kitaraintro sekä jumalalliset soolot puhuvat puolestaan. ”See Through Dreams” ei myöskään tuota pettymystä ja biisin keskitempoinen ”marssiriffi” tuo hienoja sävyjä muuten nopeaan riffi- ja melodiasateeseen. Instrumentaali ”Cosmic Sea” ei koskaan ole noussut siihen suosioon minkä todellisuudessa ansaitsisi. Vaikka kappaleessa ei aivan samanlaista suuruudentavoittelua olekaan kuin Metallican vastaavissa, niin sävellyksestä voi tuntea Chuck Schuldinerin ilmiömäisen musiikillisen nerokkuuden sekä perfektionismin jota hän aina debyyttialbumista ”Scream Bloody Goresta” lähtien on tavoitellut. Jos ”Cosmic Sea” vei ajatukset unenomaiseen tilaan, niin levyn päättävä ”Vacant Planets” repäisee kuuntelijan takaisin todellisuuteen. Kappaleen lopussa kuultavat soolot ovat omiaan sulkemaan historian kirjasta paksun sivun.

”Human” on Deathin diskografian vedenjakaja, joka toimii siltana yhtyeen vanhemman ja uudemman tuotannon välillä. Vaikka teknisyys ja progressiivisuus vietiinkin myöhemmillä levyillä ”Humania” pidemmälle, niin mielestäni juuri tämä on se levy missä Death onnistui parhaiten. Kahdeksan kappaleen kokonaisuus vyöryy päälle eikä jätä yhtään kysymysmerkkiä tai edes ajatusta voisiko jonkun asian tehdä vieläkin paremmin. Levy ei ole pelkästään death metallin virstapylväitä, vaan myös koko metallimaailman.

10/10

Juha Karvonen
https://www.youtube.com/watch?v=LFYcOMXizZY

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
death
1. Flattening of Emotions
2. Suicide Machine
3. Together as One
4. Secret Face
5. Lack of Comprehension
6. See Through Dreams
7. Cosmic Sea
8. Vacant Planets[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here