Carcass – Surgical Steel (2013)

[three_fourth]
carcass[1]
Carcassin Surgical Steel oli kieltämättä yksi vuoden 2013 kovimpia ja menestyvimpiä julkaisuja. Edellisestä levystä on lähes 20 vuotta ja näin pitkän odotuksen jälkeen paluuta odoteltiin kirurgin veitset ja luuhasat käsissä. Carcassin aloitti puhtaasti grindcorella, siirtyen siitä lähemmäksi perinteistä death metallia, joka lopulta muokkaantui melodiseksi death metalliksi yhtyeen ehkä menestyneimmän albumin Heartworkin myötä. Viimeisin levy Swansong vuodelta 1996 oli sitten sekoitus kaikkea edellä mainittua lisättynä rocksävytteisillä vaikutteilla. Levy oli suuri pettymys faneille, vaikka se mainettaan perempi levy onkin. Carcass unohdettiin ja haudattiin. 2000-luvun lopussa death metallin suosion taas noustessa Carcass heitti festarikeikkoja (mm.Tuskassa 2008) ja fanit alkoivat odotella uutisia mahdollisesta uudesta albumista. Vuodet vierähti ja uutukainen puskettiin ulos vuonna 2013. Carcass hallitsi medianäkyvyyden ja julkisti tasaiseen tahtiin uutisia ja maistiaisia uudesta albumista. Levy sai paljon näkyvyyttä ja vuosien odotusten jälkeen levyn ilmestyttyään hehkutus ja arvostelut olivat lähes poikkeuksetta positiivisia.

Itselle suurimmat Carcass albumit ovat olleet Symphonies of Sickness sekä Necroticism. Ennakoissa Surgical Steeliä povattiin Necroticismin ja Heartworkin välimaastoon. Tämä kuulosti paremmalta kuin hyvältä. Levy lähtee liikkeelle melodisella- introlla joka ei oikein lupaile mitään, kunnes eka biisi parahtaa varoittamatta ilmoille. Thrasher`s Abbotoir ei biisinä oikein vakuuta ja on yksi levyn huonoimpia biisejä. Nopea melodinen rykäisy jatkuu onneksi paremmalla Cavader Pouch Conveyor Systemillä, jossa liikutaan jo Heartworkin tunnelmissa. Levyn alku ei oikein onnistu pohjustamaan levyä ja alun kappaleiden jälkeen tunnelma on vähän pettynyt. Kurssin muutos tapahtuu onneksi A Congealed Clot of Bloodin ja The Master Butcher`s Apronin myötä tarjoillen raskasta ja paikoin groovaavaa menoa juuri sillä osastolla missä Carcass on parhaillaan. Tästä eteenpäin tuntuu, että levyn tyyli on löytynyt ja melodinen Carcass on löytänyt paikkansa vuonna 2013. Kaikki osa-alueet toimivat hyvin ja tuttua carcassmaista kimuranttia sekä melodista menoa löytyy varmasti riittävästi. Jokin kumminkin tuntuu puuttuvan ja levy kuulostaa alkuinnostuksen jälkeen enemmän ja enemmän liian varmalta ja ”heartworkmaiselta” teokselta. Jeff Walker sylkee kyllä äänensä pihalle loistavalla intensiteetillä eivätkä vuodet ole kuluttaneet hänen vähän omintakeista ulosantiaan yhtään.

Levyn lopussa Captive Bolt Pistol vähän rikkoo kaavaa ja tuo mukavaa vaihtelua levylle. Ehdottomasti on yksi levyn parhaita biisejä tarttuvalla riffillä varustettuna. Levyn loppu jatkaa ilman yllätyksiä hyvien kappaleiden Mount of Executionin sekä Intensive Battery Brooding turvin. Kitaristi Bill Steer on Carcassin kantava voima ja hänen työskentelynsä luo pohjan koko bändille. Loistavia sooloja ja riffejä kuullaan tasaisesti koko levyn ajan. Koko bändi on itseasiassa hionneet soittotaitonsa levyn huipputuotannon vaatimalle tasolle. Levyn soundi on kirurgisen tarkka ja puhdas, mutta kumminkin isompien kirurgisten välineiden kuten poran ja luusahan tavoin sopivan raskas ja iskevä. Arviossani ei voi kumminkaan olla poissulkematta levyn ehkä vähän puuduttavaa kokonaistunnelmaa ja ainakin itsestäni tuntuu, että Carcass liikkuu ehkä vähän liian tavanomaisella tiellään jättäen musiikistaan pois ne synkimmät ja raaimmat elementit joihin moni fani ihastui kolmen ensimmäisen levyn aikana. Tämä levy on kultaa Heartworkin ja Swangsongin aikakauden faneille, mutta hopeaa sille osastolle joka kaipailee Symphonies Of Sicknessin grindcoremaista tai Necroticismin ruuminpaloittelumaista ärhäkkää kuolonkorinaa.

8+ / 10

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
carcass
1. 1985
2. Thrasher’s Abattoir
3. Cadaver Pouch Conveyor System
4. A Congealed Clot of Blood
5. The Master Butcher’s Apron
6. Noncompliance to ASTM F899-12 Standard
7. The Granulating Dark Satanic Mills
8. Unfit for Human Consumption
9. 316L Grade Surgical Steel
10. Captive Bolt Pistol
11. Mount of Execution
12. Intensive Battery Brooding[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here