Brother Firetribe – Sunbound (2017)

Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja
Kuva: Jutun yhteydessä mainittu yhtye/artisti/levy-yhtiö/tiedottaja ja/tai sen lähettämä lehdistö- tai promootiokuva tai kuvassa ilmoitettu valokuvaaja

[three_fourth]Suomalainen Brother Firetribe on ehtinyt 15 vuotta kestäneellä urallaan studioalbumiin numero neljä. Paljon voisi kirjoittaa yhtyeen taustoista, mutta jokainen tätä lukeva varmaan tietää keitä mukana soittaa, joten turha runoilu sikseen ja itse asiaan.

24.3.2017 ilmestyvä ”Sunbound” starttaa levyn nimikkobiisillä, joka on puolitoista minuuttinen instrumentaali-intro. Kappale olisi kuin kotonaan 1980-luvun toimintaleffojen soundtrackilla, sillä sen verran aidosta kasarimeiningistä on kyse. Biisissä vyöryvät kosketinsoittimet kamppailevat kitaramuurien kanssa eturivin paikasta auringossa, aivan kuin olisi yhä vuosi 1986. Varsinaisesti levy käynnistyy rokkarilla ”Help Is On The Way”, joka on tarttuvalla kertosäkeellä varustettu kasarihenkinen stadionrocksovitus. Se toimii mainiosti melodisen musiikin fanaatikon korviin ja kosketinsoittimet ovat, kuten genre jo edellyttää, oikeaoppisesti varsin suuressa roolissa.

Kaatuneille sankareille omistettu sinkkujulkaisu ”Indelible Heroes” käynnistyy mahtipontisesti, eikä Veli Paloheimo anna kuulijalleen biisin aikana armoa houkutellessaan itselleen seuraa AOR-taivaaseen. Aivan täysin tämä ei kuitenkaan allekirjoittaneeseen uponnut. Nimeltä mainitsemattoman kauppaketjun televisiomainoksista tuttu ”Taste Of A Champion” käynnistyy taisteluhengessä ja kappale olisi sopinut komeasti jos ei Sylvester Stallonen Rocky IV:n soundtrackille, niin ainakin kyseisen herran Over The Top-leffan ääniraidalle. Tarttuva kertosäe ja toimiva biisi, oli kuulijalla sitten lompakossa bonus-, plussa-, tai kirjastokortti. Tässä vaiheessa odottelin jo slovaria ja siirtyminen lähes sytkäriosastolle tapahtui keskitempoisen ”Last Foreverin” myötä. Hieman tyhjänpäiväisen sovituksen pelastaa toimiva kertosäe, jonka aikana taustalaulut tukevat Pekka Heinon hienoa vokalisointia upeasti.

”Give Me Tonight” tuo aloituksellaan mieleen hieman kasarikauden Bon Jovin. Valitettavasti kappale olisi tuon ajan Jovi-asteikolla jäänyt sinkun B-puolelle ja tarjolla on varsin kliseinen AOR-veto.  ”Shock” käynnistyy aiempaa levyä rauhallisemmissa tunnelmissa biisin A-osan kuulostaessa yksinkertaisesti upealta. Tarttuva kertosäe ei yllä samaan vaikutukseen. Jos pitäisi kuvata ns. perus Brother Firetribe-biisi, niin sellainen voisi olla vaikka ”Strangled”. Kappale rullaa komeasti ja siitä löytyy tarttumapintaa, puuttumaan jää paatos ja ”tämä on elämää suurempaa-fiilis”, mikä erottaa hyvän AOR-musiikin loistavasta. Parhaimmillaan Brother Firetribe on pystynyt loistavuuteen, mutta valitettavan usein jäädän ”vain” ihan hyvän tasolle.

”Heart Of The Matterin” niputan samaan kastiin edeltäjänsä kanssa ja kappale ei jätä suuria muistijälkiä. Loppusuoran avaa ”Restless Heart”, jonka laulumelodioista tuli jälleen mieleen 1980-luvun Bon Jovi ja tällä kertaa yhtye osuu komeasti maaliin, vieden kuulijansa samettiselle matkalle melodisen hard rockin ytimeen. Yksinkertaisesti upeaa. ”Big City Dream” käynnistyy terhakkaalla introlla, mutta sen jälkeen kappale ei kunnolla nouse siivilleen ja jää kokonaisuuden heikoimmaksi esitykseksi. Viimeisenä biisinä kuullaan mahtipontinen ja kunnianhimoinen ”Phantasmagoria”. Allekirjoittaneelle eeppinen biisi liukuu lähelle Journeyn toistaiseksi viimeisen studiolevyn ”Eclipsen” (2011) tunnelmia. Komea sovitus liikkuu levyn tummimmissa vesissä ja nousee materiaalin kärkipäähän.

Mitä jää käteen Brother Firetriben paluusta? Ammattimiehet ovat jälleen kerran leiponeet kasaan varsin komean levyn. Kautta linjan herrat suoriutuvat urakastaan upeasti, mutta erityismaininta on annettava Mikko Karmilan komealle tuotannolle, sekä Tomi Nikulaisen upeille kosketinsoittimille. ”Sunboundin” julkaisu osuu siinä mielessä mielenkiintoiseen paikkaan, että levy ilmestyy samoihin aikoihin varsin paljon huomiota osakseen saaneen, samoissa vesissä seikkailevan kotimaisen One Desiren debyytin kanssa. OD:n suhteen olen toistaiseksi ollut neljän etukäteen julkaistun biisin, sekä toimittajakollegani tekemän Metalliluolan arvion varassa, mutta mikäli joku AOR-diggari parhaillaan pähkäilee kumman näistä tsekkaisi ensin, niin kuulemani ja lukemani perusteella suosittelen tutustumaan molempiin.

8-/10

Ilkka Järvenpää

[/three_fourth]
[one_fourth_last]

1. Sunbound
2. Help Is On The Way
3. Indelible Heroes
4. Taste Of A Champion
5. Last Forever
6. Give Me Tonight
7. Shock
8. Strangled
9. Heart Of The Matter
10. Restless Heart
11. Big City Dream
12. Phantasmagoria[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-