Beast In Black & Shiraz Lane @The Circus, Helsinki 23.2.2019

Ensimmäisen pääesiintyjäkiertueensa Suomessa käynnistänyt Beast In Black saapui lauantai-iltana Helsinkiin Suomen listaykköseksi noussut ”From Hell With Love” –albumi takanaan.

Bändin voittokulun täydensi neljän ensimmäisen keikan loppuunmyyty suora. Vahvasti melodinen sekä tarttuva uutuuslevy on kuin luotu rajoja rikkovaan kestosoittoon ja vokalisti Yannis Papadopoulosin uskomaton ääniala ihmetyttää edelleen.

Illan avasi kotimaisen hard rockin nouseviin kärkinimiin kuuluiva Shiraz Lane, jonka livekuntoa tuli todistettua viimeksi Deep Purplen lämppärinä reilu vuosi sitten Helsingin Jäähallissa. Yhtyeen musiikki yhdistää kasarikauden Ratt-vaikutteet nykypäivän metallisoundiin ja energiaan. Vokalisti Hannes Kett taitaa lasin kestävyyttä koettelevan äänialan, ja useammin kuin kerran huomasin vertaavani laulajaa Mark Slaughteriin parhaina päivinään.

Kuten usein Slaughterin tapauksessa, jatkuva kirkuminen alkoi muutaman biisin jälkeen väkisin puuduttaa kuulijaa, eikä yhtyeen biisimateriaali edelleenkään riitä aivan kansainväliseen vertailuun. Lisäksi kun kotisuomalaiset esiintyjät aloittavat välispiikit ”Let’s see your fucking hands!” huudolla ja jatkavat hommaa keikan loppuun saakka englanniksi, nousee jossain määrin kyyninen mieliala väkisin esiin. Shiraz Lanen suurin hitti ”People Like Us” oli odotetusti säästetty viimeiseksi, ja kirvoitti yleisöstä kovat suosionosoitukset. Soolokitarassa tiluttanut Jani Laine teki vahvimman vaikutuksen tällä kertaa, ja miehen työskentelyä oli hieno seurata läpi setin.

Beast In Blackin suosio näkyi nopeasti täyttyvässä keikkasalin lisäksi todella vauhdikkaasti etenevässä oheistuotemyynnissä. Bändin paitoja ja uutta levyä liikkui vauhdikkaasti, lisäksi yleisön ikärakenne todisti musiikin laaja-alaisuudesta. Paikalla oli katsojia ikääntyneistä hevareista nuoriin ja sukupuolen osalta yleisö näytti jakautuvan tasaisesti puoleksi. Fanit näyttivät osaavan jo pari viikkoa sitten ilmestyneen levyn sanat ulkoa ja ääntä lähti hienosti.

Yhtye soitti n. 20 kappaleen setissä debyyttinsä ja uuden albumin läpi paria kappaletta lukuunottamatta kokonaisuudessaan. Outrona kuullun ”From Hell With Loven” bonusraita ”No Easy Way Outin” olisi mielellään kuullut osana varsinaista settiä, mutta muuten valittamisen aihetta ei ollut. Vastaanotto oli alusta alkaen riehakas, toki lauantai-ilta toi oman hyväntuulisen lisänsä olosuhteisiin. Heti kakkosena kuultu ”Unlimited Sin” kuuluu uuden levyn parhaisiin vetoihin ja biisille voi povata singlemenestystä, sillä useassa kohtaa loppuillan aikana yleisö jatkoi ”unlimited sin! unlimited power!” kertosäkeen hokemista, vaikka ohjelmassa oli jo siirrytty eteenpäin.

Kuten Anton Kabanen ja Kasperi Heikkinen Metalliluolan haastattelussa joitakin viikkoja sitten totesivat, ei kosketinsoittajaa ole kokoonpanoon tulossa vaan syntikkaosuuksissa luotetaan taustanauhoihin. Myös suuri osa taustalauluista tuli nauhalta, vaikka Kabanen ja basisti Mate Molnar tulitukea tällä osastolla antoivat. Soundiin ja esitykseen tuo ei vaikuttanut millään tavalla, kyse lienee siitä haluaako kuulla kappaleet uskollisesti levymuodossaan livenä, vai preferoiko riisuttua versiota autenttisuuden takia? Kallistun itse ensimmäiseen vaihtoehtoon.

Papadopoulosin Rob Halfordin huippuvuosia muistuttaneet kirkaisut sekä heleää naislaulua muistuttavat väliosuudet muun lava-akrobatian kanssa jaksavat edelleen nostaa kunnioituksen. Nyt yhtyeellä on toinen showmies rumpujen takana ja Atte Palokangas toi settiin oman persoonallisen vivahteensa. Vastaavasti illan ainoa takapakki oli sekin rummuissa, nimittäin rumpusoundi oli alusta lähtien liian kova uhaten paikoitellen haudata kitarat sekä vokaalit alleen.

”Crazy, Mad Insane” -kappaleessa soittajat vetivät maskit naamoilleen ja Papadopoulos esitti biisin pakkopaidassa. Laulajan teatterimainen esiintyminen oli vakuuttavaa, eikä paita vaikeuttanutta tässäkään vedossa korkeiden osuuksien suoritusta millään tavalla. Satunnaisissa välispiikeissä vokalisti lausui muutamia suomalaisia kiitos- ja kirosanoja vaikuttaen aidosti tyytyväiseltä bändin menestykseen sekä vastaanottoon Helsingissä. 1500 henkeä vetävän salin loppuunmyynti ei ole aivan jokapäiväistä metalliyhtyeelle, joten asiasta on syytä olla ylpeä.

Lopussa saatiin odotetusti ilmoille viimeisimmät videosinglet ”Sweet True Lies” sekä ”From Hell With Love” ja encoressa bändin ensimmäinen hitti ”Blind And Frozen”. Illan paketoi maailmanlopun ennustus ”End Of The World”, jonka aluksi bändi tosin lupasi uutta tulemista jo huhtikuussa kun Euroopan kiertueen päätös nähdään Tavastia-Klubilla.

Beast In Black jakaa mielipiteitä, mutta yhtyeen suosio ei Circuksen keikan jälkeen jäänyt epäselväksi ja menestys on myös täysin perusteltua. Ajoittaisista soundiongelmista huolimatta kokoonpanon musiikki on sietämättömän tarttuvaa ja yhteispeli saumatonta. Lisäksi bändi huokuu karsimaa, jota parhailla 30 vuoden takaisilla heavy-jättiläisillä aikanaan oli. Harvinainen ilmiö nykyaikana. Yhtyeen keikkatahti on myös nykypäivän mittapuitteissa erittäin raskas, joten toivottavasti Beast In Black jaksaa puurtaa tiellään.

Raportti: Ville Krannila
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän