Avantasia: Tuska-keikka oli hieno kokemus!

Avantasia Tuskassa 2016 Kuva: Metalliluola

Avantasian keulamies Tobias Sammet uskoo lähes 20 vuoden uran tehneen metallioopperan uuteen ”Moonglow”-levyyn varauksetta.

Miehen into projektiinsa kuuluu läpi proomootiokiertueen väsyttämästä vokalistista jokaisella tavulla – jopa niin selvästi, että epäilykset Tobiaksen päätyönä vielä kauemmin olleesta Edguyn tulevaisuudesta heräävät. Edguy ei ole kuopattu, mutta Sammetin ilme ei värähdä hänen todetessaan, ettei yhtyeellä ole mitään suunnitelmia. ”Julkaisimme jokin aika sitten kokoelmalevyn ”Monuments”, mutta bändi ei ole nyt aikeissa aktivoitua. Tämä vuosi on pyhitetty Avantasialle.”

”Moonglow” on jälleen täynnä draamaa, orkesterisovituksia sekä nimekkäitä vieraita esitellen Avantasia-levyllä ensimmäistä kertaa Blackmore’s Nightin Candice Nightin, Kreatorin Mille Petrozzaan sekä Blind Guardianin Hansi Kürschin. Keväällä toteutuva Euroopan kiertue ei yllä Suomeen, mutta Tukholmassa Sammet ja ystävät on mahdollista tarkistaa 2.5.2019.

Kyseessä on projektin kahdeksas levy ja sitä edeltänyt  ”Ghostlights” ilmestyi vuonna 2016. Tästä huolimatta ei ollut itsestään selvää, että monipuolisempaa ilmaisua jälleen esittelevä uusi Avantasia-albumi saataisiin enää ilmoille.

Olin Avantasian suhteen ”Ghostlights”-kiertueen päätyttyä poikki, enkä ajatellut silloin muuta kuin taukoa. En halunnut jatkaa samaa rataa, olla vain yksi osa koneistoa ja elää aikataulujen mukaan. Minulla ei ollut tämän levyn suhteen sopimusta mikään yhtiön kanssa, joten tein töitä ilman deadlinea, rakensin oman studioni ja valmistelin uutta materiaalia ilman selkeää tavoitetta. Otin itselleni paljon aikaa ja ”Moonglow” työstettiin valmiiksi kahden vuoden aikana. En ole siirtynyt tietoisesti pois power metallista, mutta annoin vähitellen laajempien vaikutteiden ottaa enemmän alaa. Uusi levy oli jälleen hiotumpi ja monipuolisempi kokonaisuus. Jo ensimmäisillä Avantasia-levyillä oli kappaleita kuten ”Seven Angels”, ”The Looking Glass”, ”Sign Of The Cross” ja ”Avantasia”, jotka eivät olleet aivan puhdasta voimametallia. Se soundi tuli enemmän tuotannosta ja tavasta, jolla biisit oli sovitettu.

Uusia vokalisteja Tobias ylistää varauksetta.

Halusin aina työskennellä Millen kanssa, mutta hänelle ei ollut aiemmin sopivaa osaa. Hän oli laulanut aikaisemmin Edguyn ”Hellfire Club” –levyn kappaleessa ”Mysteria” ja oli esiintynyt kanssamme livenä. Hansin kanssa tein töitä Edguyn ”Vain Glory Opera” –albumilla, hän ei ollut käytettävissä ”Metal Operan” aikoihin, mutta nyt aikataulut sopivat yhteen. Minulla oli intro ”The Raven Child” –kappaleeseen, jota ajattelin alun perin naisäänelle, mutta se olisi ollut liian selvä valinta. Joten päätin antaa Hansin laulaa sen ja myös osuuden ”Book Of Shallows” –biisiin. ”Moonglow”-kappaletta ei puolestaan ollut alun perin kirjoitettu Candicelle, mutta tarvitsin siihen äänen joka osaisi esittää kertosäkeen riittävällä vahvuudella ja lisäksi tuoda mukaan viattomuutta. Kiinnitin paljon huomiota vokaalien virtaukselle ja luonnollisuudelle. Hyvänä esimerkkinä on kappale ”The Piper At The Gates Of Dawn”, jossa on mukana kuusi eri laulajaa ja silti biisi kuulostaa yhtenäiselle.

Albumilta löytyy cover-versio vanhasta dance-hitistä ”Maniac”.

Haavenani on ollut tehdä biisistä versio, ja mielestäni Eric Martin (Mr. Big) oli täydellinen valinta laulamaan se kanssani. Joten levytimme kappaleen ensin singlen B-puoli mielessämme, mutta lopputulos oli niin hyvä, että päätimme laittaa sen varsinaiselle levylle. Tietenkään se ei istu teemaan, mutta ei tässä ole kyse tieteestä vaan taiteesta. Biisi tuo myös tasapainoa pitkien ja hienostuneempien sävellysten jatkoksi.

Vokalisti muistelee vuoden 2016 Tuska-festareiden pääesiintyjäkeikkaa lämmöllä.

Tuska-keikka oli hieno kokemus! Meillä oli todella mukavaa backstagella ja otimme paljon hauskoja kuvia Michael Kisken kanssa. Esiinnyimme samana kesänä myös Sweden Rockissa, mutta siellä oli kylmä ja jouduimme lyhentämään showta. Olemme yrittäneet saada festarikeikkaa jälleen järjestymään Suomeen, mutta ilmeisesti emme pääse palaamaan ainakaan Tuskaan.

Sammet kertoo lopuksi muusikon uran olleen miehen ainoa kohtalo.

Ei minulla ollut vaihtoehtoa. Tämä on juttuni. Itseasiassa lapsena olisin halunnut olla paavi, koska hän tuli kerran kotikaupunkiini ja oli todella suosittu, mutta se ei ole oikein kannattava leipäpuu nykypäivänä. Keskiajalla paaveille oli enemmän kysyntää, koska kuolinprosentti oli korkeampi! Nykyään on helpompi yltää menestyneeksi muusikoksi kuin olla menestynyt paavi. Joten kiertueelle Avantasian kanssa, se on kohtaloni.

Avantasian ”Moonglow” ilmestyy 15.2.2019 Nuclear Blastin kautta ja nähdään konsertissa Tukholman Fryshuset Arenalla 2.5.2019.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Haastattelu: Ville Krannila & Miika Manninen
Kuva: Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here