Autere – Amal’l (2014)

MAINOS:[three_fourth]Melodista death metallia, groovea ja thrash poljentaa yhdistelevä Turkulainen Autere julkaisi vuosien odotuksen jälkeen ensimmäisen täyspitkänsä. 2000-luvun alussa perustettua Auteretta ei voi enää kutsua uudeksi tulokkaaksi, vaikka nimenä semmoinen olisikin. Autereen demolista on pitkä ja yli 100 keikan kokemuksella odotukset uuteen albumiin olivat korkealla.

Levyn ensipuraisut jättivät mieleen tiukat riffit sekä sopivasti tarjoiltavat melodiat, joita täydentää laulaja Anssi Rissan varsin hyvä ja laaja äänenkäyttö. Vaikka Rissan ääni ei maailman omaperäisin olekaan, niin se on yhtyeen kantavia voimia. Musiikillisia heijastuksia voi hakea Göteborgin suunnalta kuin myös valtameren takaa. Se missä Autere tekee kuitenkin pesäeroa modernin metallin laajaan kirjoon löytyy musiikin monipuolisuudesta. Biisit eivät tyydy tarjoamaan vain yksipuolista mättämistä, vaan ne kulkevat eteenpäin järkevien sovitusten avulla, joita väritetään tempon vaihdoksilla ja melodisilla väliosilla.

Levyn parhaimmistoon nousee tarttuva ”Burn”, jonka kertosäe porautuu mielensyövereihin. Biisin runttaavat riffit toimivat hyvin yhteen keskitempoisen melodiatulituksen kanssa. Kierolla riffittelyllä alkava ”Horizon” kasvaa kappaleena suuriin mittoihin sisältäen puhtaita lauluja sekä hienon soolo-osion. Suoraviivaisempaa tykitystä tarjoillaan kappaleissa ”Carbon” sekä ”Bloodlands”. Levyn päättävä ”Allies” on tyylikäs kappale, jonka rohkeampaa otetta olisin kaivannut levylle lisää.

Amal`l on väkivahva levy, josta huokuu yhtyeen kokemus ja vahva side omaa musiikkiaan kohtaan. Tuotannollisesti albumi on laadukasta tekoa, josta löytyy tilaa jokaiselle instrumentille. Vaikka linjakkuutta löytyykin niin jotain jää vielä puuttumaan. Biisit ovat ehkä liikaa toistensa kaltaisia ja viimeinen naula arkkuun jää lyömättä. 34 minuuttia ja yhdeksän kappaletta ovat kumminkin sen verran lujaa tekoa, että pienistä epäkohdista huolimatta Autereen debyyttilevyä voi pitää onnistuneena.

7 ½ / 10

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]

autere

1. Burn
2. Circle Of Kinetic Damage
3. Redeemers
4. Lines
5. Horizon
6. Carbon
7. Bloodlands
8. Veils of Faith
9. Allies[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-