Assatur – Nameless Rites (2015 Demo)

MAINOS:[three_fourth]Tampereelta on viime vuosina tullut death metallin osalta varsin mainiota tavaraa. Nyt vuorossa on perinteistä 90-luvun kovemman poljennon osastoa tarjoileva vuonna 2011 perustettu Assatur. Yhtyeen edellinen demo parin vuoden takaa sai pääosin hyvää palautetta ja kun nuoren yhtyeen noususuunta on yleensä ylöspäin, niin odotukset olivat tietenkin korkealla.

Assatur tekee poikkeuksen moniin kanssayhtyeisiin siinä, että se kuulostaa demobändiksi harvinaisen valmiilta. Soundit, soitto ja sovitukset ovat kaikki ehdotonta kärkiosastoa. Jos neljän biisin demoon ei sen syvällisemmin keskity niin voisi hyvin kuvitella, että levy olisi 90-luvun isompien nimien tekeleitä. Vertauskuvia voi hakea esimerkiksi Suffocationin tai vaikkapa Vaderin levytyksistä. Assatur hallitsee kaahauksen ja raskaampien osioiden yhdistelyn, joten puuduttavuustekijät ovat pyritty saamaan minimiin.

Sanoitukset pohjautuvat HP. Lovecraftin teksteihin ja yhtyeen tyylissä on muutenkin pahuuden kosketus läsnä. Jos kuoleman lähettiläiden viisihenkinen miehistö pintapuolisesti paiskoo menemään vakuuttavalla otteella, niin kyllähän demon sisältö myös on poikkeuksellisen hyvää tavaraa. Vaikka terävällä veitsellä kaivan kappaleet pieniin osiin ja ompelen tylsällä neulalla haavat umpeen, niin mädäntyneiden ja tuoreiden sisälmyksien balanssi on lähes ihanteellinen. Biiseissä on modernimpaakin otetta, mutta myös sitä vanhemman death metal-fanien ihannoimaa löyhkää, mikä saa kuuntelijan lähes hurmoksen oloisessa tilassa hakkaamaan päätä pöydän reunaan.

Neljästä biisistä ”The Gate” sekä ”Through The Maze” nousevat parhaiten esille. Etenkin jälkimmäisessä rumpali Ismortalin vapaampi työskentely tuo hienoja nyansseja ja yksityiskohtia esille. Laulaja Tuberculosis karjuu keuhkonsa ammattimiehen otteella pihalle ja kitarasoolotkin kuulostavat hyvältä.   Jos heikkouksia kaivetaan esille niin biisin ”Ethereal Form” demppausriffit ja viiden minuutin aavistuksen mielenköyhä sävellys kuulostaa muun materiaalin ohella valitettavan keskinkertaiselta (ja pitkältä). Kokonaisuutena Assaturin Nameless Rites on kumminkin erittäin hyvä julkaisu, jonka toivoisi löytävän monen kuuntelijan kokoelmiin.

4- / 5

Juha Karvonen

http://assatur.bandcamp.com/album/nameless-rites
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
assatur nameless rites
1. The Gate 3.50
2. Through The Maze 2.57
3. All Consuming Plague 2.40
4. Ethereal Form 5.00[/one_fourth_last]

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-