Amorphis @Rytmikorjaamo, Seinäjoki 23.10.2015

MAINOS:DSC_0178

”Death! Of! A King!” kuului melkoisen komeasti perjantaina 23.10 Seinäjoen Rytmikorjaamolla. Yksi Suomen parhaiten menestyneimmistä yhtyeistä, perjantai-ilta ja uunituoreen levynsä kotimaan promokiertue. Asetelmat olivat ainakin melko onnistuneet iltaa varten, eikä bändi pettymystä tuottanutkaan. Varsinkaan, kun allekirjoittanut tuntuu löytäneen Amorphiksen täysin uudelleen Under The Red Cloud albumin(Lue Metalliluolan levyarvio) myötä pitkään kestäneen laimean kauden jälkeen. Amorphis on Suomessa varsin tuttu näky klubeilla ja esiintymislavoilla sekä varsinkin kesän festarikautena bändiin tulee törmättyä haluamattakin, joten tästä syystä taisin saada pienen yliannostuksen The Beginning Of Times -kiertueen aikoina, jonka myötä 2013 vuonna tullut Circle-levy tuli jätettyä huomiotta lähes täysin, sekä sitä seuranneet kiertuehommat, paria keikkaa lukuunottamatta. Suunta kuitenkin muuttui radikaalisti reilu kuukausi sitten järjestetyssä Oulun JaloTuskassa, jossa Amorphis esitteli uutta levyä, kuten promokiertueella täytyykin: yli puolet uudelta levyltä, kuten Seinäjoellakin. Joten jos Under The Red Cloud iskee sinuun, tuskin petyt biisivalintoihin tällä kiertueella!

amorphis

Tämän hetkinen henkilökohtainen suosikkini “Death Of A King” kuultiin tällä kertaa encoressa, mutta otetaan katsahdus reilun tunnin verran taakse päin ja katsotaan, kuinka Amorphis hoiti homman Seinäjoella.

 Kuten todettua, Amorphis julkaisi järjestyksessään 12. studioalbuminsa Under The Red Cloudin tänä syksynä ennen kiertueen aloittamista. Olen itse aina sen ajatuksen kannalla, että bändin tulee uuden levyn kiertueella tuoda tuoretta levyä paljon esille ja tässä Amorphis on onnistunut: uudelta levyltä illan settilistaan oli valikoitu mm. “The Four Wise Ones”, “Enemy At The Gates”, “Sacrifice” ja “Bad Blood”. Intron jälkeen alotus hoidettiin levyn nimikkobiisillä, “Under The Red Cloud”, jota seurasi heti perään varmasti pitkään settilistoissa keikkuva, musiikkivideonkin omaava “Sacrifice”. Laulaja Tomi Joutsenelta ei ole koskaan puuttunut kohteliaisuutta lavoilla ja heti toisen biisin jälkeen laulaja kiitteli vuolaasti paikalla saapunutta härmäläisyleisöä ja toivoi illasta tulevan kaikille ikimuistoinen Amorphis-iltama.

DSC_0105

Allekirjoittanut ei varsinaisesti ole suomenkielisten spiikkien ystävä, mutta onhan se aina mukava kuulla, kun muusikko jakelee kiitosta vilpittömästi. Kiitosten jälkeen ja pienen puheen saattelemana oli vuorossa “Bad Blood”. Näin ollen uudelta levyltä heti kärkeen kolme biisiä putkeen – voisiko paremmin alkaa? 

Valittamista ei myöskään ollut siinä, kuinka biisivalinnat jatkuivat tästä eteen päin, kuten esimerkiksi “Sky Is Mine”, joka keikkuu edelleen oman Joutsenen aikaisen Amorphiksen Top3:ssa, eikä vähiten soolokitaristi Esa Holopaisen upeasta riffistä johtuen. Tänä vuonna pyöreät 40 vuotta mittariin saanut Tomi Joutsen ei myöskään tuntunut kärsivän minkäänlaisesta ikäkriisistä vokaaleitten osalta, vaikka laulaja toikin ennen vanhemman tuotannon esittämistä esille mahdollisesti kohta lähestyvistä harmaista hiuksista, heh. Joten älä huoli, Tomi: tuolla lavatyylillä ja lookilla ei vanhene koskaan!

Ennen läpikatsausta settilistan vanhemman tuotannon antia mainittakoon illan pakollisista huonoista puolista, jotka olivat tällä kertaa paikka paikoin lähes luokattomat kitarasaundit, etenkin Holopaisen puolella. Amorphiksen terävintä kärkeä ovat aina olleet Holopaisen soittamat melodialiidit, jotka valitettavasti tällä keikalla eivät päässeet oikeuksiinsa. Allekirjoittanut tunnetaan ajoittain melkoisena natsina / keikkapoliisina muun muassa saundien ja soitossa tapahtuvien virheiden suhteen, mutta eipä tuo tuntunut paikalle saapunutta härmäläisyleisöä paljon hetkauttaneen. Fakta on tosin myöskin se, että osa paikalle saapuneista alkoi jo tässä kohtaa iltaa olla silminnähden sen verran tukevassa kisakunnossa, että tukka olisi pöllynnyt ja kädet nousseet kohti ilmaa bändin soittaessa vaikka sitten aivan päin honkia. Perjantain keikkaillat Seinäjoella ovat viihdyttäviä – suosittelen!
DSC_0163

Vaikka Amorphiksen keikat tänä päivänä esitteleekin suurimmaksi osaksi vain Joutsenen aikaista tuotantoa Eclipse-levystä lähtien, on joukossa aina muutamat kunnianosoitukset vanhalle Amorphis-tuotannolle, sekä -faneille. “My Kanteleen” suosiota en jaksa vieläkään sulattaa, mutta tämän lisäksi vanhasta tuotannosta oli valikoitu tällä kertaa “On Rich And Poor”, sekä onneksi “Drowned Maid” iänikuisen Into Hidingin tilalle. Drowned Maidia bändi tuntuu tätä nykyä tulkitsevan laulaja Tomi Joutsenen, sekä alkuperäisen laulajan ja komppikitaristi Tomi Koivusaaren kanssa duettona. Hieno homma, ajatuksena varsinkin. Sääli vain, että toteutus jäi hieman puolitiehen. Oliko Koivusaaren mikki edes päällä? Mikäli oli, oli volyymitaso sen verran matalaa, että tulos oli enemmän pettymyksen puolelle kuten taannoin JaloTuskassa Oulun suunnassa. Ehkäpä kolmas kerta toden sanoo?

DSC_0116

Ennen varsinaisen setin loppua oli vuorossa vielä kaksi biisiä. “Hopeless Days” ja “House Of Sleep”. Tähän iltaan asti jokainen näkemäni Amorphis-keikka on päättynyt House Of Sleeppiin ja siihen liitettyyn paikka paikoin liian pitkään yleisönhuudatukseen, mutta tällä kertaa oli onneksi toisin: House Of Sleep lopetti varsinaisen setin, joten oli todella tervetullutta vaihtelua, että encoressa kuultiin vihoviimeisenä biisinä vaihteeksi muuta tuotantoa. Encore koostuiskin hienosta kolmikosta: “Death Of A King”, “Silver Bride” ja viimeisenä “The Smoke”. Kelpasi ja kelpaa varmasti jatkossakin. Tähän mennessä Holopaisen puolen saundit tuntuivat onneksi hieman parantuneet, eikä näin ollen Death Of A Kingin hieman egyptiläisvivahteinen mystinen liidiriffi mennyt harakoille. The Smoke lunasti myöskin paikkansa lopetusbiisinä ja paljon paremmin, kuin House Of Sleep. Rumpali Jan Rechbergerin kompin myötä biisi on kertosäkeessä todella raskas ja puristaa taatusti hyvin bändistä irti viimeisetkin mehut jättäen näin positiivisen nälän bändiä kohtaan ja poltteen päästä keikalle uudemman kerran. 

Tiivistettynä ilta oli pienistä saundiepäkohdista huolimatta erinomainen ja Amorphis todisti olevansa loistavassa iskussa. Tämä huokui kaikista bändin jäsenestä positiivisena virtana jokaiseen paikallaolijaan.


Teksti: Samuli Keskitalo
Kuvat: Samuli Keskitalo (c) Metalliluola

Amorphis settilista 23.10.2015 Rytmikorjaamo, Seinäjoki:
Under The Red Cloud
Sacrifice
Bad Blood
Sky Is Mine
The Wanderer
On Rich And Poor
Drowned Maid
Enemy At The Gates
The Four Wise Ones
Silent Waters
My Kantele
Hopeless Days
House Of Sleep
-Encore-
Death Of A King
Silver Bride
The Smoke

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-