Obfuscation – A Document Of Dysphoria 1992 – 1995 (2016)

[three_fourth]Kotimainen death / grind – yhtye Obfuscation on iskenyt ulos kattavan kokoelman vuosilta 1992 – 1995 suoltamaansa musiikkia. Tyylikkäästi nimetty ”A Document Of Dysphoria” sisältää yhtyeen kaksi demoa, yhden EP:n sekä muutamat harvinaisemmat äänitykset. Kaikki äänitteet ovat saaneet remasteroinnin. Tyylilajina on pehmeästi soiva ja tasaisesti etenevä kuolemalla maustettu grindcore vanhempien Carcass – levyjen hengessä.

Täytyy heti alkuun kehua CD:n erittäin tyylikästä kokonaisuutta. Kansivihko on täynnä historian havinaa ja aikamatkustus 90-luvun kultavuosiin tuntuu musiikin kuuntelun lomassa paremmalta kuin aikoihin. Vaikka itse kansikuva ei omaan synkkään huumorin täysin osu, niin itse kansilehtiön sisältö on täyttä kultaa. Lukuisat valokuvat, biisien sanat sekä bändin historiikki ovat äärimmäisen mielenkiintoisia. Yhtyeen jäsenistä kaikki lukuunottamata kitaristi/ vokalisti Tomi Rantakaria jatkoivat musiikin parissa Obfuscation hautaamisen jälkeen vuonna 1995. Basisti Jani Lehtosaari on vaikuttanut mm. Impaled Nazarenessa sekä Belialissa, rumpali Mikko Huusko Annukassa sekä kitaristi / laulaja Julius Jääskeläinen myös Annukassa sekä Sweetheartissa. (Sivulauseena todettakoon, että yhtye on jälleen aktivoitunut ja ensimmäisistä livekeikoistakin on sovittu)

A Document Of Dysphoria on sisällöltään hyvinkin relevantti ja otteessaan pitävä. Levy kestää kuuntelua ja kappaleet heräävät eloon vasta useamman session jälkeen. 90-luvun pelkistetty äänimaailma peilaa musiikillisia olosuhteita paremmin kuin hyvin. Vaikka soundissa on rosoisuutta, niin tasapainoinen ja voisiko sanoa ”pehmeä” äänikuva herättää kappaleet hienosti henkiin yli 20 vuoden haudassalevon jälkeen. Muutamaa kappaletta pääsee tarkastelemaan pariinkin kertaan ja näin voi kuunnella biisejä eri näkökulmasta mm. soundien ja yhtyeen soittotaitojen puolesta. Vaikka osa biiseistä onkin selvästi raakileita (mikä on enemmän kuin ymmärrettävää), niin vastapuolella levyltä löytyy parit todelliset helmet. Omat suosikkini ovat hyvin carcassmainen ”Swansong” sekä ”Obfuscation”. Etenkin jälkimmäisen vokaalisovitukset ovat tyylilleen uskollisina hienon kuuloisia murinan ja korinan tasapainoillessa toistensa kanssa. Raskaasti jyrisevä ”Manifest” saa temponvaihteluineen niskalihakset töihin ja jalkojen hakemaan hyökkäysasentoa.

Levyn arvioiminen osoittautui yllättävän haasteelliseksi. Itsekin 90-luvun raskaamman musiikin nousua (ja kuolemaa) todistaneena Obfuscationin musiikki herättää henkiin olomuotoja jotka ovat olleet haudattuna pidemmän aikaa.  Primitiivinen murjonta saakin itsensä tuntemaan nuoreksi ja hakeutumaan pussikaljojen kanssa lähimetsään. Vaikka ”A Document Of Dysphoria” ei musiikillisesti ylläkään alan kärkikahinoihin, niin lahtelaisyhtyeen kokoelmalevy näyttää monessakin asiassa keskisormea musiikkiteollisuuden pinnallisuudelle. Suosittelen tutustumaan ja hankkimaan palasen kotimaista grindcore-historiaa… ja fyysisenä tietenkin!

7½ 10

Juha Karvonen

Obfuscation – Facebookissa
Bändikuva: Päivi Kuusi

[/three_fourth]
[one_fourth_last]


Swansongs EP 1995
1. Enjoy!
2. Swansong
3. Dreamtime Over
4. Values

Windows of the world demo 1993
5. Obfuscation
6. Manifest
7. Deborn
8. Dreamtime over
9. The curse

Greed demo 1992
10. Sanity prison
11. Disorder
12. Childhood’s end
13. Blissful
14. In democracy (of ignorance)
15. Sanctus
16. An imaginary conversation
17. Greed

Compilation track 1993
18. Obfuscation

Promo tape 1994
19. Enjoy
20. Values
21. Swansong

Napalm Death cover (EP recording session 1994)
22. Stalemate[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän