3,5 tunnin ooppera: Avantasia @Fryshuset Arenan, Tukholma 2.5.2019

MAINOS:




Avantasian uusi albumi ”Moonglow” julkaistiin alkuvuodesta ja heti keväällä Tobias Sammetin johtama metalliooppera suuntasi mittavalle maailmankiertueelle.

Suomeen yhtyettä ei saatu, joten vuoden 2016 festariveto Tuskassa on edelleen Avantasian ainoa keikka maassamme.

Tukholman 3500 katsojaa vetävä Fryshuset-areena oli silminnähden täynnä ja illasta muodostui upeatunnelmainen spektaakkeli. Faneja oli saapunut paikalle aina Kanadasta asti ja myös useisiin suomalaisiin tuli illan aikana törmättyä.

Keikka tarjosi melodisen metallin ystäville mahtipontisen elämyksen ja esityksen aikana lavalla vuorotteli kahdeksan laulajaa. Kaarti oli Avantasia-tyyliin tasokasta ja laulusuorituksista vastasivat Sammetin lisäksi Ronnie Atkins (Pretty Maids), Eric Martin (Mr. Big), Bob Catley (Magnum), Geoff Tate (Queensrÿche, Operation: Mindcrime), Jørn Lande (Jorn, Masterplan), Adrienne Cowan (Seven Spires) sekä Herbie Langhans (mm. Beyond the Bridge). Myös kitaristi Oliver Hartmann pääsi esittelemään laulutaitojaan ”Reach Out For The Light” -klassikossa, eikä ikonisen Michael Kisken poissaoloa edes huomannut.

Settilistan rungon muodostivat odotetusti ”Moonglow”-albumin kappaleet. Pitkällä keikalla kuultiin kappaleita koko Avantasia-katalogista ”The Mystery Of Time” -levyä lukuun ottamatta aina lyhyestä, mutta suureksi kasvavasta ”Luciferista” useisiin yli kymmenminuuttisiin mestariteoksiin.

Ja keikka oli todellakin pitkä, sillä kokonaispituutta kertyi peräti 3 tuntia ja 25 minuuttia! Kappaleiden väleissä Sammet sekä muut laulajat kertoivat tarinoita vuosien varrelta ja toki Tukholmaa kehuttiin metallikaupunkina. ”The Scarecrow” pohjustettiin perusteellisesti ja yhtyeen historiaa käytiin läpi.

Yksi hauskimmista tarinoista koski Tobias Sammetin ensimmäistä keikkaa Ruotsissa Edguyn kanssa vuonna 1998. Sammetin kysyessä yleisöltä oliko kukaan tuolloin paikalla, salista nousi käsien runsas viidakko. Tähän Sammet naurahtaen totesi, että ette muuten olleet, koska paikalla oli tuolloin vain 80 henkeä. Uudelleen kysyttäessä vain enää yksi käsi taisi pysyä pystyssä. Reilun parin tunnin soiton jälkeen Sammet piikitteli, että tässä vaiheessa monet bändit ovat jo matkalla hotelliin, mutta me vaan jatketaan: ”Seuraavaksi vuorossa on eeppinen kappale, joka on kestoltaan 12 minuuttia”.

Tunnelma salissa oli huikean hieno läpi keikan ja yleisö eli upeasti mukana. Porukka lauloi antaumuksella mukana jo introna kuullun AC/DC:n ”You Shook Me All Night Long” -kappaleen kertosäkeessä ja meno vain yltyi bändin astellessa lavalle. Nauruakaan ei lämminhenkisestä illasta puuttunut. Melodisen metallin suurvaikuttaja Sascha Paeth lopetti useaan otteeseen tyylikkään ”Master Of The Pendulum” -kappaleen intron soittamisen, kun Sammet tahtoi jatkaa jutusteluaan yleisön kanssa. Tämä hieno biisi oli ilahduttavasti nostettu ”Ghostlights”-albumilta tuoreeseen settilistaan.

”Sign Of The Cross/The Seven Angels” -iloittelun jälkeen saattoi vain todeta, että nyt saatiin makeaa mahan täydeltä. Tobias Sammet joukkoineen järjesti Tukholman toukokuun iltaan ikimuistoisen oopperan. Keulamies lupaili Avantasian esiintyvän Tukholmassa myös jatkossa. Toivottavasti ryhmä saataisiin myös Suomeen vaikka Jäähallin Black Boxiin, että järisyttävän upeasta yli kolmituntisesta showsta voitaisiin nauttia myös kotimaan kamaralla. Avantasian piti alun perin olla vain one-off -juttu, vaan toisin kävi. Ties minkälaisiin sfääreihin tämä vielä kasvaa.

Illan laaja kuvakattaus Fryshusetista katseluun alta:

Teksti: Hannu & Riku Juutilainen
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

+ artikkelit

Perinteisen raskaan rockin ja melodisen metallin ystävä. Livekeikkojen ja (vinyyli)levymusiikin suurkuluttaja. Musiikin ohella vapaa-aikaan kuuluvat viskiharrastus ja frisbeegolf. Kamera on mukana keikalla kuin keikalla.

Toimittaja | + artikkelit

Intohimoinen livekeikoilla kävijä ja fyysisen musiikin raskaan sarjan keräilijä. Hifistä hullaantunut ja albumien teknisestä toteutuksesta kiinnostunut seikkailija, jonka sydän sykkii eniten Nightwishille, mutta tarkassa seurannassa on hard rockin ja perinteisen hevin monipuolinen maailma 70-luvun Black Sabbathista aina 2000-luvun sinfonisen metallin aaltoon asti kaikkine orkestereineen. Vapaa-ajalla ohjelmaan kuuluu frisbeegolf, jos radoille vain keikoilta ennättää.