Zero Verdict: Mahtipontisuutta oululaisittain.
Kesäkuussa 2015 debyyttilevynsä julkaissut oululainen Zero Verdict oli tälle oululaiselle toimittajalle uusi tuttavuus, mutta pikainen vilkaisu bändin kokoonpanoon paljasti sen, että bändin jäsenet olivat tuttuja herrasmiehiä jo useammasta bändistä (Mm. Myon, Vermivore, King’s Ruin ja Machina). Metalliluola päättikin tästä syystä jututtaa orkesterin kitaristia Tapio Mattilaa ja kysellä bändin kuulumisia.
1. Bändin fb-sivuilla ei ollut hirveänä tietoa orkesterin historiasta, mutta ukot on tuttuja monista pumpuista. Reverbnationin kautta selvisi, että bändi on perustettu 2013. Voisitteko kertoa lyhyesti bändin syntyhistorian?
– Homma lähti liikkeelle oikeastaan siitä, kun pyysin Sapea (Sami Huotari) laulamaan säveltämääni kappaleeseen. Yhteistyö sujui hyvin ja kun pöytälaatikossa oli muutama samantyylinen biisi, päätettiin nauhoittaa EP:n verran materiaalia. Tästä syntyi ensimmäinen julkaisu, ’Clarity’. Mukaan pyydettiin bassoon Juha Haipus, mutta rummut tehtiin vielä koneella. Lätty miksattiin ja masteroitiin Tico Ticolla Kemissä ja julkaistiin digitaalisesti vuoden 2014 keväällä. Vastaanotto Claritylle oli aika nihkeä, vaikka positiivistakin palautetta tuli mukavasti. Materiaali oli tässä vaiheessa aika progepainoitteista, vaikka yritystä suoraviivaisempaan ilmaisuun oli jo nähtävissä.
Clarityn jälkeen oli selvää, että seuraavaan julkaisuun halutaan tarttuvampaa ja helpommin lähestyttävää materiaalia. Niinpä asenteeksi otettiin se, että mitä päästä tulee, siitä jalostetaan biisit. Ei ennakkokritiikkiä vielä sävellysvaiheessa, vaikka jossain vaiheessa varsinkin ulkopuolista tuotantoapua olisi kieltämättä tarvittu. Tällä kertaa mukaan haluttiin myös oikea rumpali ja niinpä mukaan pyydettiin Pekka Leppäluoto.
Sävellystyö sujui mukavasti ja biisit olivat kasassa jo alkusyksystä. Materiaalia alettiin treenata vuoden 2014 loppupuolella ja muutaman kuukauden jälkeen tunsimme olevamme valmiita nauhoituksiin. Levyn nauhoitukset oli päätetty hoitaa omin voimin, koska reenikseltämme siihen tarvittavat kamat löytyy. Raitoja purkitettiin parisen kuukautta, jonka jälkeen materiaali vietiin Tico Ticolle miksattavaksi ja masteroitavaksi. Tämän jälkeen levy painoon ja valmis tuote olikin perillä joskus toukokuun puolessa välissä. Levy julkaistiin virallisesti 26.6.2015.
Tästä tuli nyt historiakertomus tähän päivään asti, vaan eipä se bändin historia kovin pitkä vielä olekaan.
2. Debyyttilevyn kuunneltuani musasta löytyy melkoisesti erilaisia vaikutteita. Päällimäiseksi fiilikseksi eka kuuntelun jälkeen tuli bändi, jossa matalalle viritetetyt riffit kohtaavat välillä aika kasarihevi-henkiset melodiat. Toki musassa on paljon muitakin vaikutteita. Menikö arvio ihan metsään?
Kyllä arvio on kohdillaan. Tietysti säveltäjänä tuntee ottavansa vaikutteita monista eri lähteistä, mutta varmasti ne suurimmat vaikutteet tulevat kasarilta.
3. Haluaisitteko nostaa esille ketään erityisiä vaikuttajia bändin musalle?
Erityisiä vaikutteita on aika vaikea nimetä omalle levylleen, ilman että tuntee pöllineensä kaiken muilta. Levyllä kuuluu omasta mielestäni esimerkiksi Queen, Pink Floyd ja Def Leppard. (tosiaan siis omasta mielestä. Siitä, kuuleeko näiden vaikutteita kukaan muu, on paha sanoa 😀 ) Paljon on saatu ja haettu vaikutteita myös mm. funkista ja discosta. Esimerkkeinä voisi mainita Earth, Wind & Firen ja Jamiroquain. (Edelleen, kuuleekohan näitä kukaan muu)
4. Levy on käsittääkseni omakustanne. Oletteko olleet lafkoihin yhteyksissä? Jos olette millainen on ollut palaute?
Levyä on lähetetty fyysisenä kopiona kylmästi arvioiden n. 40-50 eri paikkaa, mukaanlukien radiot, lafkat ja arvostelut. Palautetta ei ole kuulunut ainakaan vielä juuri yhtään. Joitain yhteydenottoja pienistä ulkomaisista radioista levyn soiton suhteen on tullut.
Kyllähän tässä on ”toivotaan, toivotaan” -meininki päällä, mutta on herännyt ajatuksia, onko levyn materiaali kuitenkin liian vanhanaikaista, jotta se herättäisi kiinnostusta juuri esim. levylafkoissa. Itse sitä on aina lähes mahdoton arvioida, koska on niin lähellä biisejä, mutta saadusta palautteessa vetäisin hieman tämän suuntaisia johtopäätöksiä.
5. Miltä keikkarintamalla näyttää? Ilmeisesti ette ole hirveänä kuitenkaan keikkailleet tällä bändillä? Ukoillahan on kyllä muuten paljon keikkakokemusta.
Keikkarintama on tällä hetkellä tyhjä, mutta ajatuksissa ja suunnitelmissa on järjestää keikkaa jossain vaiheessa. Enempää ei oikein tältä osin pysty sanomaan.
6. Kiitoksia haastattelusta. Onko bändillä mitään terveisiä Metalliluolan lukijoille?
Terve vaan ja kiitokset kaikille haastattelua lukeville. Oli hienoa saada antaa haastattelu Metalliluolaan, kiitokset siitä siis myös Metalliluolalle ja haastattelun tekijälle, Ilkka Järvenpäälle.
Zero Verdictin debyyttialbumi ’Walk Tall’ kannattaa tsekata, mikäli modernisoitu hard rock voisi herättää positiivisia fiiliksiä. Levy on energinen ja iloinen, mutta myös seesteinen ja osaltaan melankolinen ja sisältää aimo annoksen tarttuvaa, melodiantäyteistä rokkia.
Fyysistä levyä saa levykauppa äx:sta Oulun toimipisteestä, mikäli tykkää kuunnella musiikkiaan myös CD-soittimen kautta.
Zero Verdict:
Sami Huotari – Laulu
Tapio Mattila – Kitarat, Taustalaulu
Juha Haipus – Basso
Pekka Leppäluoto – Rummut, Percussiot
https://www.facebook.com/zeroverdict?fref=ts
Toimittaja: Ilkka Järvenpää 07/2015
Vankasti kasarihevin, AOR:n ja ns. classic rockin suuntaan kumartava oululainen vanhempi herrasmies. Elämä pyörii pitkälti perheen, musahommien, siviilityön ja kuntoilun ympärillä. Harrastuksiin kuuluu elokuvat, englannin valioliiga, lukeminen, sekä hyvä ruoka ja juoma.