Winterthroned – Fate Of The Warrior EP (2015)

[three_fourth]Vuonna 2010 alkusykäyksen saanut Winterthroned on päässyt urallaan toisen julkaisun pariin. Yhtyeen edellinen demo on vuodelta 2013 nimeltään “Battle Honor Victory”. Nyt vuorossa oleva EP on edelliseen tekeleeseen nähden kokenut varsinaisen viikinkinaaman kasvojen ehostuksen. Taakse on jäänyt demomainen rosoisuus ja nyt liikutaan varsin viimeistellyn kuuloisissa maisemissa.

Yhtye on vuosien aikana kokenut luonnolliseen tapaan nuoren yhtyeen vastoinkäymisiä ja kannen yli on lennellyt porukkaa myrskyisässä säässä. Yhtyeen keulamiehenä toimiva Jani Nyman on tuttu muutamista underground-bändeistä ja täytyy sanoa, että yllätys oli suuri kun Winterthronedin uusi EP lähti soimaan. Musiikillisesti liikutaan vahvasti pohjoismaalaisessa folkahtavassa melodisessa death metallissa.

Ensimmäinen biisi ”Fate Of The Warrior” on yhtyeen vanhin sävellys, joka oli jo mukana parinvuoden takaisella demolla. Hyvä niin, koska se edustaa myös tämän ep:n kirkkainta tähteä. Biisin melodiakuviot yhdistettynä  mieleenpainuviin ja maalaaviin kosketinkuvioihin toimii takuuvarmasti. Nymanin laulu on sopivan raapivaa ja voimakasta, joka tukee musiikin kokonaisvaltaista elämystä hienolla tavalla. Jos koskettimet värittävät pohjoismaalaista taivasta, niin kypärännosto myös ep:llä kannuttavalle Sami Mäntylälle, joka iskee mukavia yksityiskohtia muutenkin tarkan soiton tueksi.

”Hail The Scepter” kumartelee yhä suuremmin pohjoismaalaiseen historiaan ja mukana on hienosti sovitettuja ”taustahuudahduksia”, jotka piirtävät arpisia viikinkinaamoja mielensyövereihin. Kosketinsovitukset eivät petä tässäkään kappaleessa. Vaikka vauhtia kitaroiden osalta löytyy, niin mihinkään mielivaltaiseen rynnistelyyn ei sorruta. Paketti pysyy tiukasta kasassa ja sävellajivaihdokset pitävät homman terävänä. Viimeinen biisi ”Sammui Liekki Pohjolan” toistaa pitkälle kahden ensimmäinen kappaleen ideoita eikä varsinaisesti iske viimeistä miekkaa arkun kylkeen. Kelpo menoa kumminkin luvassa , vaikka biisiä on hiukan venytetty turhan pitkäksi. Kappaleen hitaammat osiot kasvavat tyylikkäästi korkeuksiin.

Tuotannollisesti Klaukkalan D-Studiolla on tehty laadukasta jälkeä ja levy soi pirteästi isommilla kaiuttimilla kuin kuulokkeilla kuunneltuna. Yksityiskohtiin on selkeästi panostettu. Jos jotain jää kaipaamaan, niin ripaus mieleenpainuvuutta kokonaisuuksiin, niin sitten mentäisiin vieläkin pidemmälle.  Mutta kyllä tätä voin suositella kaikille rankemman metallin faneille kuin myös isopartaisille miekkamiehille. Tästä on yhtyeen hyvä jatkaa kulkuaan kohti isompia valtameriä.

4- / 5

Juha Karvonen

(HUOM! 3.8.2015 ilmestyvällä EP:llä kappalejärjestys tulee olemaan seuraava: 1. Hail The Scepter.  2. Sammui Liekki Pohjolan. 3. Fate Of The Warrior.)


[/three_fourth]
[one_fourth_last]
winterthroned fate of the warrior
1. Fate Of The Warrior
2. Hail The Scepter
3. Sammui Liekki Pohjolan[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-