Vocatus – 3 Promillea EP (2016)

[three_fourth]Helsingin hienostunein soitinyhtye Vocatus, joka nauttii korkean kulttuurin ja eliitin väen piireissä suurta arvostusta on julkaissut uusimman EP:nsä. Orkesterin koherentisti nimetty “3 Promillea” teos on reunaton ja läpikuultavan syvä visio yhtyeen analyyttisestä ja groteskista maailmankatsomuksesta.

”Normaali Maanantai” dokumentoi alistavaa kärsimystä ja sairautta, joiden pohjasakassa yhteiskuntamme hyvinvoinnin juuret lepäävät maatumatta. Kappaleesta voisi hirtehisestikin lausahtaa ”Nunc est bibendum”!

Ilmaisun kepeys ja läpikuultava ihmisen elon kirjo kohtaavat Vocatuksen elämän perusarvoja kosiskelevassa julistuksessa “Ghetto Medic”. Siinä missä kansanomaisuus kohtaa yläluokan on tämän kappaleen faustisuus halpaa ja aktiivia.

”Boikottiin Sedulat” muistuttaa poetiikaltaan modernistista humanismilyriikkaa, eikä runollisesta selonteosta suoraan arvaa materiaalin alkuperää. Tästä pääsemmekin hyvän musiikin konseptin ytimeen ja ominaispiirteeseen: tekotapa ei sanele tahi vastuuta musiikin toimivuutta, mutta sen huomaaminen ja sielullinen aktivointi lataa kappaleeseen monipuolisia merkityksiä.

Siinä missä pelkistettyyn havainnointiin nojaava “Viinalöylyt” on väsymätön vastaisku relevanssille kapitalismin logiikalle “Väärille Velkaa” maalailee elämänhaluisen ja modernistisen ääripään näiden välille. Tämä luo moniulotteisen symbioosin, jossa kukaan ei ole kenenkään henkinen vastine.

”Koillisen Cowboy” pyrkii tallentamaan kirjoitettuun muistiin vähäpätöisen tapahtuman, jonka herooinen tragedia näyttäytyy kanssakulkijalle kuitenkin eeppisenä moraalikerrontana. Tunnelataus on vahva ja tunnemme tarinan sankarin dekadentin aggression sulavana ja ohuena kuin perhosen siiven havina.

Mainittavinta Vocatuksen keronnassa on sen tapa tiivistää yhteiskunnallinen ja sosiopoliittinen akti yhdeksi selväpiirteiseksi dramaturgiaksi musiikin vaippaan verhoiltuna. Vocatus tarkastelee EP:llään tilanteita kiihkon vallassa, mutta ulkopuolisena alistavan maailman hallinnasta. Näennäisessä tyyneydessäänkään Vocatuksen tematiikka ei jättäydy pelkkään stoalaiseen toimettomuuteen vaan jättää tilaa mielenrauhan tavoitteluun ja tunteiden hillintään. Kuvallisuus on pääosin aistillista, monisäkeistöisiä joko viitteellisesti mitallisia ja usein loppusoinnullisia fanfaarioita.

Sama selkokielellä: Vocatus läiskäisi jälleen pihalle v*tullisen hyvää kännirässiä! Suosittelen!

4/5

Pete Alander

 

[/three_fourth] [one_fourth_last]

1. Normaali Maanantai
2. Ghetto Medic
3. Boikottiin Sedulat
4. Viinalöylyt
5. Väärille Velkaa
6. Koillisen Cowboy[/one_fourth_last]

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here