Uudistunut Suotana: ”Viimeiset kuukaudet olleet melkoista myllytystä”.

Metalliluola otti haastatteluun melodisen death metallin pohjoisen kuninkaan Suotanan.

Uudella ”Land Of The Ending Time” –levyllään jälleen askeleen pidemmälle ottanut yhtye on kokenut muutoksia ja joutunut miettimään tavoitteitaan. Tuoretta levyä kuvattiin Metalliluolan arviossa ”kuin koskenlaskuksi kevätauringon sulattaessa joen törmälle muodostuneita jääveistoksia”. Draamankaaren huipun uusissa kappaleissaan löytäneen bändin rumpali Rauli Juopperi vastasi kysymyksiin.

Tervehdys ja onnittelut tuoreesta albumista. Onko kaikki mennyt suunnitelmien mukaan ja odotetusti levyn julkaisuun liittyen?

Terve ja kiitokset! Jos rehellisiä ollaan niin ei ole. Melkoista myllytystä erityisesti viimeiset kaksi kuukautta on olleet ja paljon asioita on opittu kantapään kautta. Tässä on jouduttu bändin kesken miettimään pidemmän aikavälin tavoitteita ja tekemään isoja päätöksiä siitä mitä me halutaan yhtyeenä saavuttaa. Siinä välissä on keretty vaihtaa levy-yhtiötä ja saatu monelta musiikkimaailman ammattilaiselta mittaamattoman arvokasta oppia.

Debyytti ”Frostrealm” sai hyvän vastaanoton, oliko paineita lähteä rakentamaan sille seuraajaa?

Tietyllä tavalla todella vapautuneella mentaliteetillä tätä levyä lähdettiin tekemään. Debyytin kohdalla meni niin moni asia ‘’oppirahojen’’ piikkiin, että oli ehkä jopa helppo lähteä tekemään seuraajaa asenteella “no ei tämä voi huonommin mennä”. Jokainen julkaisu on ollut aivan järjettömän iso ja kasvattava oppimisprosessi, joka toivottavasti kuuluu fanien korviin positiivisena elementtinä.

Bändin kokoonpanossa tapahtui muutamia muutoksia, löytyikö uudet jäsenet kivuttomasti?

Kyllä ne yllättävän kivuttomasti löytyi, kun miettii kuinka pieni raskaan metallin soittajakunta Rovaniemellä loppujen lopuksi on. Muistan itse olleeni huolissaan kosketinsoittajan löytymisestä, niitä kun ei kasva kuin sieniä sateella. Mutta kaikki meni paremmin kuin hyvin ja esimerkiksi Tuomo (Marttinen, laulu) on juuri sellainen keulakuva, mitä tämä bändi kaipasi.

Oliko biisien tekoprosessi muuttunut debyyttiin verrattuna?

Tekoprosessihan on edelleen sama, eli Ville (Rautio, kitara) säveltää ja sanoittaa biisit lähes kokonaan. Tällä levyllä silti kuulee enemmän myös kaikkien jäsenten omia sovituksia, varsinkin kosketinsoittimien osalta. All in all, jokainen soitin kuulostaa soittajalta itseltään, vaikkei niitä alusta loppuun olisi säveltänytkään.

Onko Suotana lähdössä keikkailemaan kesällä uuden albumin myötä? Ja onko mitään festareita luvassa?

Yksi julkaisukeikka vedetään kotipaikkakunnalla Rovaniemellä, mutta mitään muuta konkreettista ei olla vielä sovittu. Toki kova halu on päästä esittämään lättyä livenä ja ollaan tehty isoja panostuksia liveshown viemiseksi ammattimaisempaan suuntaan.

Oletteko joutuneet selvittelemään bändin nimeä ulkomaalaisille faneille?

Kyllähän niitä ihmettelijöitä silloin tällöin tulee, mutta joku fani oli selvittänyt meidän nimen niin hyvin youtube-kommentissa, että siirryttiin itsekin käyttämään sitä. Enemmän tuntuu, että Suomessa pitää selvittää sitä, että nimeä ei väännetä savolaisittain.

Bändi on perustettu 2005, onko musiikkimaailma mielestänne muuttunut noista ajoista?

Enpä usko että kukaan rohkenee väittää vastaan jos sanon sen muuttuneen. Suurin ongelma tänä päivänä musiikissa on sen valtava määrä. Kynnys menestyä ja kasvaa on noussut todella korkealle. Moni lupaava bändi jää jalkoihin vain sen takia, ettei löydy taitoja hyödyntää internetiä. Samaan hengenvetoon voi todeta, että paskakin musiikki menestyy nykyään jos someilu ja muut taittuu. Pelkillä hyvillä biiseillä ei tee mitään.

Minkä tyylistä musiikkia tällä hetkellä Suotanan jäsenten soittimissa soi? Onko joitain bändejä mitkä ehdottomasti löytyvät omilta soittolistoilta?

Tässä tulee esille oikeastaan bändin ainoat erimielisyydet. Ville kuluttaa varmaan eniten poweria, Pasille (Portaankorva, kitara) uppoaa ihan kaikki ja Tommille (Neitola, koskettimet) sitten vaan Chopin. Harri (Portimo, basso) ei taida kuunnella musiikkia ollenkaan ja Tuomolle maistuu sen omat mainos-speakit. Minulle uppoaa Burzum ja Miles Davis. Tosiasiassa kaikilta taitaa löytyä aika monipuolinen musiikkimaku ja soittolistat.

Kuva: Toni Pallari

Onko Suotanalla esikuvia? Bändejä, muusikkoja tms? Entä mitkä bändit tutustuttivat metallimusiikkiin?

Tähän on ehkä vähän vaikea vastata muiden puolesta, mutta yhtenä bändinä vois heittää esimerkiksi Children of Bodomin. Sitä on varmaan joka jamppa on jossain vaiheessa luukuttanut, enemmän tai vähemmän. Musiikillisesti ollaan koko porukka melko erilaisia tapauksia, että mitään sen kummempia yhteisiä esikuvia on vaikea mainita.

Tarjoaako Rovaniemi mahdollisuuksia bändeille ja ylipäätään musiikkiharrastukselle? Entä näkyykö metalliskene Rollon katukuvassa millään tasolla?

Ei tarjoa niin yhtään mitään. Koko kaupungista taitaa löytyä vain kaksi yksityisten henkilöiden ylläpitämää treeniskompleksia, joista toinen puretaan ennemmin tai myöhemmin. Pääasia että hiihtäjät pääsee helevetin kalliille ensilumen ladulle elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Ihan niin kuin Lapissa ei lunta muuten olisi. Tästä aiheesta voisi avautua enemmänkin, mutta taidan jättää sen Lapin Kansan mielipidepalstalle.

Oma mielikuva Rovaniemen metalliskenestä on pessimistinen. Tuntuu, että se kuolee hitaasti eikä uusia, nuorempien sällien bändejä enää löydy. Mutta voi olla, että ne bändit on parhaillaankin hiomassa sitä ensimmäistä keikkasettiä esityskuntoon. Paikallisten bändien keikoilla me käydään aina tilanteen salliessa, vaikka musiikki itsessään ei edustaisi sitä henkilökohtaista lempityyliä. Se on kuitenkin jokaiselle artistille positiivinen kokemus, kun ensimmäistä keikkaa ei soiteta tyhjille seinille. Se voi olla jopa ratkaiseva kokemus, että musiikkiharrastusta haluaa jatkaa.

Julkaisitte kaksi kappaletta uudelta levyltä ennen julkaisua, ovatko kyseiset kappaleet saaneet hyvän vastaanoton?

Vastaanotto on ollut todella positiivinen ja moni tuntuu oikeasti tykkäävän. Kyllä sieltä onneksi löytyy niitäkin kenen mielestä ollaan tehty täyskäännös väärään suuntaan, ja kuuleman kaikki hyvät riffit on laitettu debyytille. Se on ainoastaan hyvä asia, jos herätetään ihmisissä tunteita. Osaltaan oli arvattavissa, että jos kokee ”Frostrealmin” olleen todella hyvä levy, niin tämä ei välttämättä uppoa yhtä hyvin. Levyhän on todella paljon teknisempi ja hiotumpi, kuin debyytti. Lähdettiin tietoisesti hakemaan hiukan modernimpaa äänimaailmaa, jotta ne pienet nyanssit pääsisivät esille.

Yhtyeen ”Into The Ice” musiikkivideo näki myös päivänvalon äskettäin. Video välitti kappaleen dramaattisen ja kylmän tunnelman. Millainen työ kuvaus ja videon työstö oli kokonaisuutena?

Olihan sen kuvaaminen ehkä hiukan raskaampi prosessi, kuin se että oltais soitettu hallissa biisi läpi. Videota kuvattiin neljä päivää Vietosella ja melkoinen oppimisprosessi oli sekin. Idea juonesta oli Villellä ja ilman Tuomoa koko homma olisi varmaan jäänyt tekemättä. Tuomo ja Tero (Saikkonen, ohjaaja) tekivät videosta meidän budjetilla aivan järjettömän hienon. Kokonaisuudessa ensimmäisestä kuvauspäivästä julkaisupäivään meni yli vuosi, eli hirveän hätäisesti sitä ei kasattu.

Terveiset Metalliluolan lukijoille?

Toivottavasti uusi levy maistuu. 25.5 levy on spotifyssä ja jos uppoaa niin osta pois! Tavataan tulevaisuudessa keikoilla!

Haastattelu: Jarno Saarinen & Miika Manninen
Kuvat: Yhtyeen promokuvat & Toni Pallari

https://www.facebook.com/Suotanaband/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here