Upon Shadows – 7 Chapters (Shadows of Despair and Other Entities) (2012)

Mainos:
Saarihelvetti

Upon Shadowsista mitään tietämättä suoritin pikaisen nettitutkiskelun todetakseni, että kyseessä on uruguaylainen pumppu joka koostuu kahdesta mimmistä, joista toinen soittaa bassoa ja toinen hoitaa kaiken muun aina kitarasta lauluun sekä rumpujen ohjelmointiin. Kaksikko on julkaissut 2010-luvulla muutamia sinkkuja, EP:n, kokoelmalevyn ja kolme täysipitkää joista nyt käsittelyssä oleva ”7 Chapters (Shadows of Despair and Other Entities)” on kaksikon toiseksi uusin pläjäys dark/goth-metallimaailman ihmeteltäväksi, eli ihan neitsyitä ei tässä hommassa olla.

Levyä on ehtinyt kulua puolisen minuuttia kun aivoni menevät vikasietotilaan. Ensimmäinen ”Cold Steel & Concrete” tarjoilee nimittäin niin monen soittimen psykedeelistä keitosta, ettei siinä tahdo pysyä mukana. Sekaan on heitetty vielä ääniefektejä, arvatenkin ensimmäisistä Star Trekeistä, kruunaamaan koko komeutta ja pelonsekaisin tuntein alan jo hakemaan keltaisilta sivuilta ammattiapua tähän mahdottomalta tuntuvaan hetkeen. En onnekseni ehdi kahdeksanminuuttisen avausraidan alkupuoliskon aikana soittamaan valkotakkisia paikalle, sillä kappaleesta löytyy kuin löytyykin tarttumapintaa välillä esiintyvistä melodiaosuuksista. Sittemmin levy tarjoileekin enemmän tätä melodista osastoa ja on ajoittain jopa kuunneltavaa materiaalia tunnelmien häilyessä dark- ja blackmetallin rajamailla hieman avaruuspölyllä höystettynä. Laulanta on bläkkikselle ominainen rääkyminen á la vaikkapa Carpathian Forest ja muuten meininki on tunnelmallinen ambient-blackmetalli, joka vaatii tietynlaisen mielentilan kuuntelulle. Mitään raitaa en nostaisi muiden yläpuolelle, sen verran samanlaista materiaalia levy on alusta loppuun muutamia pitkiä fiilistelyosuuksia lukuun ottamatta.

Kuunnellessa Upon Shadowsin ”7 Chapters”-levyä, varmasti yhtyettä yleisestikin, pitää olla sopivan apaattisessa mielentilassa jotta musiikista saa edes jotain irti. Levy on selvästikin tarkoitettu yhdeksi teokseksi ja siinä se ainakin tunnelmallisesti onnistuu. Ajoittain materiaali on siinä määrin hypnotisoivaa, että saattaa huomata tuijottaneensa pöydällä olevaa viinilasia jo tovin aivotoiminnan lakattua täysin. Toinen puoli levystä on sitten sitä psykedelia-avaruusosastoa joka ei allekirjoittaneelle oikein tahdo aueta eikä levyä oikein tahdo jaksaa kuunnella loppuun. Tunnelmaa latistaa omalta osaltaan myös ohjelmoidut rummut, jotka tökerösti pätkivät joissain kohdissa mikä ei ainakaan nosta teoksen pisteitä arvioijan silmissä, varsinkaan kun genrelle ominaiset soundit eivät muutenkaan mitenkään kuuloluita kutkuttele.

Upon Shadows tarjoilee ”7 Chapters (Shadows of Despair and Other Entities)”-levyllään aimo annoksen miltei kaikkea mahdollista. Levyllä on kyllä hyviä hetkiä varsinkin erilaisten melodioiden ja tunnelmaosuuksien aikana, jotka oikeassa psyykkeessä voivat viedä arjen yläpuolelle. Tunnelma on ylipäätään saatu ainakin osittain oikeanlaiseksi, maalailevaksi atmosfääriksi jonka aikana voi helposti kuvitella itsensä leijailevan tuonpuoleiseen. Harmiksi kuitenkin kulman takaa kurkkaava avaruus-ambientmysteerio palauttaa taas siihen lopputulemaan, että taitaa olla uruguaylaismimmeillä hieman liikaa aikaa käsissään tai haetaan musiikilla jotain suurempaa mitä ei kuitenkaan saavuteta.

6½/10

Tore Pedersen

upon shadows 2
1. Cold Steel & Concrete
2. Breaking Path to Resignation
3. Our Sadness
4. Spiritual Submission
5. The Way to the Pleiades
6. Alchemy of Suffering
7. Tragic Prelude

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän