The Odyssey: Symphony X & Savage Messiah @The Circus, Helsinki 24.5.2019

“Tuntuu hyvältä olla täällä, toivottavasti myös teistä!”

Sir Russell Allen – The Circus, Helsinki 24.5.2019

Progressiivisen metallin arvostetuimpiin yhtyeisiin kuuluva Symphony X oli viimeksi esiintynyt Suomessa lähes kymmenen vuotta sitten, joten viime vuoden puolella julkistettu keikkauutinen otettiin vastaan suurella ilolla. Tunne moninkertaistui bändin oltua pari vuotta käytännössä kokonaan pois toiminnasta. Lopettamista ei pidetty mahdottomana, sillä vokalisti Russell Allen oli aiemmin ilmaissut haluttomuutensa esiintyä yhtyeen keulilla vakavan bussiturman jälkeen.

Onneksi tuuli vähitellen kääntyi ja innostus vanhaan kokoonpanoon palasi. Viime vuonna jo Metalliluolan haastattelussa basisti Mike LePond ilmoitti Symphony X:n olevan palaamassa uuden levyn merkeissä. Ennen Circuksen keikkaa kitaristi Michael Romeo vahvisti suunnitelman edelleen pitävän ja yhtyeen käynnistävän uuden materiaalin kasaamisen toden teolla käynnissä olevan paluukiertueen saavuttua päätökseensä tulevan kesän jälkeen.

Symphony X:n Suomen visiitti aiheutti monet yllättäneen huikean lippuryntäyksen ja alunperiin Nosturiin buukattu keikka siirrettiin Circukseen, joka sekin myytiin loppuun. Tunnelma yleisössä ja bändin kesken oli tästä syystä ansaitun ylpeä. Edes torstai-iltana 2,4 miljoonaa suomalaista television ääreen vetänyt Suomen ja Ruotsin jääkiekkokohtaaminen ei verottanut paikalle saapunutta kansaa. Toki yleisön melko maltillinen käytös perjantai-iltaan nähden saattoi johtua edellisen päivän pitkäksi venyneestä kannustuksesta.

Bändi tuli todistettua muutama vuosi sitten Sweden Rockissa, jossa konsertti kuului festareiden parhaisiin kokemuksiin. Silloin tuoretta ”Underworld”-levyä promotoinut yhtye esitti levyn kokonaisuudessaan. Nyt tiedossa oli setti, joka esitteli näytteitä laajemmin 25 vuotta kestäneeltä uralta.

Illan avasi ensivierailunsa Suomeen tehnyt brittiyhtye Savage Messiah. Yleisöä oli jo tässä vaiheessa runsaasti paikalla, ja moni olisi pitänyt tätä väkimäärää jo täytenä salina, mutta varsinainen ryntäys sisätiloihin tapahtui vasta klo 21 maisemissa pääesiintyjän setin lähestyessä.

Alun perin thrash metal- yhtyeenä tunnetuksi tulleen Savage Messiahin musiikki on muovautunut vuosien kuluessa vahvemmin riffipohjaiseksi melodiseksi sekä modernia vaikutteita imeväksi kokonaisuudeksi. Yhtye oli juuri keikan alla julkaissut kuudennen levynsä ”Demons”. Bändi osoitti vahvaa luottamusta kyseiseen teokseen esittämällä levyn lähes kokonaan ja ainoastaan yksi kappale vanhemmasta materiaalista mahtui mukaan settiin.

Keulamies Dave Silver esitteli ”The Fateful Darkin” vanhana biisinä, vaikka kyseessä oli yhtyeen vuoden 2014 nelosalbumin nimiraita. Pakollisten ”hienoa olla täällä Suomessa” voimalla voitti kuitenkin melodisella näkökulmallaan yleisön puolelleen ja alun varautuneesta tunnelmasta The Circus lämpeni selvästi loppua kohden. Riffien kuuluvuutta heikensi miksaus, joka hukutti kitarat paikotellen rumpujen alle, mutta Savage Messiahin intoa tekemiseensä ei voinut kyseenalaistaa.

Silver bänditovereineen vietti koko illan aina sulkemishetkeen saakka merkkaripöydän luona ja tämä kannatti, sillä uutta levyä liikkui mukavasti fanien käsiin erittäin markkinakelpoiseen 10 euron hintaan. Laulaja totesi pitävänsä Symphony X:stä, mutta mieluummin hengailevansa illan ajan eteisessä fanien kanssa. Tätä asennetta on pakko kunnioittaa.

Symphony X:n saapuessa lavalle tunnelma oli noussut kattoon ja heti avauskappaleesta ”Iconoclast” lähtien kävi selväksi, että kyseessä oli suurelta osin vokalisti Allenin show. Mies otti Circus-salin haltuunsa ihailtavan varmaotteisella karismalla, ja tuntui lämpenevän  kunnolla neljännen biisin ”Nevermoren” myötä. Tästä eteenpäin laulajan tahti tuntui vain kiihtyvän konsertin edetessä ja oli pakko pohtia, olisiko Russellin ahkerasti kappaleiden välissä nauttimalla viskillä ollut jotain tekemistä asian kanssa. Lasissa olisi toki saattanut olla myös omenamehua, mutta kupin heittelyn, brandin kehumisen ja mikkitelineen kanssa taiteilun jälkeen uskoimme kyseessä olleen vanhaa kunnon Jaskaa.

Soundcheckissa erityisesti Allenilla tuntui olevan haasteita saada mikrofoninsa toimimaan toivotulla tavalla ja tämä kuului myös illan keikalla, onneksi vaikutusta kokonaisuuteen tai vokalistin esitykseen tällä ei ollut. Miksauksen osalta äänentaso heilahti paikoitellen ja tuntui jonkin verran tunkkaiselta. Allen korvasi tätä kuitenkin uskomattomalla vokaalien skaalallaan (”ääneni on edelleen vahva ja tästä voin vain kiittää korkeampaa voimaa”) ja hienolla lavakarismalla, johon kuuluivat useat juoksuaskeleet sekä aika ajoin tapahtunut hyppääminen lavan edustalle ottamaan kontaktia eturiviin.

”Underworld” -levyn hitin ”Without Youn” introssa Allen sanoi kliseisesti arvostavansa vastaanottoa ja pitävänsä suomalaisista. Laulaja ajoi sen jälkeen biisin sisään kertomalla, ettei olisi lavalla laulamassa ilman ystäviään, bänditovereita sekä yleisöä viitaten traagiseen bussiturmaan kesällä 2017, joka vei miehen Adrenaline Mob -bänditoveri David Z Rockin hengen. Tämä ääni väristen kerrotuna ja seuranneen herkän tulkinnan säestämänä, loi uskottavan mielikuvan. Kyyneleet kappaleen päätyttyä tuntuivat todistavan, ettei nyt oltu missään Steel Panther -teatterissa vaan aidossa musiikin ja hengen kohtaamisessa.

Settilistaan pitkän linjan fani olisi varmasti toivonut monta erilaista valintaa, mutta ”Underworld”-levyn ja ”Paradise Lostin” useat valinnat toimivat keikkalavalla hienosti. Vanhasta materiaalista valheiden meri eli ”Sea Of Lies” oli liikaa eräälle katsojalle, joka kannettiin ulos niskaotteessa. Tämä oli ainoa todistamme järjestyshäiriö, yleisön ollessa muuten positiivisen kohteliasta ja aidosti innoisaan esiintyvästä yhtyeestä. Varsinaisen setin päättänyt ”Set The World On Fire” nosti nyrkit pystyyn salin takaosaa myöten.

Encorena yhtye esitti kokonaisuudessaan mahdollisesti uransa kunnianhimoisimman teoksen ”The Odyssey”, joka venyi alkuperäisestä mitastaan lähes puolen tunnin eepokseksi. Ennen tunnelmallista lopetusta Allen ja Romeo vitsailivat lavan edessä pidemmän aikaa. Tämä jollain tavalla kertoi bändin sisällä vallitsevasta hyvästä tunnelmasta. Soittajat vaikuttivat kumartaessaan aidosti kiitollisilta. Toivoimme vielä viimeistelyksi vaikka tuoreimman albumin ”Charonia”, mutta tätä ei ollut luvassa. Edessä oli matka pimenevään ja vielä viileään alkukesän yöhön.

Keikan lämmin tunnelma ja täysi sali antoivat Michael Romeon mukaan suurta toivoa nykypäivän heikoissa kantimissa olevaan raskaan musiikin genreen. Symphony X on edelleen loistavassa livekunnossa ja kannattaa ehdottomasti katsastaa kun yhtye tänne jälleen saapuu. Romeon sanoin: ”Meidän on tultava takaisin ja pian, muuta vaihtoehtoa ei ole.”

Teksti: Jussi Krannila & Ville Krannila
Kuvat: Hannu Juutilainen ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here