The Burning Cold: Omnium Gatherumin uusi albumi ennakkokuuntelussa.

Kotimaisen melodisen death metallin veteraaniyhtye Omnium Gatherum perustettiin vuonna 1996 ja debyyttialbumi ilmestyi 15 vuotta sitten. Metalliluola kuunteli yhtyeen elokuun lopussa ilmestyvän ”The Burning Cold” -levyn ennakkoon.

Yhtyeen kahdeksannen pitkäsoiton ”The Burning Cold” voi ajatella edustavan jonkinlaista vedenjakajaa Omnium Gatherumin soundissa. Perustasolla edellisen ”Grey Heavensin” (2016) linjaa jatketaan edelleen, mutta nyt mukaan on tuotu entistä enemmän eeppisiä, ajoittain jopa elokuvamaisia elementtejä. Nimikappaleen luoma intro koskettimineen saa oikean tunnelman aikaan, ja voi hyvin kuvitella yhtyeen astelevan lavalle suosionosoitusten saattelemana tämän soidessa tulevissa liveshowssa.

Omnium Gatherum on kehittynyt musiikissaan paljolti samaan suuntaan kuin toinen kotimainen suuruus Amorphis. Sovitukset ovat loppuun astia hiottuja ja mietittyjä, musiikki raskasta, mutta samaan aikaan melodista. Progressiivinen ote on läsnä, mutta biisien voi hyvin uskoa putovan täysillä klubiyleisöön. Jukka Pelkosen laulusuoritus levyn edetessä jaksaa ihastututtaa, tunnelmaa löydetään monissa eri kerroksissa eri kappaleiden sisältä. Myös tempon vaihtelut pitävät kuuntelijan penkin reunalla lähes koko levyn keston ajan.

Kuva: Raisa Krogerus

Teemu Aallon tuotanto sekä legendaarisen Dan Swanön miksaus on ”The Burning Coldilla” dynaaminen ja tasapainossa. Basso saisi kuulua hetkittäin selvemmin, tosin niissä kohdissa, kun pauhu hellittää ja siirrytään hillitympään tunnelmointiin, Erkki Silvennoinen pääsee nelikielisellään hyvin esille.

Sävellystyöstä pääasiallisesti vastannut ja tuplahommia Insomniumissa tekevän Markus Vanhalan kitara on odotetusti hyvin pinnassa ja samoin koskettimet sekä kuorot soivat mahtipontisena. Vanhala kertoo saatteessa musiikkinsa AOR-melodioiden vaikutuksesta ja kiistatta Journey kuuluu läpi muutamissa avainkohdissa. Yhdistelmä on mielenkiintoinen.

Olemme aina olleet runsaiden melodioiden ja aggressiivisen laulun liitto. Emme kuitenkaan koskaan kuulosta liian juustoiselta tai agrressiiviselta ”The Burning Cold” kulkee ääripäästä toiseen: levy on melodisinta Omnium Gatherumia mutta samalla myös raskainta materiaalia, jota olemme tehneet.

Markus Vanhala

Over The Battlefield

”The Burning Cold” pääsee varmasti oikeuksiinsa parhaiten kunnollisilla kuulokkeilla läpisoitettuna ja yhtye kertoi ennakkokuuntelussa olevansa oikeutetusti tyytyväinen sekä ylpeä lopputuloksesta. Kappaleet liikkuvat vaihtelevissa tunnelmissa, ja jopa biisien sisällä löytyy hyvää variaatiota. Melodinen death metal on genrenä niin ylikansoitettu, että tämänkaltaisia ratkaisuja on jo pakko tehdä, jotta uudistuminen ja massasta erottuminen mahdollistuu.

Aggressiiviselta osastolta ensikuuntelulla levyn kohokohtiin kuuluu suorempaa death metal -revittelyä esittelevä ”Over The Battlefield”. Ensimmäisenä singlenä ja musiikkivideona ilmestynyt ”Gods Go First” kuuluu tarttuvampaan osastoon ja Vanhala esittelee tässäkin biisissä hienosti kitarataitojaan.

Loppupäätä kohden tunnelma hieman tasaantuu, kunnes päätöskappale”Cold” jälleen nostaa kierroksia emotionaalisesti. Albumin päätös heijastelee yhtä aikaa Metallican klassikon ”One” henkeä sekä Twin Peaksin tunnusmelodian lopullisuutta. Kylmäksi se ei jätä ketään.

”The Burning Cold” julkaistaan 31.8.2018 Century Median kautta. Yhtye suuntaa syksyllä myös Suomen kiertueelle.

Teksti: Ville Krannila
Kuva: Raisa Krogerus

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here