Suotana – Frostrealm (2015)

MAINOS:

[three_fourth]Jäisestä ja pimeästä pohjolasta kajahtaa jälleen. Tällä kertaa kylmää tuulta tupaan puhaltaa rovaniemeläinen Suotana. Yhtye julkaisee kiireettä kypsyneen ”Frostrealm” –esikoislevynsä kymmenen vuoden taipaleen jälkeen, joten mistään liian hätiköidystä teoksesta ei tällä kertaa ole kyse.

Ensituulahdus ”Trail of Abandon” kertoo heti missä sfääreissä levyllä liikutaan. Nopeaa, jäistä ja hyvällä tavalla kotimaisen kuuloista blackened deathia tarjoillaan hienoilla meloidioilla ja varsin vakuuttavalla vokalisoinnilla höystettynä.

Albumi jaksaa yllättää kappale toisensa jälkeen tarttuvilla sävellyksillään. Mitään uuttahan levyllä ei viitekehyksissään välttämättä ole, mutta mitäpä sitä hyvää vaihtamaan. Kappaleet ovat kuitenkin tuoreen ja vahvasti esittäjänsä kuuloisia, joten mistään liiallisesta kierrätyksestä ei voida missään nimessä puhua. Levylle loihdittu äänimaailma on tyyliin sopivasti jäinen ja hyvällä tavalla etäinen. Sanoitukset myötäilevät loistavasti levyn jääkylmää linjaa.

Levyllä on aistittavissa muiden muassa vienoa suon tuoksua Kalmahin tyyliin, jäistä Catameniamaista puhuria, sekä Northerin alkuaikoijen melodista tykittelyä. Kappaleista kirkkaimmin esiin nousevat ehdottomasti singlelohkaisu ”For My Iced Angel” sekä vastustamattomasti jyräävä päätöskappale ”Embrace”, joka muuten sopisi ainakin allekirjoittaneelle niinkutsutuksi lähtöbiisiksi – tiedättehän sen viimeisen voimaannuttavan rallin, joka kuunnellaan juuri ennen kuin lähdetään ottamaan Ison kirkon yöelämä haltuun.

Frostrealm on kaiken kaikkiaan erittäin piristävä tekele, joka kestää helposti pidempääkin pyöritystä. En myöskään olisi pettynyt, mikäli Suotana nähtäisiin jonkin kotimaisen festivaalin kattauksessa.

8 / 10

Markus Salmela

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
Suotana-Frostrealm
1. Trail of Abandon
2. Todays World
3. For My Iced Angel
4. Child of Frost
5. Enclosing Me
6. King Pikes
7. It Means
8. Embrace[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-