Shrapnel Storm – Mother War (2015)

[three_fourth]Tamperelainen death metal orkesteri Shrapnel Storm aloitti taistelunsa vuonna 2007. Yhtyeen ensimmäinen demo pistettiin pihalle vuotta myöhemmin ja tämän perään pommitettiin vielä kolmea demoa ennen kuin debyyttialbumi Mother War näki päivänvalonsa tämän vuoden toukokuussa. Yhtyeen kehityskaarta voisi kutsua ihanteelliseksi ja tämän osoittaa se, että demoista ei uudelle levylle kelpuutettu kuin ”Warfiend” uudelleen kasattuna.

Yhtyeen muodostavat viisihenkinen taisteluryhmä ja ensimmäiset kuuntelukerrat vahvistavat saatekirjeen sanoja, jossa painotetaan debyytin ainutkertaisuutta ja vuoden kestänyttä sävellys- ja valmistelutyötä. Mitään kompromisseja albumilta ei löydy, vaan yhtenäinen linja kestää koko albumin ajan. Tyylilajina on siis sotaisa death metal ja vaikutteita voi hakea alan kovimmasta pommikoneesta Bolt Throwerista. Pienempiä sirpaleita levitetään Asphyxin ja Hail Of Bulletsin tyylisillä runttauksilla ja melodioilla. Vaikka Shrapnel Strorm ei kuulostakaan kovin omaperäiseltä, niin musiikki puhuu sen verran vakuuttavasti puolestaan, että esikuviin vertailu on ensitapaamisen jälkeen on turhaa.

Lyhyen ja murskaavan intron jälkeen ensimmäinen kappale ”Carpet Bombing” ei jätä mitään epäilyksien varaan. Noin puolen minuutin kohdalla panssarivaunut vyöryvät jo kohti vihollista ja riffikoneisto tulittaa keskitempoista sarjatulta. Jos kitarat vyöryttävät raskaasti mutta erottelevasti, niin myös pisteitä saa rumpali Mikko Oravan voimakas kannutus. Basso seurailee vahvasti kitaroita tuoden soundiin tarvittavaa jytinää. Ville ”Ykä” Yrjölä murisee tasaisen varmasti ja matalampia korahduksia olisin kuullut mielelläni lisääkin.

Jos levyn tasapainoinen sekä raskas soundimaailma ilahduttaa, niin saman tekee myös itse kappaleet. Tarttumapintaa löytyy, eikä levy kuulosta missään vaiheessa tasapaksulta ja pitkästyttävältä. Levyn ainoa heikompi sävellys löytyy keskivaiheilta. ”Warfiend” biisinä on selkeästi sävellykseltään yksinkertaisempi ja jotenkin varman tuntuinen ratkaisu muun materiaalin ohella. Onneksi tämä pieni kauneusvirhe unohtuu kun ”Calling Of The Voidin” sekä ”Radars Downin” tapaiset mestariteokset pistävät suomen death metal kenttää uuteen järjestykseen. Myös levyn päättävä ”Rising Storm” kasvaa hitaammasta jyräyksestä aivan loistavaan riffittelyyn, jota maltetaan kasvattaa riittävän pitkälle.

Shrapnel Stormin Mother War on death metal-oppikirjasta väännetty suoraviivainen ja mukaansatempaava albumi, joka hakee kotimaassa vertaistaan. Levyn jyräävä yleisote harmonisen, mutta raskaan soundimaailman kanssa tekee tuhoja, joita korjaillaan pitkään.

9- / 10

Juha Karvonen

[/three_fourth]
[one_fourth_last]
shrapnel storm

1. Casus Belli 01:20
2. The Carpet Bombing 03:16
3. Detracked 04:23
4. Combat High 02:28
5. Calling of the Void 03:39
6. Warfiend 04:15
7. Mother War 05:09
8. …to Each Battle 03:46
9. Radars Down 03:58
10. Rising Storm 06:06[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-