Sepultura – Chaos A.D. (1993)

MAINOS:[three_fourth]Sepulturan Chaos A.D. oli ehdottomasti yksi vuoden 1993 tärkeimpiä metallijulkaisuja. Vaikka levy myllersikin fanikuntaan raskaalla kädellä, niin monella löytyy voimakas mielipide levyä kohtaan. Parinkymmenen vuoden aikana hyvin harva on kohauttanut olkapäitänsä Chaos A.D.:n kohdalla ja sanonut, että ”ihan jees”. Palatakseni parikymmentä vuotta taaksepäin päivään, jolloin tapani mukaan hyppäsin bussiin ja lähdin hakemaan Sepulturan juuri ilmestynyttä levyä, olin täysin tietämätön mitä luvassa oli. Metalliliitossa ei muistikuvieni mukaan ennakkoon annettu maistiasia levyltä, mutta tiedossa että Sepultura oli ottanut mukaan entistä enemmän Brasilialaisia vaikutteita musiikkiinsa. Levyn ensikuuntelu jätti vahvat muistot ja se sateinen syksyinen ilta porautui mieliini ikuisiksi ajoiksi.

Oliko Sepultura ajanut edellisten levyjen kehityksen myötä thrash metallinsa tiensä päähän? Olin pitkään sitä mieltä, että ei ollut ja Chaos A.D. oli aluksi valtaisa pettymys. Tavallaan taas Chaos A.D. oli ajan hermoilla kun hc-bändit olivat pinnalla ja metallimaailma oli myllerryksen keskellä. Nyt jälkikäteen asiaa tarkasteltuna Sepulturan ratkaisu tuntuu hyväksyttävältä ja kuinka paljon he vaikuttivatkaan metallin kehitykseen ja niin monien bändien syntymiseen.

Levyn ensimmäinen kappale ”Refust / Resist” laittaakin semmoinen mellakan päälle, ettei paremmasta ole väliä. Vaikka nopeutta on tiputettua ja soundit raskaammat, niin biisi potkii vielä tänäkin päivänä todella kovaa. Soundillisesti Andy Wallace teki tuottajana vakuuttavaa jälkeä. Vaikka kitarat ovat raskaat ja musertavat, niin kuinka hienosti Paulo Pinton basso on kuultavissa läpi levyn tai miten Igor Cavaleran rummut pommittavat kuuloelimiäsi. Levyn voimakkaat elementit nojaavat nimenomaan vahvaa rumpusoundia kohtaan, jota saamme todistaa mm. ”Territoryn” aikana. Groovaavat riffit eivät ole loppujen lopuksi niin kaukana Sepulturan aiemmista riffeistä ja musiikin tunnistaa edelleen samaksi Sepulturaksi kuin aiemmilla levyillä. Levyn moniulotteisuus tulee paremmin ilmi mitä pidemmälle edetään vai mitä sanotte biiseistä ”Slave New World” tai ”Amen”, joiden erilainen mutta energinen ote pistää vipinää kinttuihin ja raskaammat jyrinät niskat koetukselle. ”Kaiowas” on hieno näyte yhtyeen kunnianhimosta ja kappaleen aikana voidaan matkustaa sademetsien syvyyteen ja heimojen elämään, vaikka se nauhoitettiin jylhässä Walesilaisella kivilinnassa.

Levyn vahva linja jatkuu omassa suosikissani ”Propagandassa”, jossa on paljon samaa kuin levyn avauskappaleessa. Tämän jälkeen albumi lähteekin sitten lievään laskuun hc-painotteisessa ”Biotech is Godzilla” kappaleessa, joka kuulostaa enemmän apuna olleen Evan Seinfeldin yhtyeeltä Biohazardilta kuin Sepulturalta. Biisin sanoitukset tulivat legenda Jello Biafran (Dead Kennedys) kynästä. Vaikka ”Nomad” nostaakin tasoa niin levyn loppupuoli alkaa puuduttamaan ja biisit kuten ”We Who Are Not As Others” tai ”Clenched Fist” ovat tappavan tylsiä. New Model Armyn cover biisi ”The Hunt” ei myöskään nouse levyn parhaimmistoon, vaikka sovituksellisesti on onnistuttu.

Erilaisuudestaan huolimatta Chaos A.D. on hyvä levy, jonka pariin tulee tasaisin väliajoin palattua. Levy on eräänlainen vedenjakaja Sepulturan historiassa ja yhden aikakauden päätös. Mielestäni erilaisuus on juuri Chaos A.D.:n voimavara ja myös heikkous. Albumilta on kuultavissa yhtyeen nuoruuden hulluus ja omien rajojen kokeilemisen tarve, mikä itsessään ei ole väärin. Jos edellinen levy Arise nosti nuoren thrash yhtyeen kolkuttelemaan neljän suuren takalistoja, niin Chaos A.D. potkaisi yhtyeen vielä suurempaan suosioon, mutta aivan eri suunnalle kuin aikaisemmin. Albumin sanoitukset tekivät myös selvää eroa aikaisempiin ollessa poliittis- ja yhteiskuntakritiikkisiä. Sepultura jatkoi valitsemaansa linjaa myös seuraavalla albumilla Roots (1996), joka jäikin samaisen kokoonpanon viimeiseksi.

8+ / 10

Juha Karvonen
[/three_fourth]
[one_fourth_last]
sepultura
1. Refuse/Resist 3:19
2. Territory 4:47
3. Slave New World 2:55
4. Amen 4:27
5. Kaiowas 3:43
6. Propaganda 3:33
7. Biotech Is Godzilla 1:52
8. Nomad 4:59
9. We Who Are Not as Others 3:42
10. Manifest 4:49
11. The Hunt 3:59
12. Clenched Fist 8:00[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Levylautasella soi raskaamman musiikin osalta lähinnä black metal, Volbeat sekä Metallica. Läheinen suhde myös 90-luvun death metaliin. Levyhyllyjä täyttävät myös itärannikon hip hop - albumit. Työstä ja musiikista jäävä vapaa-aika kuluu kuntosalilla, lätkäkaukalossa, fudiskentän reunalla sekä customoidulla harrikalla kruisaillessa. Harrastuksiin lukeutuvat myös elokuvat, tv-sarjat, vinyylit ja lukeminen. - Fire Walk With Me-