Sabaton @The Last Stand – Ennakkokatsaus tulevaan levyyn

MAINOS:



Metalliluola sai äskettäin tilaisuuden kuunnella länsinaapurimme menestyneimmän sankarimetalliyhtyeen Sabatonin ensi kuussa ilmestyvän “The Last Stand”-albumin ennakkoon. Nyt tarjolla on katsaus vahvasti teemaltaan historian taisteluihin kytkettyyn levyyn sekä taustoihin kappaleiden takana.

Sabaton on tahkonnut personallisen kuuloista sankariheviään jo 17 vuoden ajan ja bändi on kerännyt Pohjoismaissa kovan suosion, joka tuntui kulminoituvan megakonserttiin pääesiintyjinä äskettäisessä Sweden Rockissa. Yhtyeen albumit kuten ”Carolus Rex” sekä ”Heroes” ovat olleet todella menestyksekkäitä ja livenä yhtyeen energia konserteissaan on kiistaton. Sabaton on myös Suomen vakiovieras ja esiintyi kuluvana kesänä täällä kahdesti ensin Iron Maidenin lämmittelijänä sekä myöhemmin Jalometallissa. Yhtyeen levyt ovat perinteisesti olleet sotamytologiaa ja historiaa hyödyntäviä, mutta yhtyeen kahdeksas albumi ”The Last Stand” vie konseptia entistä kunnianhimoisempaan suuntaan; kyseessä on kokoelma tarinoita historian kuuluisista viimeisistä taisteluista alkaen Spartasta ja päättyen kolmannen valtakunnan viimeiseen välienselvittelyyn Itävallassa. Tulevan levyn komean kannen on jälleen kerran suunnitellut Peter Sallai ja levytykset tehtiin Peter Tägtgrenin valvovan silmän alla The Abyss-studioilla.

The Battle of Thermopylae
The Battle of Thermopylae

Kuunteluseurueessa levyn avauskappale ”Sparta” nostettiin yksimielisesti levyn parhaimpiin kuuluvaksi esitykseksi ja komea se onkin, orkesterien, kuorojen ja kosketinten hallitseman äänivallin iskiessä kuin leka kuulijan kanveesiin. Tarttuuvuuskerroin on melkoinen ja Thermopylaen taisteluun perustuva biisi vie kuulijan suoraan sotakentälle. Voi hyvin kuvitella kappaleesta muodostuvan tulevan livesetin kohokohta.

”Last Dying Breath” jatkaa perinteisemmällä ja yhtyeen mittapuulla jonkin verran pelkistetymmällä Sabaton-menolla Serbian pääkaupungin puolustukseen sijoittuvalla kertomuksella. Ensimmäinen notkahdus saapuu äskettäin julkaistun ”Battle Of Bannockburnin” myötä. William Wallacen ajoista (tarina sijoittuu 9 vuotta miehen kuoleman jälkeiseen ajankohtaan) ovat laulaneet lukuisat yhtyeet Iron Maidenista Grave Diggeriin, ja Sabaton ei kelttimenollaan tuo mitään uutta aiheeseen. Myöskään hidastempoisempi ”Diary Of An Unknown Soldier” ei oikein lähde lentoon kuten olisi tarkoitus. Tässä vaiheessa keskiverto kuulijalla alkaa tulla ähky orkesterien ja kosketinten vyöryessä mattona lakaisten taistelun vastustajat armoa antamatta alleen.

”The Lost Battalion”– single on sekin jo tullut faneille tutuksi ensimmäisenä singlejulkaisuna. Nimi juontuu amerikkalaisesta pataljoonasta, joka joutui ensimmäisessä maailmansodassa saksalaisten piirittämäksi taistellen viikon ajan Argonnen metsässä. Sama paikka on aiheena myös edellisessä ”Diary Of An Unkown Soldier” sävellyksessä. ”The Lost Battalion” käy hyvänä esimerkkinä levyn sovituksellisesta linjasta – kun Sabaton tarttuu perinteisempään power metalliin, homma toimii mukavasti. Kun menoa hidastetaan, ja samalla paisuttelukerrointa kasvatetaan kappaleet uhkaavat hukkua äänimassan alle.

Levyn loppupuolella nämä kaksi ääripäätä vaihtelevat tasaiseen tahtiin. Nimikappale siirtää meidät Sveitsiin 1500-luvulle, ”Hill 3234” vuoden 1988 Neuvosteliiton ja Afganistanin välienselvittelyyn sekä ”Shiroyama” viimeisiin samuraisotiin 1800-luvulle. Viimeksi mainittu biisi kertoo vanhojen tapojen väistymisestä uuden tieltä, kuten on väjäämättä käynyt useita kertoja historiassa. Sovitukset ja kertosäkeet ovat kauttaaltaan mahtipontisia, ja niistä pitävät varmasti poimivat musiikista omat koukkunsa ja kohokohtansa. Tarinat ovat mielenkiintoisia ja sotahistoriasta kiinnostuneille biiseissä riittää tutkittavaa. Osa hahmoista ja taisteluista on hyvinkin tuttuja, osa puolestaan ei niin selviä valintoja. Suomesta ei tällä kertaa mukaan ole mahdutettu yhtään tarinaa. Biisien sanoituksista ovat vastaneet laulaja Joakim Brodén yhteistyössä basisti Pär Sundströmin kanssa.

Castle Itter The Last battle 1945
Castle Itter The Last Battle 1945

Albumin lopuksi ”The Last Battle” tarjoilee viimeisen taistelun Tiroliin kolmannen valtakunnan sortumisen jälkivaiheisiin toukokuulle 1945. Itävaltalaisessa linnassa pidettyjen vankien puolutustaistelu SS-joukkoja vastaan kertoo hyvin pienen joukon sinnikkyydestä kolminkertaista vihollista vastaan. Kappale toimii mukavasti ja päättää levyn tavallaan hyvin samankaltaisiin jykeviin tunnelmiin kuin missä se alkoi.

Laulaja Brodénin persoonallinen ääni jakaa mielipiteitä, itse lasken sen selkeästi Sabatonin heikoimmaksi kohdaksi. Mahtipontisen paisuttelun tueksi kaipaisi jatkuvasti korkeaa ja kovaa tulkintaa, ja korkeat osuudet tälläkin levyllä toimivat selvästi paremmin. Mutta kun liian usein matalemmalta vedetty meininki muistuttaa suomalaisessa kantapubissa jukeboxin äärellä kuultavaa karaokelaulantaa, laskee tämä selvästi kokonaisuuden arvoa. Levyn positiiviseksi puoleksi on sen sijaan ehdottomasti laskettava sen kesto: 37 minuuttia nykypäivänä ansaitsee aplodit. Albumi kuulostaa tuotannollisesti jykevältä ja biisit muodostavat hyvin yhteensopivan kokonaisuuden. Soundit kaikuvat sovitusten tapaan suurella kaavalla; kitarat soivat kirkkaana ja koskettimet ovat etualalla – monessa kohtaa jopa liiankin voimallisesti esillä. Tasapainoa olisi tässä kohtaa kaivattu hiukan enemmän.

sabaton

Vaikka varsinaista Sabaton-fania ei ”The Last Stand” allekirjoittaneesta edelleenkään tee, on myönnettävä, että yhtyeellä on oma soundinsa, joka on muodostunut suosituksi tavaramerkiksi ja lavashow vakuuttaa energiallaan. Uusi levy ei yhtyeen uskollisille faneille varmasti tuo pettymystä, ja niille joille bändin erinomaisuus ei ole auennut, ei se tule päitä myöskään kääntämään. Itselleni monet kappaleet uhkasivat valitettavasti sävellyksinä hautaantua sovitusten alle. ”The Last Stand” on eeppinen teos, joka ei päästä kuulijaansa helpolla. Jos orkesteri- ja kosketinvetoinen sankarihevi on Sinulle parasta maailmassa, kannattaa elokuussa ehdottomasti olla tarkkana levykaupan ovella kun kiekko saa julkaisunsa.

Teksti: Ville Krannila

”The Last Stand” julkaistaan Nuclear Blastin kautta 19.8.2016 ja sen voi ennakkotilata tästä. Sabaton saapuu jälleen Suomeen yhdessä Acceptin kanssa esiintyen Helsingin Jäähallissa perjantaina 24.2.2017. Katso konsertin lisätiedot linkistä.

Levyn kansi ja tiedot:

the last stand

1. Sparta
2. Last Dying Breath
3. Blood Of Bannockburn
4. Diary Of An Unknown Soldier
5. The Lost Battalion
6. Rorke’s Drift
7. The Last Stand
8. Hill 3234
9. Shiroyama
10. Winged Hussars
11. The Last Battle

Rajoitetuilla versiolla ovat lisäksi mukana covervedot Judas Priestin ”All Guns Blazing” ja Iron Maidenin ”Afraid To Shoot Strangers” sekä live-DVD.

“The Last Stand” julkaistaan seuraavissa formaateissa:

– CD+DVD-DIGI (incl. live DVD)
– CD
– Box (incl. Earbook, 2LP PIC, 12″ photo card, 12″ poster, three plectra)
– 2LP (black, clear, gold, yellow/blue)
– Special Edition (SABATON tank + box)
– Digital

Katso alta Metalliluolan Sabaton-haastattelu tulevasta albumista, sekä levyltä lohkaistut lyriikkavideot kappaleista ”The Lost Battalion” ja ”Blood Of Bannockburn”:

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.