Raskasta Joulua 2016 @Metro Areena, Espoo

Raskasta Joulua -kiertueen suurin konsertti koskaan keräsi Espoon Metro Areenalle monituhatpäisen yleisön. Lavalta heitetyn kommentin mukaan yleisössä olisi voinut olla kuutisentuhatta kuulijaa. Yleisömäärä kertonee, kuinka suomalaiset haluavat joululaulunsa: RASKAINA!

Jättikonsertin kunniaksi saimme nähdä lavalla projektin koko tämänvuotisen solistikaartin, johon kuuluvat Marco Hietala (Nightwish, Tarot), JP Leppäluoto (Charon, Northern Kings), Elize Ryd (Amaranthe), Antti Railio (Celesty), Ari Koivunen (Amoral), Ville Tuomi (Leningrad Cowboys, Suburban Tribe), Antony Parviainen (Machine Men, Psychework), Pasi Rantanen (Thunderstone), Tommi ”Tuple” Salmela (Lazy Bonez, Tarot) ja Kimmo Blom (mm. Boys Of The Band). Aikaisemmilta vuosilta tuttuja laulajia täydensi tänä vuonna myös Nightwishin kultakurkku Floor Jansen.

Nimekkäiden laulajien kanssa vuosittain kiertävä projekti ei toimisi ilman ammattitaitoista bändiä. Kitaristi Erkka Korhonen (Northern Kings, Urban Tale) on toiminut Raskasta Joulua -projektin liikkeellä pitävänä voimana sen alusta asti. Aisaparina kitaroimassa kiertueella kuultiin Tuomas Wäinölää (mm. Kotipelto) ja koskettimissa Vili Ollilaa (Ari Koivunen, TunnelVision). Rytmiryhmässä soitti basisti Erkki Silvennoinen (Omnium Gatherum) ja rumpali Mirka Rantanen (King Company, Hevisaurus).

Metro Areenan yleisö sai odottaa konsertin alkua hetken ylimääräistä. Antti Railion laulama “Enkelikello” otettiin kuitenkin hyvin vastaan, huolimatta Antin mikin oikuttelusta biisin aikana.

Lähes kolmetuntinen setti sisälsi 26 versiota perinteisistä ja uudemmista joululauluista. Antin “Enkelikellosta” illan päättäneeseen Marcon ja Floorin esittämään “Ave Mariaan”. Erityisesti illan laulajista ja versioista jäi mieleen Floorin upeasti vetämä “White Christmas” ja suomeksi mielettömällä äänenkäytöllä laulama “Oi Jouluyö”, Antonyn “Sylvian Joululaulu”,  Marcon “Varpunen Jouluaamuna” ja Kimmon “Tähti tähdistä kirkkain”.

Pitkään settiin mahtui niin hienoja soolosuorituksia, iloisia ja haikeita duettoja, kuin useamman laulajan yhteislauluja. Sähköisen biisien lisäksi noin keikan puolivälissä seurasi soihduin valaistu, tunnelmallinen akustinen laulukimara, jossa kuultiin mm. JP:n ja Marcon liikuttava duetto “Tonttu” -kappaleesta. Yhteislauluina lauletuissa kappaleissa, kuten “Pieni Rumpali” ja encorena esitetyt “Joulu, Juhla Parahin” ja “Ilouutinen” saivat vipinää lavalle.

Valtavan valoshown, pyrojen, konfettisateen ja muutaman muun lavateknisen jipon siivittämästä showsta oli usein hiljentyminen kaukana. Muutamia biisejä haitanneita mikkipulmia lukuunottamatta isonpuoleisen shown teniikka toimi ja ainakin permannolle joululaulut kuuluivat tasapainoisesti.

 

Sekä solistien että soittajien lavakokemus ja rento meininki välittyi yleisöön. Marcon ja Erkan leikinlaskussa ja yleisön laulattamisessa ei ollut havaittavissa puutumisen merkkejä, vaikka kyseessä oli tiiviin kiertueen toiseksi viimeinen keikka. Ville Tuomen sokka irti -riehuminen lavalla mm. “Nisse-polkan”  tahtiin ei ollut ehkä ihan niin villiä kuin vuonna 2005, mutta yhtä kaikki yhä uniikkia ja riehakasta. Myös Ruotsin vahvistus Elize loisti lavalla, tapansa mukaan herttaisena ja hyväntuulisena.

Marcon ja Floorin “Ave Marian” ja esiintyjien lämpimien kiitosten saattelemana yleisö siirtyi jatkamaan lauantai-iltaa ja joulun odottelua.

Teksti & kuvat: Raisa Krogerus ©Metalliluola

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here