Plan E – Oulu Codex II (2021)

MAINOS:


Plan E on Oulusta suuntaavaa bassokvartetti, jonka aiempi tuotanto ennen ”Oulu Codex II” -albumia käsittää englanninkielisiä julkaisuja. Yhtye vaihtoi esityskielen Suomeksi albumillaan ”Oulu Codex” vuonna 2018. Plan E on pitkäikäinen kokoonpano, sillä se on perustettu jo vuonna 1995.

Kyseessä on yhtye, jonka nelihenkinen kokoonpano koostuu niin popin, punkin ja black metallin parissa työskennelleistä muusikoista. Kappalemateriaalista on aistittavissa, muttei kuultavissa näiden tyylilajien jonkinlainen sulatusuuni. Plan E on bassojensa voimin kuitenkin onnistunut kynäilemään konseptiinsa jotain pirun mielenkiintoista. Biiseistä löytyy sopiva määrä boogieta, sludgea, stoneria, Kauko Röyhkää, doomia ja rockia sekä pakottavaa tarvetta päästä luukuttamaan albumia kesällä autossa. Luu ulkona tietty.

Sinkkunakin ilmestynyt ”Musta Uni” nousee levyn kohokohdaksi omalla lievästi ahdistavalla, mutta reippaan kannustavalla viballaan. Kappaleen yksinkertainen, mutta toimiva melodia taustan synasoitannan kanssa tuo mieleen jopa hieman Johnossin tuotantoa. Albumissa ei ole kyse pelkästään taitavasta bassoilusta, vaan eri instrumenttien yhdistelmästä. Levyn päättävässä ”Koko Mylly Viemäriin” -kappaleessa kuullaan varsin eeppisiä piano- ja torvitaustoja.

Plan E -yhtyettä on haastava pistää lokeroon oman erikoisuutensa takia, mutta biisit ovat kuitenkin helposti lähestyttäviä ja yhtyeen valinta vaihtaa laulukieli Suomeksi on varmasti perusteltua. Bändin bassovoittoista räiskintää kuuntelee ilokseen. Paikoin homma ehkä hieman sakkaa ja polkee paikoillaan, mutta albumia voi suositella miltei kenelle vain iästä tai genreriippuvuudesta huolimatta.

8,5/10

https://www.facebook.com/oulucodex/

 

Website | + artikkelit

Heavyn moniottelija, vapaa-ajattelija, satanistisuvakki ja humanisti. Metallin maku suussa on vahvasti black-painotteinen, vaikka Judas Priest on se suurin rakkaus. Suunnittelen ja ylläpidän Luolan nettisivua ja brändi-ilmettä. Kirjoitan artikkeleita, arvioita, uutisia ja haastatteluja sekä kuvaan keikat ja festarit. Odotan, että Martti Servo tekisi joskus metallialbumin.